Last news in Fakti

6 Юни, 2017 10:13 2 095 2

И при чужд инвеститор за АЕЦ Белене – пак плащаме

  • аец белене-
  • енергетика-
  • трайчо трайков

България трябва да се погрижи за енергийната инфраструктура и опасните отпадъци

И при чужд инвеститор за АЕЦ Белене – пак плащаме - 1

Дори АЕЦ "Белене" да бъде 100% собственост на новия инвеститор, за България остават другите разходи, каза в студиото на "България сутрин" бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Само цената на свързващата инфраструктура е около 2 милиарда лева, а цялата сметка - управлението на диспечерите на мрежата, окончателното извеждане от експлоатация, радиоактивните отпадъци, както и незастраховаемият ядрен риск, всичко това е сметка за още много милиарди лева, които вероятно ще се доближат до изграждането на самата електроцентрала", категоричен бе Трайков.

По думите на политика пред Bulgaria ON AIR дори инвеститорът на АЕЦ "Белене" да няма икономически, а, например - геополитически цели, пак остават разходи, които трудно могат да бъдат включени в цената на проекта и остава да дойдат от българския данъкоплатец.

В понеделник енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че започва отделяне на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура по приватизация.

Това означава, че в края на август, началото на септември страната ни ще разполага с два атомни реактора, като държавата трябва да реши какво ще прави с тях, ако има инвеститорски интерес.

Според Трайчо Трайков този ход на правителството изглежда логичен, но при заявените от управляващите критерии за приватизацията, се подготвя изхарчването на още един брой неизвестни стотици милиони левове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    15 8 Отговор
    Стига с това Белене! Да продават желязото за скрап, на площадката да направят паметник(надгробен) на РОвч и да приключваме с един етап от енергийната си зависимост от ушанките. И децата вече разбраха че Белене = далавера за комунистите = вечна енергийна зависимост за България. България е за БЪЛГАРИТЕ...
  • 2 гост 2

    11 3 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: пак остават разходи, които трудно могат да бъдат включени в цената на проекта и остава да дойдат от българския данъкоплатец....“ Много ви здраве от мен! От 2 години вече оптимизирам законно данъчната си основа при подаване на ГДД като самоосигуряващо се лице. Омръзна ми все политиците да правят грешки, а и аз да ги плащам с данъците си. Мерси! Стига толкова! Както е казал шопа- мо'е да работим, а мо'е и да не работим. Съпругът ми може да ме издържа, ако реша да не работя, така, че- имам избор.Сега- да се заведе дело за безстопанственост- чл.219 или чл. 220 от НК и на лицата, положили подписите си под тези явно неизгодни за България договори, да им се търси наказателна- а не политическа - отговорност, като междувременно им се отнеме имуществото, придобито по престъпен начин.