11 Октомври, 2017 16:07 1 207 3

Работодателите призоваха за доверие в бизнеса

  • аобр-
  • бизнес-
  • криб-
  • бск-
  • бтпп-
  • аикб

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призова за повече доверие и подкрепа за бизнеса в специална позиция. В асоциацията членуват БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Обръщението е в отговор на зачестили негативни обществени кампании, които уронват престижа на предприемачите.

Ето пълния текст на позицията:

По повод на все по-честите негативни обществени кампании, насочени към уронване на престижа и подкопаване на доверието към българските предприемачи, на основа на единични, изолирани негативни практики, както и по повод на зачестилите случаи на кампанийното рекламно популистко законотворчество, ние, българските работодатели припомняме, че:

Предприемаческата инициатива в реалния сектор е в основата на генерирането на икономически растеж и устойчиви работни места и е единственият сигурен път към повишаването на доходите и жизнения стандарт в страната;

Предприемачите са най-креативната част от обществото, която осигурява работа, създава стойност, плаща заплати и данъци;

Доверието, особено в инвестиционния процес, заедно със стабилна законова среда, е задължително условие за успешен бизнес.

Като изразители на интересите на отговорните български работодатели сме длъжни да заявим, че общественият просперитет изисква насърчение и подкрепа за бизнеса, а не неоснователно насаждане на негативни настроения към него. Всеки може да регистрира фирма в рамките на по-малко от седмица, срещу разход до минималната работна заплата, но не всеки може да успее и да се утвърди като успешен и отговорен работодател, предприемач и инвеститор.

Нашето общество трябва да си дава сметка, че успехът на българската индустрия заслужава адекватно отношение и подкрепа, а не неоснователно охулване. Добросъвестните предприемачи, каквито са огромното мнозинство от предприемачите в България, трябва да бъдат ценени, подкрепяни и насърчавани, а не обругавани, отблъсквани и прогонвани. Не бива да отъждествяваме цялото българско предприемачество с псевдо бизнесмени, печелещи неправомерно от държавния бюджет и ощетяващи всички нас чрез корупционни договори или нагласени обществени поръчки или такива, които не плащат на своите работници и контрагенти... Накратко: такива, чиято сметка да платим всички ние - нашите членове-работодатели и всички български граждани.

След преминалата голяма икономическа криза оцеляха успешните, компетентните и работливите, отговорните и креативните предприемачи. Именно на тях се дължат годишно 250 милиарда лева продажби /приходи/ на компаниите - при едва 6 милиарда лева общ обем на обществените поръчки (т.е. по-малко от 2,5% от продажбите на компаниите у нас).

Близо милион българи не се оплакват, че не им плащат достатъчно, а са взели живота си в свои ръце, не разчитат на нагласени обществени поръчки, монополно положение или държавни помощи, а осигуряват работа на себе си и околните, създават стойност, плащат заплати и данъци. Най-креативната и предприемчива част от обществото следва да получи уважение и признание, а не оклеветяване и охулване от синдикални и политически популисти. Общество, което хули предприемачите си, няма шанс.

Като изразители на интересите на предприемчивите хора в България, на тези които произвеждат, добавят стойност, продават продукцията си на пазара при свободна конкуренция, плащат заплати и данъци, на тези които работят и гарантират устойчивото икономическо развитие на страната ни, ние, представителните работодателски организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), призоваваме държавата и обществото за подкрепа на българския предприемач и за прекратяване на негативните имиджови кампании и законотворчески инициативи, развалящи бизнес климата и рушащи инвеститорското доверие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яко

    4 0 Отговор
    Я па тия ! 20 години ме лъжат и сега кат' царо : "вервайте ни "!

    Що не си... !
  • 2 ШмъркАн

    3 0 Отговор
    Намерихме РАБОТОдатели. Сега трябва да намерим и ЗАПЛАТОдатели. Това в България са две различни неща.
  • 3 Роман дизел

    1 0 Отговор
    Балъците измреа лани у големио студ.