22 Юни, 2017 10:49 1 604 3

Петкова: Добре ще е ”Росатом” да строи АЕЦ ”Белене”

  • аец ”белене”-
  • росатом

Държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта

Петкова: Добре ще е ”Росатом” да строи АЕЦ ”Белене” - 1

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал.

Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Според нея, когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа. Дали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна, допълни министърът.

По думите и държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта.

Петкова припомни, че до този момента в проект е инвестиран много сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, от парите на българските данъкоплатци, затова сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по най-добрия начин.

След като платихме задължението си на „Атомстройекспорт“, до края на септември ще имаме два завършени реактора, за които трябва да имаме решение какво ще правим. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект, обясни енергийният министър.

Според нея, ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй. Оборудването е съвместимо, увери тя.

На въпрос възможно ли е възобновяването на руските енергийни проекти, включително „Южен поток“, тя отговори, че проектите, особено в газовата сфера, са много динамични. Изключително важно за нас е да запазим ключовото си място като транзитьор на природен газ. И да използваме това свое географско предимство.

България е стана членка на ЕС, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. От друга страна трябва да отстояваме националните си интереси“, каза Теменужка Петкова.

За строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци у нас министърът увери, че „няма нищо опасно в тази процедура. Това е ангажимент, поет към Европейската комисия – за изграждане на такова национално хранилище“. То преминава през три етапа – проектиране, избор на площадка и строителство. Парите идват по международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване развитие.

На въпрос трябва ли да бъдат затваряни тецовете в България тя отговори, че това ще е сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната. „Затова ще се борим България да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията“, каза министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    11 1 Отговор
    Евтин ток = евтино производство.
    Що им е на робите такава екстра? Бичи скъпи газ и ток, пък да видим как ще си оправят икономиката. Ще се радват на трохите на големите.

    Коментиран от #2

  • 2 трололюбец

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    В Германия тока е два-три пъти по скъп от България , пък не се вижда да са закъсали с "икономиката" , нито пък да се имат за "роби" , ама къде ще взимаме акъл от тях , ние си знаем "братушките" нали ?

    Коментиран от #3

  • 3 antimediator

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "трололюбец":

    Както виждаш ушатите тролове ти слаган минуси.
    От къде къде няма да взимаме акъл от "братушките" ?!
    Тяхният слон е по-голямия брат на българския слон !