30 Октомври, 2017 08:12 4 633 6

Българската роза стана френска

  • българия-
  • роза-
  • франция

От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв., което е рисково за българските фирми

Чужди фирми, основно френски, изкупуват българските розоварни, твърдят от бранша. От години те надуват изкупните цени на розите и по този начин притискат българските дестилерии, пише в. „Монитор“.

У нас работят, освен вече няколко големи френски фирми, занимаващи се с доставки на розово масло и други екстракти от етерични култури за производителите на парфюмерия и козметика, а половината от розоварните в България вече са тяхна собственост, твърдят от бранша.
По думите на експертите, вдигането на цената суровината ще се окаже пагубно за розата. Всички ще се юрнат да садят рози и насажденията ще станат толкова много, че няма да може да бъдат обрани и ще стане хаос. Французите ще си доставят колкото розово масло им трябва от техните си розоварни на наша територия и българските дестилерии ще увиснат и няма да имат къде да си продават продукцията.

На практика те ще бъдат изтикани от европейския пазар. За това дори и някои от големите производители на розово масло у нас вече си продадоха дестилериите си. „Затова и работя само с Япония“, казва собственик на розоварна, пожелал анонимност. Той добавя, че наши дестилерии се купуват и от турски фирми, като целта им е да смесват нашето розово масло с тяхното, за да повишат качеството му и по-успешно да конкурират българското. Бизнесмен твърди още, че причина за недоброто състоянието в бранша е липсата на специален закон, за който винаги има обещания преди избори, забравяни много бързо след това.
От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв., което е рисково за българските фирми, смята Веселина Ралчева, собственик на дестилерия. Според нея проблемът може да се реши отчасти като розоварните имат собствени градини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една тъжна Българка

    32 6 Отговор
    Унищожават емблематични за България продукти - кисело мляко , вино , розово масло и т.н..
    Мила Моя РОДИНО , затриват
    Ни с некъдърност , безхаберие и алчност !
    ..........................
    А Народът ни се примирява с всичко , в борба за насъщният и имитация на живот !!!
  • 2 чичо

    18 13 Отговор
    Нищо не унищожават французите! Напротив!!!Най-сетне някой започна да плаща нормална цена на производителите, които в момента са смачкани от няколкото ДПС-арски розоварни, налагащи все по-ниски цени на цвета! И всъщност именно французите са на път да възродят производството на розов цвят, което линееше заради ниските изкупни цени. Дай Боже и в другите браншове да се появят подобни "унищожители", които да плащат висока цена на производителите, щото тук от прекупвачи нищо не остана!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 До чичо

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "чичо":

    А това , че и турските фирми се намесват с фалшификации , пак ли е „ Дай Боже ”?!

    И говорим , като цяло ... Винаги ше има доволни и недоволни . ..Факт е ,че България и обикновеният човек страда !
  • 4 шизофренна история

    8 1 Отговор
    ако са ниски цените, защо са ниски, ако са високи - защо са високи. Очевидно българският производител ТРЯБВА да се научи да работи така, както се работи по цял свят. И не да ощетява производителите на розов цвят.
  • 5 стоян георгиев

    10 4 Отговор
    новината няма нищо общо с истината.тази година цената на розите достигнаха рекордна цена,а количеството на маслото също.бизеса се държи основно от българи макар да има две френски фирми,но те са у нас от години!тва за смесването на маслото е поредната смешка.маслото се проверява като се купува и има покзатели които са основния критерии за цената.като го смесиш ги променяш и съответно цената се променя.може обаче да поревете как си е..ло м..ката ,но тва е манталитет ,а не реално обстоятелство!
  • 6 Боку Морисов

    3 0 Отговор
    Всички сме "парле-ву франсе"!