20 Септември, 2017 20:47 8 243 6

Узрели ли сме за криптовалутите? (Част I)

  • криптовалута-
  • пиб-
  • коментар
Узрели ли сме за криптовалутите? (Част I) - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестицията във виртуална валута, не означава непременно сигурна печалба. Това вече започва да става масово явление и е време да внесем малко яснота.

Вероятно повечето хора са чували как някой е вложил минимални средства в крипто валута като BitCoin (биткоин) и сега е по-богат с няколко хиляди. Това не е невъзможно, особенно ако средствата са били инвестирани в края на 2012 година, казва Румен Стамов, директор „Частно банкиране“ в ПИБ.Узрели ли сме за криптовалутите? (Част I)

Всъщност първата концепция за криптовалута е генерирана още през 98-ма година на миналия век. Тогава това е направено от Вей Дай за B-money и Ник Шабо Bit-gold. Точно 10 години по-късно (2008г.) японецът Сатоши Накамото намира реалното им приложение, чрез решения на някои много сложни математически задачи, нерешени до този момент и именно той измисля термина Биткойн. Прави това в специализирана статия отразяваща задълбочени научни познания в математиката, криптографията, компютърните мрежи и разбира се в информационните технологии. Това „зрее” 12 месеца и година по-късно се ражда Биткойн мрежа, чрез стартиране на първия биткойн клиент с отворен код и започва издаването на първите биткойни. Първоначално цената на биткойн се определя от хората във форумите. Интересен факт е, че най-сериозната сделка по това време е за покупка на пица на стойност 10 000 биткойна. След това историята на Биткойните, започва да се пише – създава се и Биткойн борсата Mt. Gox.

В наши дни на Биткойн се падат (+/-) 90% от оборота в сегмента на виртуалните валути, изчисляван на обща стойност над 170 млрд. щ.долара. За сравнение година и половина по-рано (първите месеци на 2016г.) общата стойност на виртуалните валути беше приблизително 10 млрд. щ.долара. Може да си представите какъв подем има тази валута.

Узрели ли сме за криптовалутите? (Част I)

Ще бъде слабо ако само кажем, че стойността на BitCoin крипто валутата се е покачила, спрямо година по-рано. Разбира се има и други подобни валути, които заслужават внимание като Ethereum, Dash, Ripple, Monero, LiteCoin, NEM и др. Международното скращение на биткоин е BTC (като USD, BGN или EUR).

Много хора преди гледаха на тези „виртуални пари” с насмешка или като на някакво временно явление, което няма никакво бъдеще. Сега масово приятели споделят статии и статуси за биткоин в социалните медии, от сорта на „Моментът, в който даваш на сина си първия биткоин“.

Веднага правя уточнението, че това не са някакви „акции“, които могат да се купят евтино и продадат скъпо. Това всъщност е една революционна технология, която вече можеш да обмениш на много места, бързо и сигурно, срещу реални пари или онлайн покупки. Не трябва обаче да забравяме, че както стойността на британския паунд варира и има своите слаби и силни дни, това важи с пълна сила и за всички виртуални пари. Може и да е явление, през което просто трябва да минем, след което да вземем някои важни поуки.

Всъщност какво е крипто валута?

Крипто валутата е повече от виртуална валута. Това е технология, чието приложение е същото като на аналогивите паУзрели ли сме за криптовалутите? (Част I)

ри. Тази валута не се разпечатва на хартия от централната банка на която и да е държава, поради което зад нея не стои никое правителство, финансова политика, което може да влияе драстично. Не стои и възможността да се печатат безброй пари, според нуждите на икономиката. Няма и ограничения като международни граници и специални декрети, но същевременно с това има начини да се пренася и съхранява на хартиен носител.

Крипто валутите имат децентрализирана мрежа, базирана на блокчейн технология, което всъщност е революция в съвременния ни живот. Най-популярната и най-стара криптовалута е BitCoin. Може да се каже, че със създаването на биткоин се създаде и валутата на бъдещето, но все още е в много ранна фаза. Смятам, че е въпрос на време тя да навлезе в ежедневието на масовия потребител до толкова, че да застраши съществуването на печатници като тази на БНБ. Не очаквайте да си купите още утре кисело мляко от магазина до вас с биткоини.

Ето няколко важни характеристики на крипто валутата

Това не е валута на някоя нация или общност. Това е валута на всеки човек. Всеки, който има достъп до интернет може да прави операции независимо дали се намирате в екзотичната Република Палау, състояща се от над 241 острова, на изток от Филипините и искате да получите пари от някой от България без посредници.

В България имаме отлично развита банкова система и услуги на над средноевропейско ниво, но това не е така в най-слабо развитите държави, където повече от 2.2 млрд. човека нямат достъп до банкови услуги, а за други 4 млрд. тези услуги са крайно ограничени. Именно за това доти ООН започна да използва криптовалута, за да доставя хуманитарни помощи (примерно в Йордания).

Тъй като крипто валутата е алгоритъм, тя е предсказуема. Ако харесваш алгорътъма, си купуваш. Ако не, не си купуваш. Алгоритъмът обаче ще работи така, както е направен. Проектиран е на практика да няма човешка намеса, която да го променя, освен ако над 50% от мрежата не гласува за промяна.

Тъй като няма централизиран орган, който да издава тези валути, милионите потребители по света имат парчета от списъка с транзакции (т.нар. леджър), чиито алгоритъм сглобява и не може да се манипулира. Представете си, че си купувате мобилен телефон на три части – предния панел от Европа, батерията от Южна Корея, а задния капак от Китай. Получавате телефона си на три части, които обаче винаги се сглобяват по един и същи начин.

Издаването на BitCoin е ограничено. Ще има само 21 милиона биткоина и това е всичко.

Един от проблемите на националните пари е, че в даден момент някоя държавата може да се изкуши и да започва да печата повече пари от предвиденото, а това рано или късно води до … лоши последствия. От създаването си, до момента е имало много катаклизми и проблеми, но въпреки това биткоин направи теста на времето.

Тепърва ще се създават мобилни приложения за биткоин, защото потенциалът е наистина голям. Биткоин е направен за интернет епохата. Това е технология, която вече е създадена и разпространена. Не може никой да я върне или скрие, точно както не може да се премахне интернет. Възможностите са неограничени, а валутата е само първото приложение на виртуалните пари.

Какво всъщност стои зад биткоин и защо има стойност? Това е доверието, точно както при почти всички други валути, защото те отдавна не са обезпечени със злато. Тоест, пазара определя стойността им. Когато хората започнат да губят доверие в биткоин ще продават биткоин, а цената съответно ще пада.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Ваню

    1 8 Отговор
    Аве..... тоа еврогейски съюз ноу ма дразни .... ама тва еуро .... толко ... как да кажа .... аве вървежно... нема некой дето не го иска.... ха ха ха.... (скромно така да са изкажа.... ха ха ха)....и теа .... американци.... с теа сладки дулари..... ха ха ха.... Кви койни уе.... хе хе хе......
  • 2 герб крипто

    7 3 Отговор
    Суджукойна за БГ е N1
  • 3 банкера БУРОВ

    7 2 Отговор
    Не не сме ! Българинът е на светлинни години от крипто валутата както и обратното !
  • 4 Пламен

    7 3 Отговор
    Наистина трябваше да се внесе яснота! Мисля, че тепърва виртуалните валути ще набират скорост и вероятно ще започнем да пазаруваме все по-често с тях.

    Коментиран от #5

  • 5 future

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пламен":

    Съгласен съм. Когато Биткойн набере достатъчно популярност ще стане по-стабилен и ще го използваме за изпращане на пари и разплащания. Все пак не са минали и 10 години. Хилядолетна система не се променя току-така.

    Хубаво е че все повече и повече се пише за Биткойн и в България. Хората първо трябва да се запознаят, за да повярват. Ей тук може да следите за актуални новини, а пък може и да се купува от тях - www.xchange.bg
  • 6 Сашо

    3 0 Отговор
    Чакаме продължението! Това е супер интересно...и начина по който се представя в интервюто ви.