12 Юли, 2017 22:23 1 963 3

"Сделките се сключват в клубове за стриптийз”

  • силициева долина-
  • марк зукърбърг-
  • стийв джобс-
  • силиконова долина-
  • google-
  • facebook
"Сделките се сключват в клубове за стриптийз” - 1
Снимки: Shutterstock

Иновативните фирми в Силиконовата долина не са място за жени. В това поне са убедени много от мъжете, основали успешни фирми. Един от тях дори признава: „Не харесвам начина на мислене у жените”.

Млади, динамични, прагматично ориентирани, с професионални познания в програмирането и преди всичко едно: от мъжки пол. В Силиконовата долина именно така си представят бъдещия наследник на Марк Зукърбърг и Стийв Джобс. Жените в този свят на практика са нежелани. „Не харесвам начина на мислене у жените”, заявил един тамошен инвеститор, когото Катрин Такър му представила идеята си за нова интернет-апликация, предназначена за родители.

Един от основателите на мобилното приложение за запознанства в интернет „Тиндър” казва следното: "Жена в управителния съвет ще ни направи за посмешище". Въпросният основател на всичкото отгоре визира бившата си приятелка Уитни Уолф, която също е била в екипа на създателите на приложението. Уолф напуска фирмата и я обвинява пред съда в сексизъм. По-късно основава портала "Women first", който е най-успешният сайт за запознанства редом с „Тиндър”.

"Третираха ме като слугиня, която прави кафета и стои като пазач пред вратата, когато се провеждат заседания", разказва Лакшми Балахандра. В продължение на дълги години тя е била единствената жена в една от големите инвеститорски фирми. Балахандра споделя, че понасяла всички унижения, защото искала да я приемат в кръга на колегите и да я уважават. Съгласявала се дори да придружава мъжете на игрището за голф или в клубове за стриптийз, защото „именно това е мястото, на което се сключват сделките, и ако не си там, пропускаш шансове".

Не е единичен случай

Според актуална анкета на Стенфордския университет, 60 на сто от жените в Силиконовата долина са били жертва на сексуален тормоз от страна на колеги. Унизителни коментари са били подхвърляни към 90 на сто от жените. Приблизително една втора от засегнатите обаче не са повдигали обвинение - от страх, че ще провалят кариерата си.

Наказанията за онези, които издевателстват над жени, по принцип са рядкост. Основателите на иновативни компании обикновено не оставят властта изцяло в чужди ръце и не могат да бъдат отстранени. Един от малкото подобни случаи е свързан с американската компанията за превоз на пътници "Юбер" (Uber) чиито основател е бил принуден да подаде оставка вследствие на огромния натиск, упражнен над него.

Това се случва обаче едва след като сътрудничка на фирмата публично описва в блога си какво е преживяла. Преди това кампанията просто игнорирала оплакванията й. "Станалото в „Юбер", не е единичен случай", казва Балахандра. Проблемът със сексуалния тормоз, според нея, произтича от това, че във въпросните фирми работят твърде малко жени.

Според актуални данни на "Крънчбейз", едва 9% от основателите на иновативни компании в Силиконовата долина са жени. Шефските кресла се заемат главно от мъже. Според проф. Сахил Раина от университета Албърта, това се дължи отчасти на факта, че твърде малко жени завършват технически специалности. Освен това, за разлика от мъжете, жените не са така склонни да поемат риск. "Моите изследвания сочат, че като цяло жените създават по-малко фирми, защото им е предварително ясно колко трудно могат да се намерят инвеститори", казва той.

През миналата година са инвестирани 94 милиарда долара в иновативни фирми, основани от мъже. Проекти, в които е участвала поне една жена, са набрали едва 10 милиарда инвестиции. От собствения си опит в инвеститорска фирма Лакшми Балахандра знае, че обяснението за това е много просто: мъжете инвестират предимно в проекти на себеподобни. Делът на жените във фирмите с рисков капитал обаче е едва 6 на сто.

Освен това жените предлагат предимно идеи, насочени към жените като целева група - например търговия с дамски чанти или приложения, описващи подходящи цели за пътувания с деца. В подобен случай онези, от които зависи одобрението на проекта, а това по правило са мъже, си казват: „Това никога не бих го ползвал, нито го разбирам, нито ме интересува, затова – без мене!”, пояснява Балахандра.

По-голям женски дял във фирми, създадени от жени

Когато една жена успее да пробие на пазара с основаната от нея фирма, това е привлича на работа и други жени. Според изследване на инвеститорската платформа "FundersClub", в иновативни фирми, създадени от жени, работят двойно повече жени, отколкото във фирми, основани от мъже. Там делът на жените обикновено се колебае около 48 на сто, докато в "Гугъл" те са 31%, във "Фейсбук" - 33%, а в "Юбер" - 36%.

Надежди за промяна вдъхват някои големи фирми, които инвестират в равнопоставеността на половете. "Епъл" например обяви, че ще уеднакви заплатите, "Фейсбук" пък възнамерява да вложи 15 млн. долара за компютърно обучение на жени.

И все пак ще мине още доста време, докато от заседанията на инвеститорски фирми започнат да излизат предимно жени - със сделки за милиони в джоба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в държавата на Боко

    9 0 Отговор
    Да не се оплакват, а да заповядат в България. Тук Бойко Борисов само с жени се е обградил включително и такива, които визуално изглеждат, като мъже, но не са! Той с мъже не можел да работи та затова женско царство!
  • 2 Morgoth

    3 0 Отговор
    Аз все чакам от мини Бобов Дол да вземат да стачкуват, че официално е забранено жени да слизат под земята. Пък те все размрънкват са високите мениджърски позиции в IT компаниите, където никой не им забранява, но пък не успяват да се вредят.
  • 3 жоро

    3 0 Отговор
    Мъжете, са по продуктивни и мислят по добре защото, кръвта на мъжете се движи по бързо от на жените, така се получава по голям пренос на кислород в мозъка, оттам и различното мислене...! :-)