24 Юли, 2017 14:39 3 871 2

В Германия: Банките трупат тонове банкноти

  • германия-
  • банки-
  • евро-
  • лихви-
  • пари

За да избегнат наказателните лихви на Европейската централна банка, немските банки съхраняват все повече пари в брой

В Германия: Банките трупат тонове банкноти - 1
Снимка : БТА / АП

„През последните две години германските кредитни институции са складирали допълнителни банкноти в размер на 10 милиарда евро в трезорите си“, съобщи председателят на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле пред вестник „Тагесшпигел“. Той прогнозира, че тази тенденция ще продължи.

От лятото на 2014 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) изисква от финансовите институции наказателни лихви за съхранение на пари. От пролетта на тази година лихвеният процент е минус 0,4. С тези мерки европейските парични власти искат да стимулират банките да раздават кредити и по този начин да развиват икономиката. Търсенето на финансиране от германските предприятия обаче е по-малко от предлагането, което принуждава кредитните институции да държат пари на сметка при ЕЦБ.

„Когато парите на банките се съхраняват при Европейската централна банка, те трябва да плащат наказателни лихви. Когато обаче банкнотите са складирани в трезори - не“, коментира Тиле.

Въпреки това трупането на пари в брой в трезори не е безплатно. Един милиард евро в банкноти по 200 евро се равнява на приблизително 5 тона. Дали за финансовите институции има логика да държат такава маса пари в собствените си трезори, зависи от разходите за транспорт, съхранение и застраховка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мадафакаДонкеле

    5 1 Отговор
    И как като ги раздадат тези кредити, кеша ще излезе от банката?
    Нали просто едни цифрички от една сметка ще идат в друга и толкова.
  • 2 kiko

    1 1 Отговор
    по скоро причината е ,че все по малко банкноти се използват, за разплащане,реално се работи с едни виртуални пари и банкнотите се трупат в трезорите