23 Февруари, 2017 16:06 1 281 0

Как да сключим застраховка „Непорочно зачатие”

  • светла несторова-
  • застраховки-
  • инвестиции-
  • данъци-
  • стимули

Българските застрахователи могат да предложат и застраховка „Непорочно зачатие” благодарение на своите партньори и опит. Това заяви пред Факти.бг Светла Несторова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Тя смята, че трябва да се помисли за повече данъчни стимули за хората, които сключват допълнителни застраховки за здраве и пенсия.

На инвестиционния форум „Печели находчиво: нови хоризонти за личните спестявания” Светла Несторова представи подробно три основни форми на алтернативни спестявания при животозастраховането - смесена застраховка "Живот", застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд и застраховка "Живот", свързана с индекс. Факти.бг е медиен партньор на събитието.

Г-жо Несторова, кой е най-екзотичният продукт на българския застрахователен пазар?

Общозастрахователният пазар в България не изобилства от екзотични продукти за масова употреба. Все пак по начина, по който той е свързан с европейските застрахователни и презастрахователни пазари и партньорите ни от Стария континент, може да осигури почти всяко критично покритие, което човек потърси. Иначе казано не може да си купите застраховка за „непорочно зачатие” във всеки застрахователен офис в страната, но ако сте сериозно мотивиран да придобиете такава застраховка, то вие спокойно можете да се свържете с някой от големите застрахователни групи. И те с помощта на „Лойдс” в Лондон или чрез големите си презастрахователни канали ще могат да ви осигурят такова покритие.

Ние не сме екзотичен пазар, но имаме достъп до пълната гама на европейския пазар.

Нужни ли са по-високи данъчни облекчения за тези, които предпочитат да влагат в парите си за допълнително здравно застраховане или втора пенсия?

Да, нужни са данъчни облекчения и по-активно поведение, защото все още е много ниска инвестиционната и застрахователната култура. По тази причина са нужни допълнителни стимули, за да бъдат тласкани хората да правят стъпки в тази насока.

Не трябва да се забравя, че един човек, който инвестира дългосрочно, на практика поема огромна социална отговорност за живота си и този на своите близки. По този начин той спестява допълнителни грижи на държавата и обществото, защото сам се е погрижил за това.

Тези хора поемат една функция, която социалната система трябва да носи. Тема за данъчните стимули трябва да се повдига непрекъснато в обществото.

Може ли българинът да отдели от портфейла си пари за инвестиция?

Портфейлът от възможности за българина да инвестира нараства с всяка следваща година. Преди няколко години нямаше възможност за изход на българския инвеститор към външните пазари. Ние на този форум дискутирахме част от различните възможности за инвестиции като заемни или инвестиционни фондове и различните застрахователни продукти.

Трябва да отбележа, че валутата е крайно неподходящ начин за инвестиране заради нейната волутативност и политическите рискове, които винаги съществуват в едни трудни времена, каквито са нашите. ДЦК винаги са били и са добър инструмент.

Аз не съветвам отделния инвеститор да си сложи парите в едно място, независимо колко то е добро. По-скоро съветът ми е да потърси квалифицирани и професионални мениджъри, за да се включи към колективна схема за инвестиране, където рискът ще бъде оценен предварително и ще се знаят разходите.



Свързани новини