Last news in Fakti

4 Март, 2017 13:02 1 235 5

С 20% може да поскъпне токът

  • ток-
  • електромер

Цената на тока се променя всяка година от юли. Два са основните фактори, с които трябва да се съобразяват от Комисията за енергийно и водно регулиране - първо цената да покрива разходите и второ тя да е социално поносима.

Доставчиците на ток за битовите потребители настояват цената на електроенергията да покрива направените от компаниите разходи за нейната доставка. За същото настояват и потребителски организации. Простите сметки показват, че това би оскъпило тока с между 5 и 20%.

В случай, че бъдат покрити разходите на дружествата за поддръжка на мрежата и доставката на ток, цената на тока за бита би трябвало да скочи между 5 и 20%. Сметката е направена на базата на заявените приходи и разходи от доставчика на ток в Западна България.

През тази седмица изтече срока, в който всяко едно от дружествата производители и доставчици на енергия трябва да обявят прогнозите си за цената на тока. Нито едно от тях - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про спази законовото изискване заради липсата на наредба за определяне на цените, припомня БНТ.

В месечните ни сметки за ток са включени три основни компонента - цена на самия ток, цена за пренос и достъп и такса задължение към обществото.

От три години таксата задължение към обществото е скрита от битовия потребител в цената на тока. Тя обаче представлява стойност формирана от цената на електроенергията от възобновяемите енергийни източници, заводските централи и американските ТЕЦ-ове.

Въпреки че сега са пропуснали сроковете, дружествата задължително трябва да внесат предложенията си за нови цени на тока в КЕВР до края на месеца.

Докато през зимата най-много електроенергия се произвежда от ТЕЦ-овете, през пролетта водещо място заема ядрената централа. Следвана от различните видове ТЕЦ-ове.

С идването на хубавото време се очаква да се напълнят язовирите и да се засили ролята на зелените източници на енергия. Това обаче увеличава веднага цената на енергийния микс.

Междувременно блокирано стои и така нареченото освобождаване на пазара на ток - всеки потребител сам да си избира доставчик. На теория това би могло да бъде осъществено в момента, но на практика не носи никаква полза за хората като цена, а също така липсва и програма за подпомагане на най-бедните българи.

Както частните така и държавните дружества са категорични, че трябва да има промяна в цената на тока. Последната дума обаче има Комисията за енергийно и водно регулиране, която се очаква да се произнесе в края на юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    7 1 Отговор
    Възможно е за някои да е социално поносима месечната сметка за ток в размер на една пенсия.
    Има нещо гениелно сбъркано по дизайн и се прави умишлено.
  • 2 ударен от ток

    5 0 Отговор
    На печелившите, честито!
  • 3 maradona

    3 1 Отговор
    Аз не разбирам как може цената на "зеления" ток да е по-висока от тази на другия, при условие че за втория има разходи по добиване на енергоизточника, транспортиране, преработването му в подходящ за употреба вид и т.н, докато при "зеления" има само първоначална инвестиция и поддръжка на съоръженията. Някой ще помогне лис повече информация?
  • 4 кроко

    0 3 Отговор
    А къде са хейтърите бокофоби , оти ся не плюят по Румен Радев ??
  • 5 Gost

    3 0 Отговор
    У нас разходи за развойна дейност няма. Разходи за подмяна няма. Разходи за обновяване и модернизиране няма. Има разходи на хартия. Има разходи за закърпване на старите съоръжения. Има разходи за лукс и служебни лимузини. Малкият човек си плаща всичко. В Германия добавките увеличиха тока до 35евроцента но технологиите са актуални и модерни. Навсякъде има вятърни турбини произвеждащи водород. У нас около тецовете вали сняг от сяра.