23 Август, 2017 21:17 7 214 18

Държава, която гони 500 EUR минимална заплата

  • минимална заплата-
  • чехия
Държава, която гони 500 EUR минимална заплата - 1
Снимка: Shutterstock

За пореден път Чехия ще увеличи минималната работна заплата. От 1 януари 2018 г. тя ще е 12 200 ĸpoни (467 EUR) нa мeceц. Почасовото заплащане е в размер на 73 крони, или 2.8 EUR. „Paбoтaтa тpябвa дa ce заплaщa. Чeшĸитe cлyжитeли зacлyжaвaт дocтoйнo зaплaщaнe", ĸaзa пpeмиepът Бoxycлaв Coбoтĸa.

Повишаването на заплатите е сред основните приоритети на правителството и цели чехите да имат по-добър живот. Това ще ги накара повече да работят, а също така ще доведе и до ръст в потреблението, от което ще има полза за цялата икономика.

Целта на управляващите е минималната работна заплата на е 40% от средната за страната и тя вече е изпълнена. Към момента 3% от работещите, или малко над 100 000 души, получават минимално месечно възнаграждение.

Плановете са до 2022 г. средната месечна заплата да достигне 40 000 крони, или 1520 EUR.

Заплатата в Чехия се гледа под лупа от ЕС. Причината, че разликата в заплащането в страната и в евросъюза е драстична. В Чехия тя е 2.8 EUR на час, а в Германия и Франция, съответно 8.84 EUR и 9.76 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антонн

    36 1 Отговор
    Защо не гледат нашите заплати.

    Коментиран от #7

  • 2 Гост

    4 16 Отговор
    Данните за заплатите на г-жата журналистка са пълна глупост. Има официални данни за всички страни от Европ. съюз. (Виж Eurostat ili destatis), Германия 33, франция 36, чехия към 10, бг 4.5 евро

    Коментиран от #5, #9

  • 3 СубаруЛеворгВарна

    15 6 Отговор
    Хич не е много предвид че Чехия има Шкода - компания която към днешна дата продава коли и вече и джипове за над 700 милиона евро годишно! Отделно Чехия имат Будуайзър - бира по която са луди янките! Най-богатият пазар САЩ е луд по чешката бира! Тоест чехите имат две огромни финансови пера които им носят по 1 милиард евро годишно! Би трябвало да са поне като австрийските заплатите на чехите.

    Коментиран от #11, #13

  • 4 Петър

    11 10 Отговор
    В БГ ВСИЧКИ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ТЪРТЕЧЕТА СА И СЕГА ДОБРЕ В МОЕНТА ТИЯ Л..НЕТА СПАЗВАТ СТРИКНО ПОГОВОРКАТА В БГ УЧИ МАМА ЗА ДА НЕ РАБОТИШ НА ЧУЖД ГРУБ ДА ЛЕЖИШ РАБОТНИЦИТЕ ДА ТЕ ХРАНЯТ. ДА АМА ПЧЕЛИЧКИТЕ ПОВЕЧЕТО ИЗБЯГАХА ОТ БГ. ЗАЕМИТЕ КАК СА В ЕВРО.
  • 5 шефа

    11 25 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    На Българския търтей и 150Евро са много.
  • 6 Лупи

    38 3 Отговор
    Чехите по принцип от славянските народи винаги са били най-добре. Работливи и честни, имат някой общи черти с германците, а това значи много. Имал съм наблюдение над нискобюджетни професии в туризма във Франция, там нямаше чехи, а беше пълно с хора от всички останали държави от бившия соц блок т.е. чехите си стоят в държавата, работят и я развиват. От бившите соц държави само те и Унгария имат шанс да се изравнят със Западна Европа.
    А и също така Чехия и Унгария са с крайна анти мигрантска политика, явно има защо и работещите им политици са осъзнали опасността. Чу ли Бокич? Ще правим ли вотри център за "мигранти"? Толерантни ли сме? Как са обществените поръчки, вървят ли?

    Коментиран от #16

  • 7 истината

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "Антонн":

    Не гледат нашите заплати ,щото Комунизма в България още не си е отишъл там където си е отишъл или са му сложили шута си личи .
  • 8 1234

    19 0 Отговор
    Какво да им гледат на нашите заплати...те не се виждат с просто око 1 евро на час
  • 9 Диди

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    В Германия минималното заплащане на час е 8,84 евро брутно.Вярно е това,което са писали.
  • 10 Баста

    10 4 Отговор
    ЗА НАЗНАЧЕНИ "РАБОТОДАТЕЛИ"-КОМУНИСТИ,НЕ РАБОТЯ !
    НЕ ПЛАЩАМ И ДАНЪЦИ ! ДА СИ ВНЕСАТ ИНДИЙЦИ ИЛИ ПАКИСТАНЦИ И ДА СИ ДУХАТ СПОКОЙНО-СУПАТА.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бойко

    9 1 Отговор
    И в България е така. Всеки мислещ трябва да получава достойна ниска заплата. Например, докторантите, които в другите страни са гръбнака на прогреса и получават прилични стипендии (1650 евро в Германия), тук в България получават 450 лева. По-малко от минималната заплата, която по принцип е твърде малка.
  • 13 321

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "СубаруЛеворгВарна":

    По принцип си прав. Имат и трето перо - туризъм - много по развит от нашия.
    Само да те поправя за Шкода. Само автомобилите, които произвежда концерна са над 1 000 000 на година от 2014 г. насам. Ако твоята сметка е вярна означава, че един автомобил се продава средно за 700 евро, което не е вярно. Средната стойност на автомобилите на Шкода е около 20 000 евро. Тоест Шкода прави оборот близо до 20 милиарда евро на година. Това е близо до 10 % от целия БВП на Чехия. Може би 700 милиона са само данъците, които внася в бюджета. И изобщо не броя компаниите, които са подизпълнители и пак са чешки предприятия.
  • 14 Гост

    9 0 Отговор
    Пратете им наш синдик да им обясни как нямат нужда!
  • 15 tost

    2 3 Отговор
    Шкода е под шапката на VW и естествено печалбата заминава за Германия
  • 16 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Лупи":

    Нито са работливи нито не дай си боже честни просто има много емигранти които работят на черно. Работя в чехия с договор и всички предполагащи се условия:отпуска плащат ми ,извънредно време да,но за чехите се изчислява по един начин за мен по друг ,понякога разликата може да стигне 300-400 евро.
  • 17 Гост

    1 2 Отговор
    Нито са работливи нито не дай си боже честни просто има много емигранти които работят на черно. Работя в чехия с договор и всички предполагащи се условия:отпуска плащат ми ,извънредно време да,но за чехите се изчислява по един начин за мен по друг ,понякога разликата може да стигне 300-400 евро.
  • 18 antimediator

    1 0 Отговор
    В Чехия в началото на прехода бе проведена ЛУСТРАЦИЯ !
    Всички комунисти които заемаха някакви позиции бяха отстранени.
    У нас какво се получи?!
    Всички видни другари приватизираха предприятията и ни станаха работодатели.
    Болшинството българи на всички избори си гласуват за тях.