Last news in Fakti

11 Юни, 2017 04:30 1 558 1

АЕЦ „Фламанвил“ с реактор EPR пред нови проверки

  • „фламанвил“-
  • реактор-
  • epr

ASN нееднократно отлагаше сроковете за вземане на решение за безопасността на корпуса

АЕЦ „Фламанвил“ с реактор EPR пред нови проверки - 1

Френският ядрен регулатор ASN съобщи на 30 май, че „вероятно“ ще обяви през есента окончателното си решение за това дали е безопасен за използване Трети енергоблок на френската АЕЦ „Фламанвил“ с реактор EPR.

През 2015 г. ASN откри твърде голяма концентрация на въглерод в горните и долните части на реактора и заяви, че това може да намали механичната устойчивост на стоманата и способността й да се противопоставя на образуването на пукнатини. Оттогава проектантът на реактора Areva, компанията оператор на централата EDF и ASN проверяват дали може крехкостта на стоманата да повлияе на безопасността на реактора.

„Зелената светлина“ от регулатора за този реактор има решаващо значение за EDF и Areva, защото за антимонополните регулатори на ЕС това е условие за одобрението на планираното поглъщане на реакторното отделение на Areva от EDF.

ASN нееднократно отлагаше сроковете за вземане на решение за безопасността на корпуса на реактора. Трети енергоблок на АЕЦ „Фламанвил“ изостава от графика вече няколко години, тъй като трябваше да бъде пуснат през 2012 г., а бюджетът на проекта нарасна няколко пъти от 3 на 10,5 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    2 2 Отговор
    Къде са отворковците "атомници" да ни обяснят как един реактор е по-безопасен от една "перка"? Само закон който задължава енергоразпределителните дружества да изкупуват ел.енергията на ВСИЧКИ произведители ще е решение. В Германия покривите са покрити със солари - да не би там да е по-слънчево от България?