6 Септември, 2017 09:04 5 546 5

Гебрев: Аз съм собственикът на „Дунарит”, как да няма собственик

  • емилиян гебрев-
  • дунарит-
  • емко-
  • виафот
Гебрев: Аз съм собственикът на „Дунарит”, как да няма собственик - 1
Кадър бТВ

Собственикът на „Дунарит” е ясен и няма никакви колебания за това, категоричен беше пред бТВ оръжейният търговец Емилиян Гебрев. Така той опроверга думите на икономическия министър Емил Караниколов, че един от проблемите в дружеството е „липсата на собственик”.

„Притежател на 99,52% от „Дунарит” е ЕМКО (която е отново на Гебрев – б.ред.), а 0,48 се притежават от Емилиан Гебрев”, заяви самият той.

„Не мога да си обясня защо се налага „Дунарит” да бъде спасяван, защото няма от какво да бъде спасяван – „Дунарит” е изключително стабилна финансова единица и със своите резултати е доказал успеха си. За 2016 календарна финансова година има печалба от 28 млн. лв.”, посочи той.

Когато на някого нещо му се иска, това е друг разговор, коментира Гебрев твърденията на икономическия министър относно три основни проблема в „Дунарит”: липса на собственик, евентуално отнемане на лиценза и изискуеми 67 млн. лв. кредити.

„Не само управители на „Дунарит” разследват, но и на мен ми е повдигнато обвинение – тъй като съм съставил престъпна група с управителя и бившия собственик на „Дунарит”. Организирали сме група, с която по неправомерен начин да придобием дружеството. За мен прокуратурата е подведена и използвана като лост за влияние – от Комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество", посочи той.

„Абсолютно несериозно е да се твърди, че дружеството се източва към Цветан Василев, защото е проверявано n пъти от всички контролни органи и всичко е ясно. Дружеството има задължения: те са били първоначално към КТБ, а малко преди банката да бъде затворена, те се цедират, така че благодарение на умелото ръководство, то е спасено. Има съдебен спор по цесиите със синдиците на банката – дали са законни или не”, каза още Гебрев.

По думите му и в момента има опити за овладяване на „Дунарит” от офшорната фирма „Виафот”, но кой стои зад нея, той не се нае да посочи.

„Не знам кой стои зад нея, не съм финансово разузнаване. До ден днешен никой не е казал какво дружество е „Виафот”, министърът на икономиката трябва да даде отговор на въпроса кой стои зад него”, посочи Гебрев.

„Цветан Василев го познавам от 25 години, ние с него имаме вечни спорове –последният беше при придобиването на ВМЗ – Сопот. Виждали сме се 4 – 5 пъти. Той беше другият потенциален задкулисен купувач на ВМЗ”, каза още оръжейният търговец.

На въпроса защо КТБ е използвана за кредитор, той посочи, че не са много българските банки, които могат да правят това (за чуждите има рестрикции – б.ред) – и са най-вече КТБ и ПИБ.

Според Гебрев атаките към него са започнали, след като е станало ясно, че има интерес към „Дунарит”, независимо че бил поканен да вдигне капитала и да стабилизира предприятието.

„От кого ли не, цялата медийна машина, държавната ни администрация, която е подведена (…) Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но той компрометира партията, която стои зад него, и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат. И всички са злепоставени, цялата ни страна”, посочи Гебрев.

На въпроса има ли Делян Пеевски интереси към оръжейния бизнес, нещо което той самият отрече, Гебрев отговори: „След като тази фирма, която казват че е негова, толкова много се бори да придобие контрола, да – но ако се докаже, че тази фирма е негова, тогава – има интерес. Но няма как да се докаже това пожизнено.”

„От това, което се разпространява в медийното пространство, получават се такива нотки, но не мога да го кажа”, отговори пък на въпроса вклинява ли се държавата между Делян Пеевски и Цветан Василев.

„Никога не съм виждал този човек и никога не сме дискутира, и сигурно няма да ме познае на улицата, ако ме види”, каза той по адрес на Пеевски.

Гебрев разказа, че през 2015 г. е бил направен опит да бъде отровен – той , сина му, както и двама директори от „Дунарит”. Това станало през април преди две години, когато станал известен и интересът му към „Дунарит”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    8 1 Отговор
    Точно защото няма проблеми и е печелившо , затова са тези мераци !!!
  • 2 бкп дава бкп взима

    13 1 Отговор
    Партията дала, Партията взела, откъдето дошло там отишло!
    Бай Емо да обясни как е станал собственик на Дунарит, откъде са му парите???????
    Кажи си Бай Емо, кажи си!?
  • 3 СОБСТВЕНИК СИ НА ДУПАРИТ

    2 1 Отговор
    СОБСТВЕНИК СИ НА ДУПАРИТ !!!
  • 4 Гостът

    2 0 Отговор
    Решат ли ББ,ЦЦ,ДП,че нещо им принадлежи собственика му изгаря.Доброзорно ще му го отнемат.Все едно да противоречиш на мафията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.