24 Март, 2017 09:21 3 543 4

Каква е заплатата на евродепутатите

  • евродепутат-
  • заплата
Каква е заплатата на евродепутатите - 1
Снимка: Shutterstock

Заплатата на членовете на Европейския парламент (ЕП) и по-конкретно на евродепутатите винаги е предизвиквала силно вълнение. Справка в сайта на ЕП показва, че чистото месечно възнаграждение е 6600 EUR. Парите се осигуряват от бюджета на Парламента, а данъчното облагане е на база националното законодателство на съответната държава членка.

Също така депутатите имат право и на дневни в размер на 304 EUR, което умножено по 22 работни дни прави почти още толкова, колкото месечното им възнаграждение – 6688 EUR. Парите са за нощувки и храна.

Още 19 000 EUR на месец евродепутатите получават за асистенти. Друго перо са „общите разходи”. Тук всеки евродепутат взема още 4300 EUR.

Над 40% от бюджета на ЕП, който за 2017 г. възлиза на 1.9 млрд. EUR, отива за възнаграждения на членовете на Парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 2 Отговор
    Рибата се вмирисва от към главата. Като им събереш всичките приходи излиза, че един депутат взема по 40 000евро на месец. Как при това положение ще измислят нещо добро за хората. Някой може ли да каже каква точно работа върши даден депутат за 30-40хил. евро на месец.
    Дали работата му е потрудна и отговорна от тази на лекар, машинист и т.н......

    Коментиран от #2

  • 2 Аз ще ти кажа

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Брои пари! А в обедната почивка решава казуса кой шуро-баджанак ще си назначи за асистент.
  • 3 krasimir velchev

    2 1 Отговор
    ,,Всичко ново е добре забравено старо''.Очевидно е време,да си припомним някои от постулатите на марксистко-ленинската идеология.Твърдението,че ,,битието определя съзнанието е абсолютно вярно''.Сами се сещате,колко,ще се загрижат за обикновените хора в Европа,тези,които вземат възнаграждение за месеца по-голямо от това на хората десетки а в някои случаи стотици пъти по-голямо.Не съм комунист по убеждение,но,това,което е обективна истина ,си е истина.
  • 4 СЕЛЯК

    2 0 Отговор
    ТЕЗИ ДЕТО ЩЯХА ДА НА УПРАВЯТ ЗО КВО УТИДОХА НА БЕГОМ. НАЙ ВЕЧЕ ЗА СТАНИШЕВ И БАРЕКОВ ГОВОРЯ