24 Юли, 2017 11:20 9 568 43

Софиянци отказват хилядарка за работа на 30 км от дома

  • заплата-
  • пари-
  • придобивки-
  • софия
Софиянци отказват хилядарка за работа на 30 км от дома - 1

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лева на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса.

Това пише днес "Монитор", уточнявайки, че хората не искат да губят време в път.

„Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.“, обясни експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай, че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв.

Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30 – 40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня.

„Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата“, твърди още Николчева. Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд.

Според изчисления на синдикатите около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната.

Най-много мобилни работници има в Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч. Препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 години и 55 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 галфонакис

    70 3 Отговор
    Ми спрете да правите бизнес само в София. Бойко не е икономист и явно не знае, че София е столичен-административен град. Заводите са за други градове. Ама лаком г.з глава затрива. Освен това са медийни легенди за висок стандарт в София. Двама са отказали и те го пишат по вестниците.
  • 2 ГОСТ

    58 8 Отговор
    То с 1000лв само разходите за живот неможеш да си платиш в София, а сега и брокерите насъскват наемодателите да вдигат наеми и кой може е на Т1 за чужбина. Отделно 100лв няма да стигнат за гориво примерно месечни 1200км( 60 на ден от до работа) при 10на 100( нафта или бензин), са си 120литра!
  • 3 българин

    45 1 Отговор
    Старият лаф-София не е България...Повече нищо няма да кажа,просто който не е от Сф,ще се сети.Айде сега-плюйте!
  • 4 onq s konq

    28 24 Отговор
    Ас за заплата от 600 лева пътувам секи ден по 70 километра само в едната посока а софиянци се глезат !!!

    Коментиран от #16

  • 5 гост

    46 4 Отговор
    Наистина ли се търсят работници? Дали това не е фалшива новина?
    Дали работа, за която дават цели 1000 лева, обикновено се дават само 2-3 хиляди? Защо не се пише кои са фирмите? Да не би фирмите да са толкова бедни, че да не могат да си платят да им се впишат имената, адресите, лицето, което отговаря за наемането на работници? Къде е ефективността на предприятията в действията по наемане на работници? Как ще се заработват достатъчни по размер възнаграждения, като управленците не могат да се възползват от журналистическото внимание? Къде е полезността на медиите, свеждайки стопанските проблеми до зрелище, без полза за икономическите субекти? 1000 лева за тракторист, за монтажничка на печатни платки, за лекар, за учител, за бояджия, за оператор на лопата, за педикюриска, эа магистрална труженичка?
    Извод: Не се хващайте на подмятания.
  • 6 Софиянец

    42 6 Отговор
    За София средата на 2017-та поне 1600 за да се опиташ да се впишеш в обществото и да не дърпаш бърз заем на 20-то число.Факт!

    Коментиран от #10

  • 7 Въпроси

    44 4 Отговор
    Каква е целта на тази новина? Да набива в главите на хората колко добре се живее в софето ли? Да покаже колко са мързеливи и претенциозни софиянци ли? Да се настройват хората от страната срещу тези живееши в София ли? Да накара наемодателите да вдигат наемите, щото видите ли хората вземали хиляди левове на месец ли? Не разбрахте, че София или не всички живеем в Тикволандия? Само погледнете броя и разположението на гетата в София и разберете защо софиянци трябва да пътуват на 30км от дома
  • 8 Нормалния

    54 3 Отговор
    Нормалния месечен доход на едно семейство трябва да е най малко 5000 лв. За да живеем по европейски. Нали сме в Европа.
  • 9 paradox

    55 2 Отговор
    Хилядарка..... а стига бре.... тва са много пари за европейска България , как може да ги отказват като с тях могат да си платят и тока, и парното, и телефона .... пък може и някой лев за храна да остане :)
    Евала за стабилноста на родната икономика, евала на БИЗНЕСА :) .....

    СЛАВА , СЛАВА
  • 10 filo

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Това не вярно и не е никакъв факт.

    Коментиран от #15

  • 11 тупалка

    21 2 Отговор
    А тази снимка сигурно е заплатата за 10 години
  • 12 гост

    13 14 Отговор
    Ами губят се 40-60мин от деня, които може да се прекарат пред телевизора, в чесане, разговор с пияниците пред блока. След като нямаш работа, не трябва да отказваш. Ако имаш избор между 2,3 различни работи и едната от тях ти е по-изгодна, правиш логичен избор. Но ако нямаш никаква и си седиш в къщи, чакаш някой да ти даде пари, то всяка една работа е достойна. Недостойно е да отказваш. А пък за София 60мин е стандартно време за ходене до работа, в чужбина може да ти отнема 3-4 часа този процес, това осъзнават ли го хората отказващи работа?
  • 13 wol

    12 2 Отговор
    Това "София не е България" е казано поне 1000 пъти от Станишев, който след това нагло обвиняваше президента, че разделял хората...
  • 14 TSFH

    19 11 Отговор
    Не са останали гладни,че да видиш дали няма да пътуват.
    Германците взимат четворно,че даже и петорно повече пари ама на ден им се налага да карат по 300 километра.Мързела е страшно нещо.
  • 15 Ккк

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "filo":

    Добре хахах
  • 16 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Ти с 600 лева как го буташ братче,ако и в софия живееш направо се чудя

    Коментиран от #20

  • 17 гост

    30 1 Отговор
    Щом не искате да минавате 30-40 км на ден„елате в провинцията и да видите как се изкарва месец с 400-500 лв.
  • 18 гост

    10 3 Отговор
    Незнам защо Ловеч влиза в тази група. Там работа и пари няма.
  • 19 Ники

    38 1 Отговор
    Всеки ще откаже 1000 лв на 2 часа път,ако на 15 минути може да си намери пак за толкова или за повече.Тия 1000 лв. са бруто тоест в джоба 770 лв,което за София след транспорт,сметки и квартира са си пари за ХЛЯБ И МАРГАРИН.
  • 20 filo

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Какво значение има дали си в София или на дро място.
  • 21 Радо

    31 2 Отговор
    След 20г. и по 2 бона да предлагат, няма да има кой да им работи - според официални изследвания след 3г. у нас 25% от работоспособното население у нас ще са цигани..а след 20г.? - може би 50%, белите продължават да емигрират от тук, демографската криза е вече неудържима и неконтролируема според мен.

    Коментиран от #22

  • 22 НИКОй НЕ ТА ПИТА

    5 9 Отговор

    До коментар #21 от "Радо":

    ША НАПРАЯТ ЕДНА МИГРАЦИОННА ВЪЛНА ОТ КИТАЙ И СИЧКО Е ТОЧНО.
  • 23 волен сидеров

    21 3 Отговор
    предлагам всички работодатели да напуснат България и да не провеждат тормоз-геноцид и да се подиграват върху българският народ-Като задължително да си вземат и 240-те гълфона от парламента и дим да ги няма....
    Не разбрахте ли -че стартовата заплата в България и особено в провинцията да започва от 1000 ЕВРА а не лева ,пък за София да не говорим....
    Що се ослушват и пробват народа си .....свършиха ли гьостериците в гората .....всеки да отиде да си отсече по една и дай дай по главите и гърбините им....
  • 24 Някой си

    19 1 Отговор
    500-600 лева е наема на двустаен апартамен неремонтиран последните 5-10 години. Ток, парно, кабелна и интернет са 150 на месец. Дотук само за жилище на семейство отиват 700 лева.

    Ако двамата са на 1000 лева бруто = 800 чисто то за живеене остават 900 лева - храна, дрехи, обучение на децата, разходи за здраве, забавления и т.н. - 30 лева на ден.
  • 25 Простак

    9 5 Отговор
    И сега ще хукнат селяндурите да работят вместо мързеливите Софиянци . Стига сте ходили в столицата , това не е Париж , смотаняци . Тези на които не стигат тези пари са селяндурите плащащи наеми или взели заем само и само да живеят София-та , щото било много хубаво да се гледате с комшията от една ръка от съседния сгъчкан блок в Младост...
  • 26 Простак

    4 8 Отговор
    И сега ще хукнат селяндурите да работят вместо мързеливите Софиянци . Стига сте ходили в столицата , това не е Париж , смотаняци . Тези на които не стигат тези пари са селяндурите плащащи наеми или взели заем само и само да живеят София-та , щото било много хубаво да се гледате с комшията от една ръка от съседния сгъчкан блок в Младост...
  • 27 Неграмотен

    7 3 Отговор
    Първо тази статия(тук и на в. "Монитор"както е написано) е пълна измишльотина. Как така ще пътуват по 25-30км?Та толкова и е диаметъра на София някъде, сякаш всички живеят в краищата и им се налага винаги да работят на другия край.
    Заплати в София има за 500лв и за 5000лв.
    В София всичко е по-скъпо така, че ако взимаш 500лв в някой малък град ще ти стигат повече от колкото в София.(изключваме ако се плаща и наем)
  • 28 123

    9 2 Отговор
    Ами ще отказват! Колко е наемът на един панесен двустаен апартамент - минимум 550 лева! Колко е парното, топлата вода и токът за същия този апартамент - още 200 лева! телефоните, интернетът, телевизията и градския транспорт са още поне 200 лева! Ами до тук станаха задължителни разходи от 950 лева!? Останаха някакви 50 лева- за банички ли, за кисело мляко ли? Ами то голям глад настана, бе циции!

    Коментиран от #41

  • 29 пича

    5 1 Отговор
    А ако не запали колата зимата???
  • 30 миро

    11 0 Отговор
    Спрете да публикувате платени статии.В София има работа и за 500 лв и хората ходят на работа а дали им стигат парите това е друго.
  • 31 Красо Зелето

    23 0 Отговор
    Работа има, но никой не плаща на време, и от тука се започва мъката и търсенето на кадри.
    Прост пример; Идваш от провинцията и се настаняваш в някой едностаен или двустаен апартамент, за да си намериш работа и да се издържаш.
    И се запова великото търсене, защото нямаш баща или майка връзкари, и се ходи по-бюрото по-труда и т.н.
    Хващаш се на работа и работиш 2 месеца назад, дефакто почваш работа август, и взимаш първата си заплата през октомври!! И как ще живееш 2 месеца без пари в София?!? Дори и да имаш някакви пари в себе си, те ще свършат.
    Сега ще ми кажат, че трябва да си седиш в провинцията. Ами ще си седя, ама като няма работа и там???
    После се пускат новини, че нямало желаещи да работят!! ИМА!!!! Но никой не ги уважава и цени! А се подиграват с тях и техния труд!
    Докато не се научат да ценят работника който изкарва парите им, докато те се чудят за какво да си дадат парите, така ще е!

    Коментиран от #39

  • 32 Гост

    17 0 Отговор
    Докато всички ние,като народ,не започнем да си продаваме труда по-скъпо ще продължава да е така! Работим за жълти стотинки,а цените на повечето неща са европейски! Това е чиста лудост! Остават едни 10/20% боклуци,които експлоатират и живеят за наша сметка!
  • 33 Stefan farashev

    3 0 Отговор
    Като казват нещат да работят за хилядарка ами да кажат какви са разходите в София.
    Да не се правят на луди средно на едно 4 членно семейство родители с 2 деца е 1200 лева е те започват от заплати 700 и 1000 лева.
  • 34 язе

    4 0 Отговор
    къде е хетероадвокатката да ни обясни не6тата
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Plovdiv

    6 0 Отговор
    Ами браво на софиянци! Крайно време е да поискаме решително заплащане на труда ни, което поне да са близко до средната ставка в ЕС! Защото лигавите западняци няма да издържат и три дни в условията, в които работят огромната част от българите!
  • 37 Зелено човече

    1 2 Отговор
    Къде е тая работа на 30 километра от дома при положение че от Обеля (единия край на София) до Дървеница (в другия край) са петнайсетина километра. Нещо май това е поредната измислена новина с цел манипулиране на хорското мнение и създаване на грешни представи
  • 38 МАКЕДОН

    6 2 Отговор
    ОДАМ НА РАБОТА ДА СИ КУПАМ БЕНЗИН,ДА ОДАМ НА РАБОТА.....

    БУХАХА.....
  • 39 Митак 74

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Красо Зелето":

    Точно така.Абе цялата истина е , че на нашия бизнесмен не му се дават пари,а пък иска само да взема.Иначе сме много отворени от към коли и ..........
  • 40 Роман дизел

    3 0 Отговор
    Одим на работа ем гладен ем изморен -седим си дома -.само гладен.
  • 41 стратокастър

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    Както си го написал ,излиза че извън София не се плаща отопление не се ползва топла вода и ток ,а телефона ,телевизията и интернета също са без пари !Мислил ли си дали ако живееш на село но работиш в съседното дали транспорта ще ти е по евтин от картата в София ?

    Мислиш ли че хората от село "ядът домата с колците"?
  • 42 Иво

    6 2 Отговор
    Предлагат ти "илядо" лева бруто - и се почва - чисти около 800 , ма няма и толко... Пари за дрехи, храна и път - ма моля ви се - какви са тия претенции. И като сметнеш тотала - остават ти около 400 - 500 чисти. Е, не мерси. Баламите свършиха. Ако съм гладен, ще си ходя на село да копам, ама ратай на някой по-тъп от мен няма да стана!
  • 43 пешо

    0 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ,ДЕМОКРАЦИЯ !!