Last news in Fakti

26 Октомври, 2017 09:23 9 960 3

Най-купуваните български стоки от западняците

  • стоки-
  • българия-
  • европа-
  • продукти-
  • търсене
Най-купуваните български стоки от западняците - 1
Снимка: Shutterstock

Три са най-продаваните български продукти в Европа – биволска луканка, доспатска пъстърва и някои хлебни изделия, като българска баница. Това съобщи една от големите германски хранителни вериги, които оперират на българския пазар. Родни стоки за над 5 млн. лв. е реализирала компанията в своите магазини на Стария континент. „Приходите са от износа на 11 артикула на четирима производители.

През миналата Коледа биволската луканка е била хит на пазарите в Германия и Ирландия, а през предстоящата има заявки за този продукт от още пет държави”, каза Милена Драгийска управител на компанията.

Друг артикул, който ще бъде предлаган в магазините на хранителната верига през 2018 г., са българските вина. Общо 131 000 бутилки вино на стойност 1.3 млн. лв. от 7 български доставчика са поръчани за пазарите в Словакия, Румъния, Полша и Великобритания.

Българските мармалади и конфитюри също се радват на силно търсене от западноевропейците. ЕднаНай-купуваните български стоки от западняците

от българските фирми, производител на сладкото изкушение, изнася близо 50% от продукцията си. „Годишно произвеждаме около 3000 тона. Изнасяме в държави като Япония, САЩ и Израел и доста от страните от ЕС. Да изместиш някой на рафта е постижение”, казва за Факти.бг Георги Жеков.

Той не пропусна да отбележи и основните предизвикателства пред сектора, в който работи. Едното от тях е, че все още сред част от производителите на плодове се среща неразбиране относно критериите за качество. „Съществува и елементът със субсидиите, който е много тежък. Хубаво е да има повече субсидии за производителите на плодове и зеленчуци”, допълва Жеков. Според него обаче, най-голям е проблемът с липсата на работна ръка, която да събира реколтата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pepe

    10 1 Отговор
    А дали продуктите у нас и тези зад граница имат еднакво съдържание и всичките ли ги има и за нашия пазар?
  • 2 111

    13 0 Отговор
    Има бе хора, само търсене, гледане и четене иска. В големите вериги ги няма. Има ги в малки магазинчета, в специализираните магазини за месо собствено производство. От години ям качествена храна и си я намирам и тук в София. Естетвено, без пилешкото, то е по друг път, за който за съжаление се иска мама и тати на село. И тук има марки с истински сладка и мармалади, но те не се намират в пластмасови разфасовки, по 4 лв. килограма. Едно малко бурканче сладко, ако е под 6 лева, не го и гледам. Нали купувам 3 пъти в годината...Има течен шоколад без палмова мазнина, а с мляко, какао и захар и бурканчето го намирам на 6 -7 лева за 200 гр. Не е с много по-скъп от онези, с двата цвята и които ги рекламират по телевизията. Твърд шоколад не купувам, само този. Миналата седмица пътувах до северна България и спряхме на Добревски, еми като Алиса в страната на чудесата...имаше даже шпеков салам с истинско месо, подправки и сол...без цялата гама от неизброими е-та. Да, вярно, че имаше малко повечко жили, но си е салам. Пушено месо, истинско, пак без е-та, луканки, месото, което купих, ами докато го донеса в София и торбата цялата стана в кръв. Тавата му беше с кръв пълна. Не прано, замразявано, блъскано с оцветители, та чак и миришещо на препарат вече, не на месо. Там е пълно с малки магазинчета и производители, продаващи сладка, шипков мармалад, разни там пестили и какво ли не. Заредих и си дойдохме. Усещам със сетивата си какво ям и после нямам последствия със стомаха с
  • 3 незнайко

    16 1 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Според него обаче, най-голям е проблемът с липсата на работна ръка, която да събира реколтата. ) НЕ Е ТОВА ПРОБЛЕМА А НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ ! Защо българите ходят в чужбина да берат плодове ? Написах проблема с големи букви !!!