16 Септември, 2017 19:02 1 628 1

”Кинтекс” е заменил ”Емко” с ВМЗ-Сопот заради отнетия лиценз

  • кинтекс-
  • емко-
  • вмз - сопот-
  • лиценз

За да изпълни задвижени поръчки от военния завод "Емко", който е с отнет лиценз за внос и износ, държавната фирма "Кинтекс" ги е прехвърлила на ВМЗ-Сопот.

Това обясни на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че държавата ще си получи парите като производител по тези поръчки, а "Кинтекс" ще си получи парите като посредник, цитира го БТА.

"Държавата ще вземе даже по-големи дивиденти", добави министърът.

Караниколов уточни, че прехвърлянето на договорите се наложило, тъй като анализът на "Кинтекс" показал, че заради отнетия лиценз за внос и износ на "Емко" имало опасност от неизпълнение на три договора, а неустойките, които би платил държавният посредник на външните клиенти, са много по-големи, отколкото по договор дължи страната производител "Емко". По думите на министъра прехвърлянето на поръчките не означава плащане на неустойки.

По повод на отнетия лиценз на военния завод "Емко" икономическият министър разясни, че преди около две седмици от завода са изпратили писмо с приложени три констативни протокола от служба "КОС". В два от тях било констатирано, че са отстрани нередностите, но в третия все още имало предписания за отстраняване на нередностите в срок до месец. Караниколов добави, че имало констатирани нередности и от Пожарна безопасност, а от там нямало информация дали тези нередности са отстранени.

"Когато бъдат отстранени нередностите в "Емко", лицензът ще бъде подновенведнага", заяви Емил Караниколов.

Министърът добави, че в понеделник Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа като извънредна точка този въпрос.

"Това не е мое решение, това е решение и на съпредседателя г-н Каракачанов, тъй като има твърдение, че сме правили тези съвети в негово отсъствие. Министър Каракачанов е присъствал на тези заседания, включително и на това, на което беше спрян лицензът на "Емко". В случаите, когато той не е присъствал, е изпращал негови представители", каза икономическият министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    4 1 Отговор
    Я сега държавата да се "погрижи" за ТКЗС-тата, Кремиковци, Химко, Плама. То много лесно наготово да заграбиш едни пари, да ги вкараш в бюджета и да ги раздадеш на нехранимайковците, които си назначил проформа като МВР. А това че загърбваш 1500семейства и убиваш един цял регион ти дреме на сайдера. Що не дойдете да изкарате хляба си с труд в Трявна или в Русе? ВМЗ откъде ще произвежда военна продукция на Дунарит? Тук действат права за инженерингова разработка! Да не говорим, че същите права за 70% от нашия ВПК са на Русия, и тя от години подава контестации на международните оръжейни търгове. Не е ли това една от причините "Кинтекс" да не успява да сключи договорите на ЕМКО, втората е "некадърността"?