Last news in Fakti

6 Юни, 2017 19:04 1 523 1

Поискаха либерализация на пазара и енергийната ефективност

  • жечо станков-
  • либерализация-
  • пазар-
  • енергетика-
  • ефективност-
  • газ

Енергийната ефективност ще бъде един от приоритетите за финансиране от Министерството на енергетиката

Поискаха либерализация на пазара и енергийната ефективност - 1

Либерализацията на пазара на електроенергия и природен газ, както и прилагането на мерки за енергийна ефективност са от ключово значение за намаляване на сметките за енергия и оттам - за по-нисък дял на проблемните плащания.

Това сподели заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков при откриването на конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора". Пред участниците във форума той очерта основните стъпки, предприети от екипа на Министерството на енергетиката за регулиране на този процес.

По думите на заместник-министър Станков, пълната либерализация на пазара на електроенергия и природен газ е основен приоритет в управленската програма на правителството в сектор "Енергетика". Важно място за успешното завършване на процеса има защитата на уязвимите потребители.

"През миналия управленски мандат, съвместно с експерти от Европейската комисия и Министерството на труда и социалната политика, разработихме механизъм за защита на уязвимите потребители, който ще бъде внедрен след приемането на необходимите законодателни промени", подчерта Станков.

Той изтъкна и значението на мерките за енергийна ефективност като фактор за намаляване на проблемните плащания. По-широкото използване на достъпните източници за финансиране на мерки за енергийна ефективност би спомогнало за успешното решаване на този проблем, каза още заместник-министър Станков.

По неговите думи, по линия на програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" до момента са обновени повече от 115 сгради в 32 общини. Стойността на отпуснатите средства надвишава 20 млн. лв.

Енергийната ефективност ще бъде един от приоритетите за финансиране и през новия програмен период, заключи Жечо Станков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма ли български език

    3 0 Отговор
    "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора" Няма ли български език?