13 Октомври, 2017 09:37 2 829 4

Piranha V беше продадена евтино и повлече Falck-Schmidt Defense Systems

  • бронирани машини-
  • фирма-
  • фалит-
  • piranha v
Piranha V беше продадена евтино и повлече Falck-Schmidt Defense Systems - 1

Обявеният във вторник фалит на Датската компания за отбрана Falck-Schmidt Defense Systems, която е част от американската General Dynamics Group, може да има сериозни отрицателни последици за датските работни места, които идват от доставката на през 2015 г. на 309 бронирани машини за 4.5 млрд. Евро за Въоръжените сили.

Фалитът в същност е тясно свързан с сглобяването на около 300 машини в завода на Falck-Schmidt Defense Systems във Федериция. Сътрудничеството и общата договорена сума биха създали поне 200 работни места. За да бъде готова за окончателното сглобяване, компанията Falck-Schmidt Defense Systems има закупени за фабриката си във Федериция компоненти и части за двуцифрен милион , както и назначени и обучени служители - без производството Pirana Мowag да бъде пуснато в експлоатация.

Това постави ликвидността на Falck-Schmidt Defense Systems под натиск и в крайна сметка парите се свършиха. Поради това служителите на компанията бяха освободени във вторник, докато мениджмънта разполага с 14 дни, за да намери решение как да управлява компанията или част от нея.

Развитието на Pirana V, и дизайна на шестте различни варианта, поръчани от Дания, вече са закъснели, а ако трябва да се търси друга компания, която да извършва довършителните операции, това вероятно ще забави още процеса. Следователно компанията Мowag , може с право да твърди, че е по-умно асемблирането на машините да става в Креулинген – Швейцария вместо в Дания. А въоръжените сили вероятно нямат нищо против. Те се интересуват само от факта, тяхната доставка на машини не се забавя допълнително.

Това може да означава, че собствените оръжия и минохвъргачки както и особено чувствителното електронна оборудване за управление , трябва да се изпратят от Дания в Швейцария, за да бъдат инсталирани. Което няма да се случи при използване на датските компании.

Преди Pirana V да бъде избрана за въоръжение на датската отбрана, General Dynamics и Falk Schmidt сключиха така нареченото споразумение “Excusive Teaming” , съгласно което Falk Schmidt е отговорен за окончателното сглобяване на около 300 машини и предоставя широка гама от кабели и компоненти. В замяна на това Falk Schmidt трябва много активно да лобират за за два от кандидатите на търга зад които стои General Dynamics – Pirana V и машината ASCOD Belt, произвеждана от сестрата на компанията Mowag в Испания компанията Santa Barbara. Компанията Mowag и Piranha V бяха избрани.

След като спечелиха търга, изведнъж General Dynamics и Моwag престанаха да са заинтересовани да използват продукцията на Falk Schmidt. Вместо това Falk Schmid беше пристиснат и щеше да получи поръчката и да доставя кабели и компоненти само, ако предостави оферти с най-ниски цени спрямо другите участници.

Непосредствено след избирането на Pirana V няколко източника твърдяха че Mowag и General Dynamics са предложили на Дания изгодна цена за Pirana V благодарение на благоприятния обменнен курс Евро-Швейцарски франк. Други източници твърдяха, че е асемблирането е чиста кражба, която Mowag не би могъл да спечели. Даден им е първия клиент, без който не биха имали втори. Повечето страни предпочитат да купуват нещо, което други използват или ще използват. Местна продукция – обикновено това е и датското отношение. Очевидно просто не, когато става въпрос за много пари.

На второ място, вероятно е и девалвацията на швейцарския франк. Той беше девалвиран с около 20% в сравнение с еврото , което внезапно съответно котира покупката. Поради това Mowag обещаха на въоръжените сили, че ще направят икономии при производството на машината. Това вероятно е накарало Mowag да не изпълнят обещанието си към Falck-Schmidt Defense Systems, които от години доставят компоненти за Pirana III, които Дания купи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    5 1 Отговор
    Не знам дали са верни цифрите, но една машина излиза 15млн. евро., което изобщо няма как да е вярно. То такъв скъп танк няма в света и Абрамсите и Леопардите са по-евтини.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.