6 Септември, 2017 15:19 1 696 0

Страсбург: Шефът може да чете чатовете на служителите си

  • страсбург-
  • съд-
  • чатове-
  • кореспонденция
Страсбург: Шефът може да чете чатовете на служителите си - 1
Снимката е илюстративна

Работодателите имат право да четат електронната поща на своите служители, но само, ако предварително са предупредили за това и работниците го знаят.

Шефовете имат право и да контролират "Вайбър" и "Месинджър", но само ако устройството, от което са ползвани приложенията, е собственост на компанията. Това реши днес Европейският съд по правата на човека в Страсбург, предаде Ройтерс.

Решението идва след случай с румънски гражданин, който е уволнен преди 10 г. за това, че ползва служебния си профил в социална мрежа за лични цели, въпреки че правилата на компанията не го позволяват.

Според съда, румънските магистрати не са оценили правото на личен живот на уволнения Богдан Барбулеску, който губи дело срещу работодателя си в родната си страна.

По време на делото в Румъния компанията представя разпечатки от комуникацията на своя бивш служител с брат му и годеницата му като доказателство, че уволненият е ползвал служебния си профил за лични цели.

Приемайки като доказателства чатовете на служителя, румънските власти не са защитили правото му на лична кореспонденция. Сега румънските власти ще трябва да изплатят на Барбулеску скромна парична сума и да покрият разноските по делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА