Last news in Fakti

11 Март, 2017 10:21 12 252 39

Горивата в България са сравнително скъпи

  • петрол-
  • газ-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел

А акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия

Горивата в България са сравнително скъпи - 1
Снимка: АП/БТА

Горивата в България са сравнително скъпи и това изобщо не е мит. В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото - в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите. Данните са от европейския портал Energy.eu, който се поддържа от ЕК, и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини, пресмята в. „Сега“.

"Цената в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това", заяви в четвъртък председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Според него в момента само в Полша има по-ниска цена на бензина.

Но фактите говорят друго. Според данните на ЕК в момента по-ниската крайна цена на бензина не е в Полша, а е в Естония - 1.046 евро срещу 1.047 евро за литър у нас. При дизела България е чак на пето място по евтиния, като я изпреварват Естония, Полша, Словакия и Люксембург.

Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи, отколкото на техните колеги в Румъния, Полша, Словакия и Естония. При това цените преди облагането с акциз и ДДС у нас са по-високи не само в сравнение със страни от нашата черга, но и на фона на държави с недостижим стандарт като Германия, Великобритания и Австрия. В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро, докато в Германия е 0.486, а в Полша - само 0.347 евро. Германците обаче плащат доста по-скъпо, защото крайната цена на бензиноколонката включва и много високия акциз - 0.670 евро за литър бензин. А акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия ЕС. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата - надхвърля 0.7 евро.

Заради ценовите особености на петролния пазар у нас периодично се заговаря, че има картел между фирмите от бранша, а миналата година Комисията за защита на конкуренцията се престраши да повдигне обвинение за незаконни договорки срещу голямата шесторка - веригите бензиностанции на "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Еко", "НИС Петрол" и "Петрол". Производителят на горива "ЛУКойл Нефтохим" също бе обвинен - за злоупотреба с господстващо положение. Компаниите оспорват, така че окончателно решение на КЗК все още няма.

Порталът Energy.eu показва стойности за всяка държава от ЕС, които са осреднени. За България е посочено, че крайната цена за масовия бензин е 1.047 евро - 2.07 лева, но вчера шофьорите зареждаха по 1.86 лв. (или само 95 евроцента) на едни места и по 2.14 лева за литър на други обекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    79 1 Отговор
    Няма картел, не.
  • 2 Бай Тен

    94 4 Отговор
    Нека да обяснят как става така бензина от Лукойл в една Македония да е под 1.70лв като тя е на 500км от Бургас и камионите изминават 1000км за да го пренесат до там. Иначе няма нищо скрито, не не и пак неее. Честни Калудки

    Коментиран от #28

  • 3 Анонимен

    76 13 Отговор
    Зареждайте само при г_н Марешки
  • 4 Карипов

    66 1 Отговор
    Преди две седмици заредих дизел в Македония.На Лукойл цената беше 1,68 лв.

    Коментиран от #12

  • 5 Tsvetomir Popov

    29 2 Отговор
    Аз пък миналата седмица заредих на ЕКО в Сърбия и цената беше 126 динара или 2,01лв. "Дизел"
  • 6 Лупи

    61 1 Отговор
    Аз пък зареждам в Марешки и плащам от 20 до 25 ст. по-евтино за литър А-95 срямо останалите бензиностанции в съседни градове.
    Проблема е, че тука всичко се крепи на една дума. Утре ще му кажат айде стига толкоз няма смисъл и край. Истината, че могат да си правят каквото си поискат с нас мутрите. Аз нямам против да плащам 3 лв за литър ама заплатата ми да е еднаква с държавите от ЕС където бензина е 3 лв.
  • 7 шейха

    58 3 Отговор
    Господа трябва да знаете вдигане с 1ст на горивото следва построяването на едно хотелче на господина Златев. А сега ми кажете с тия цени на горивата колко хотелчета на господина Златев ще бъдат построени. И после нека му е зле....

    Коментиран от #18

  • 8 Гого

    71 0 Отговор
    Въпреки че нефта е 51 долара за барел горивата се вдигат не мога да си я обясня тази икономическа лудост във България. Всеки знае че горивата са с най ниско качество и най скъпите а в други държави с по високи доходи плащат по малко за литър гориво. Имаме най ниският акциз и пак не са поевтини и ако това не е картел здраве му кажи!
  • 9 братчеда с ауди Б4

    63 0 Отговор
    Ако питате ръководството на Лукойл и Валката Златев цените не са изобщо скъпи те направо ни го подаряват това гориво за без пари, а ние пак сме недоволни ...дори искам лично да им се извиня,че от 1 година зареждам на WM Petrolium ....

    Коментиран от #10

  • 10 авто

    42 1 Отговор

    До коментар #9 от "братчеда с ауди Б4":

    Много политици са на ясла при тях.
  • 11 беден европеец

    33 1 Отговор
    А ДОБЪР ДЕН
  • 12

    5 23 Отговор

    До коментар #4 от "Карипов":

    Не знаех,че в Македония се плаща с левове.
  • 13 Думи

    30 6 Отговор
    А аз, като човек, като клиент какво мога да направя? Явно са ви добри цените щом карате постоянно. Аз лично продадох МПС-то, пътувам с метрополитен и да ви кажа пестя нерви, пари и време от цялата тази работа. Не плащам ГТП, ГО, Каско, гориво, ремонти, гуми, рушвети на КАТ и др. Всеки си преценява.
  • 14 Гост

    4 26 Отговор
    Не ми пука,аз съм на метан
  • 15 Бай Тен

    39 0 Отговор
    Предлагат да се конфискуват колите, заредени с незаконно гориво
    151521 | преди 2 дни
    Българската петролна и газова асоциация предложи да се конфискуват ...Това могат само да измислят гадовете нищо СВЯСТНО
  • 16 ГОСТ

    36 0 Отговор
    САМО СЕ ЧУДЯ ЩО ЗА ИДИОТИ ПОСТОЯННО ДАВАТ СРАВНЕНИЯ И СЕ ИЗКАЗВАТ НЕПОДГОТВЕНИ.ГЕРМАНЕЦА С ЗАПЛАТА СИ КУПУВА 2000 ЛИТРА ГОРИВО БЪЛГАРИНА 250 ЛИТРА И КАКВА ФАЙДА ,ЧЕ БИЛ МАЛКО ПО НИСЪК АКЗИЦА КАТО НЯМА ЗАПЛАТИ.НА ТЕЗИ ЗАПЛАТИ 1 ЛИТЪР ГОРИВО НЕТРЯБВА ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 1.50 -1.60ЛВ. ЗА 1 ЛИТЪР НЕКАЗВАТ КОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА С МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ МОЖЕ ДА СИ ЗАРЕДИШ 1 РЕЗЕРВОАР ГОРИВО И ПЕНСИЯТА ДА СВЪРШИ
  • 17 балък

    24 0 Отговор
    не е вярно 2.13 = 1.09 евро. Цената на дизела на Лукойл e 2.13 .марешки не трябва да влиза изчисленията. без него Цената ще бъде поне 2.30
    в българия днес.
  • 18 кроко

    23 13 Отговор

    До коментар #7 от "шейха":

    Абе вие не четете ли другите статии: 1 милиард на година губи държавата от акциз на котрабандни горива! Ревизоро каза, че основно по Дунава има митнически складове без да са свързани към.митницата, на доверие се приема колко гориво се разтоварва. Тея складове не са на Лукойл, мутри с интереси в бизнеса с горива има много в България. И няма да пуснат току-така този милиард, дето го печелят!

    Марешки е един от тях. Него го оставят за да трупа популярност и да влезе в парламента та да правимкоалиция с боко тиквата. Иначе до сега хиляда пъти щяха да му видят сметката.

    Коментиран от #20

  • 19 БАЙ ГАН4О

    37 2 Отговор
    Не само бензина,а и храните са по скъпи от европейските,а да не говорим за качеството.

    Коментиран от #37

  • 20 незнайко

    8 19 Отговор

    До коментар #18 от "кроко":

    Вие като ги разбирате толкова добре работите, защо не сте отворили бензиностанция ? А да- нямате пари !!! Но за сметка на това имате ум "бръснач" .
  • 21 PlimP

    25 0 Отговор
    по-точно заплатите в БГ са сравнително сууупер ниски
  • 22 шшш

    33 3 Отговор
    Защото ни управляват сравнително все идиоти-крадци вече 27години.
  • 23 ссср ама друг път

    0 6 Отговор
    до кроко;......абе баце, земи си смени дилъра или си извади двата пръста от контакта, земе а си тръгнат ония червени човечета!
  • 24 super

    2 7 Отговор
    5лв/100км метан, pukami na stapa
  • 25 Равадинеца

    5 0 Отговор
    Разлика в цените има и на бензиностанция Лукойл Черноморец и Атия спрямо Лукойл в Бургас
  • 26 БайХой

    6 6 Отговор
    А бъларите сравнително мързеливи и тъпи - затова и ще ги ясдят със цени на какво ли не!
  • 27 ГОСТ

    1 6 Отговор
    НЕЗНАЙКО ПИЧ ОТВАРЯЛИ СМЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ САМО ЧЕ,ХОРАТА КОИТО СА ТИ НАПИСАЛИ И ЗА МАРЕШКИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е ИСТИНА ТЕЗИ ОБЕКТИ АКО НЕКРАДАТ АКЦИЗ НЕМОГАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ.ВЪПРОС НА МАТЕМАТИКА Е АКО ПРОДАВАШ 1 Л. ГОРИВО С НАДЦЕНКА 2 СТ. НА 1000 Л. ЩЕ ИЗКАРАШ 20ЛВ С КОИТО ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИШ РАЗХОДИТЕ.КАТО ИМАШ ПРЕДВИД ЧЕ НАЕМИТЕ НА ПРИЛИЧЕН ОБЕКТ СА ОТ 5 ДО 8000ЛВ, СЪШОТО ШЕ ТИ Е И АКО ИЗТЕГЛИЛ КРЕДИТ ДА ГО ПОСТРОИШ ДОБАВИ ЗАПЛАТИ ОСИГОРОВКИ ОБСЛУЖВАНЕ ТОК ..................И ОТИВАШ МИНИМУМ НА 15 ОО0 ЛБ. ИЛИ ПО 500ЛВ НА ДЕН САМО ЗА РАЗХОДИ ПРЕЗ 2 СТ. ТРЯБВЯ ДА ПОДАДЕШ 25000ЛИТРА НА ДЕН ДА СИ ПОКРИЕШ РАЗХОДА.А МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ БЕЗ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ПО ЛОГИКАТА НА МАРЕШКИ.ДА ДЪРЖАТ ГО НЕ СА ИСКАЛИ НЕ СА ГО СМАЧКАЛИ БОКО ВКАРАН Е Е СХЕМАТА ЗАКАЧЕН Е ДА ВЗЕМА ГОРИЖО ОТ ПОЛИСАН.ТОВА Е ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ ВНОСИТЕЛИ НА ГОРИВО И КРАДЦИ НА АКЦИЗ
  • 28 истина една

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Тен":

    Има една думичка АКЦИЗ която за Македония и страните от Евро съюза има различни стойности и о определяща в крайното ценообразуване . Образовай се малко
  • 29 гощо

    9 0 Отговор
    В София се сещам за поне 3-4 малки бензиностанции с ниски цени! Сега идеята е да ударят по тях,да няма разграничили се от картела!!!
  • 30 lud

    6 0 Отговор
    да оставим на страна акциз, ддс, данъци и т.н. дали 1 KW ел.енергия в другите страни струва колкото в България? Автрия например внася цялата си ел.енергия а OMV до виена свети като космически кораб, освен това дали заплатата на един служител в Нефтохим в Бургас и на заемащия същата позиция в Австрия е една и съща, а както е известно във всяка компания 30% че и отгоре от административните са за работни заплати....

    ЕЕЕЕ ама как се строй такъв хотел в правец...?!?
  • 31 Ссotgpp

    11 0 Отговор
    Да бе да Лукойл са света вода а че 7 година са на загуба. Точат пари и не внасят данъци. Ревизоро е на хранилка и затова пее такава песен. Запомнете държавата подкрепя монопола. Не че Марешки е цвете но това е начинът да се противопостави и да оцелее.
  • 32 PlimP

    4 1 Отговор
    24, за тие 5лв кво караш голф2 1.3 и като има байр слизаш да го буташ, на някой друг ги обяснявай ти я щуротии, тоя мач с метана сме го играли вече, трябва да караш крайно дърта и умриала кола, за да не я убие метанът
  • 33 Нико

    12 1 Отговор
    Лукойл като производител има 1лв. на литър. Да намали печалбата и без това уж е на загуба. На хората им писна и може да изчезне Лукойл от България. Това е керлив инвеститор а не стратегически.
  • 34 Vasik Atanasova

    5 13 Отговор
    на този народ това му трябва
    а Магарешки е най голямата мутра
    и горивата са му боклук
  • 35 Пройчо

    4 0 Отговор
    Ами вместо да гласуваме за ТИКВИ, да гласуваме за г-н Марешки!
  • 36 шовинист

    1 7 Отговор
    Пореден поръчков и лъжлив бъллл....воооч. За пореден път ни обясняват калко сме зале, а колко са добре " на запад"! Поне 80 % от статията е опашата лъжа, а останалото е реклама на марешки. В ЕС цените на нафтата варират от 1.20 до 1.80 евро. И там разните бензиностанции сами определят цените си, защото и там държавата липсва като субект. Е, реалните управници не са пашата, жабата, черепа и г...за....ама какво от това....
  • 37 Самолиот

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ ГАН4О":

    Така е като си малчим за заплати,бензин,качество...Аз ще гласувам за Марешки като протест срещу всички останали.

    Коментиран от #38

  • 38 Самолиот

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Самолиот":

    Въобще не ми пука какво ще стане вече.

    Коментиран от #39

  • 39 Самолиот

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Самолиот":

    Тези до сегашните ни сасипаха държавата.Сигурно паритята на г-н.Марешки няма да е първа,но поне да е сред първите.Да им се объркат яко сметките на другите.