9 Август, 2017 15:57 3 934 5

КЗК отново поряза Марешки

  • лекарства-
  • аптека-
  • веселин марешки
КЗК отново поряза Марешки - 1
Снимка: БТА

След като получи решение за глоба от половин милион лева за нелоялна конкуренция и няколко отказа по негови жалби в сектора на горивата, бизнесменът, а сега и политик и заместник-председател на парламента Веселин Марешки, вече има поредно решение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пак по въпроса с нелоялната конкуренция във фармацията. Решението показва втори случай, в който фирми на бизнесмена и неговото семейство, които са собственици на един от най-големите складове за търговия на едро и най-голямата верига аптеки в България с 400 обекта, директно се жалят неоснователно от конкурентите си пред КЗК или пък пишат становища срещу тях, по които КЗК започва разследвания.

Преди около два месеца КЗК излезе със становище, че ще разследва в детайли миниатюрната за пазар от 4000 аптеки сделка за придобиване на веригата от 19 аптеки "Фармастор" от групата "Софарма" заради становище на фирми и организации на Марешки, че тя ще се отрази зле на конкуренцията, пише в. „Капитал“.

Сега се оказва, че КЗК дълго време е работила по жалба на дистрибутора "Фармнет" и една от фирмите, които държат веригата аптеки "Варнафарма – М". Те са обвинили в забранени споразумения за доставката на осем вида лекарства българско представителство на американския концерн Pfizer, както и двама от конкурентите си в сектора – търговците на едро с лекарства "Стинг" и "Софарма трейдинг".

Решението на КЗК, което може да се обжалва във Върховния административен съд, е, че такова забранено споразумение не съществува.

От документите в решението обаче се вижда, че фирмите на Марешки пускат жалба, при положение че не са им отказвани доставки и те са едни от най-големите купувачи на съответните лекарства.

Когато няма лекарства

През последните години голяма част от скъпо струващите лекарства в България са обект на паралелен износ в западноевропейските страни. Причината е, че цените на ниво производител в България са сред най-ниските в ЕС и има голям интерес от легални и нелегални търговци да експортират част от медикаментите. Паралелната търговия се насърчава от Европейската комисия като механизъм за намаляване на цените на лекарствата. Проблемът обаче е, че периодично заради нея лекарствата не достигат за много пациенти в България.

В решението на КЗК се вижда, че през 2014 г. явно заради подобен случай с липсата на осем вида лекарства за редки заболявания Pfizer решава да организира търг по своите вътрешни правила за два дистрибутора, които да се заемат с тяхната доставка и така да си гарантира, че медикаментите ще стигат до пациентите. В случая става въпрос за лекарства за редки заболявания, които се заявяват поне половин година преди доставката им, производството им е сложно, а пациентите – малко на брой. Pfizer се ръководи при поръчките от броя пациенти, за които плаща здравната каса, като при вноса надвишава броя опаковки, за да има резерв.

Българският офис праща покана за търга за дистрибуцията на осемте лекарства до търговци и дистрибутори. В процедурата участва и "Фармнет", търговецът на едро на Марешки, но не успява да се класира. Побеждават "Стинг" и "Софарма Трейдинг", като "Стинг" получава разпространението на повечето медикаменти.

Получавам, но не съм доволен

Малко след края на процедурата, която не обжалва, "Фармнет" изпраща голяма поръчка за лекарствата до "Стинг". Оказва се, че тя надхвърля значително обичайните заявки за тези продукти в страната и от дистрибутора отбелязват това в писмо, като изразяват готовност да доставят съобразно количествата, внесени от Pfizer.

В хода на разследването се оказва, че "Фармнет" и "Варнафарма – М" са едни от основните купувачи от двата дистрибутора на съответните медикаменти. Въпреки това обаче "Фармнет" и аптечното дружество обвиняват Pfizer (САЩ), "Софарма трейдинг", "Стинг" и аптечното дружество "Ес Си Ес франчайз" в забранени споразумения, които имат за цел предотвратяване и ограничаване на конкуренцията.

Жалбата е от миналата година и КЗК е провела детайлно разследване, в което е установила, че Pfizer не е ограничила конкуренцията, като е внасяла определени количества лекарства, защото от компанията са се ръководили от потреблението в България, като са оставили и допълнителен резерв.

Освен това КЗК отхвърля твърденията на компаниите на фамилия Марешки, че двата дистрибутора са нарушили правата му на пазара, като са му отказвали или пък са доставяли някои медикаменти предимно на "Ес Си Ес франчайз". Жалбоподателите не са представили доказателства за твърденията си, а според счетоводните системи на здравната каса и двата дистрибутора, точно фирмите на Марешки са били най-големите им клиенти за тези лекарства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Картел на горивата

    22 0 Отговор
    Това КЗК трябва да го закрият. Няколко години е ясно, че има картел на горивата. Петролът поевтинява, а у нас горива поскъпват. Но КЗК не може да реши дали има или няма картел. Но за който пречи на картела, има наказания.
  • 3 Пешо истината

    14 1 Отговор
    Гн. Марешки си губи времето в БГ съд. Може да осъди държавата в Румънски съд . Абсолютно без проблем и с резултати , гаранция.
  • 4 Мераклия

    16 1 Отговор
    Не е удобен на Българският държавен стандарт,а именно Борисов Делян Сотир-БДС & Картела-Златанчо!
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 0 Отговор
    Който продава на цена по ниска от картелната се глобява защото така робите плащат по малко на олигарсите а това не ги устройва олигарсите щото ролите имат повечко останали парици у жоба