Last news in Fakti

1 Ноември, 2017 08:12 3 196 25

България се срина в световната класация за добър бизнес климат

  • doing business-
  • класация-
  • световната банка

Страната ни се е сринала с 11 стъпала до 50-о място

Жестоко пропадане - това е оценката за бизнес климата в България в новия доклад Doing Business 2018 ("Да правиш бизнес") на Световната банка, публикуван вчера, пише в. "Сега".

Страната ни се е сринала с 11 стъпала до 50-о място в редовната класация, която показва на инвеститорите кои са най-уредените и дружелюбни икономики на планетата, където си заслужава да влагат парите си. И както се вижда ясно в проучването, днешна България определено не е сред оазисите за правене на бизнес - въпреки че управляващите непрекъснато твърдят обратното.

Най-добрите места за инвестиране са Нова Зеландия, Сингапур и Дания, а на дъното са Венецуела, Еритрея и Сомалия, съобщава в. „Сега”.

Страната ни не само изостава от другите в ЕС, тя вече диша праха на повечето балкански страни. Македония например заема завидното 11-о място. Сърбия, Косово, Черна гора също са по-напред, както и Румъния, която е 45-а.

В Doing Busines България се представя традиционно зле по няколко показателя. Сред тях е присъединяването към електромрежата. В новото издание обаче положението е направо трагично - страната ни е пропаднала с 37 позиции и е 141-ва между 190 държави, намирайки се в компанията на Того, Палау и Монголия. Вместо да се улеснява, прокарването на ток и узаконяването на електромери у нас става все по-бавно и по-скъпо, сочи докладът на Световната банка. Средното време за уреждане на формалностите за година се е удвоило - от 130 до 262 дни.

Влошаване има и в условията за регистриране на фирма и започване на дейност. България вече е 95-а по показателя "стартиране на бизнес", докато миналата година бе 82-ра. Славим се като държава с ниски данъци, но плащането им не е никак лесно. Това често оплакване на фирмите, работещи у нас, се потвърждава от доклада, в който страната ни е пропаднала със седем стъпала на 90-о място заради тромавите и гълтащи време процедури за изпълнение на задълженията на компаниите към бюджета.

По-прилично е представянето на България при регистрирането на собственост (67-а позиция), при снабдяването със строителни разрешителни (51) и при уреждането на неплатежоспособност - на 50-о място.

Единствените показатели, по които класирането е добро, са "защита на дребните акционери" и "външна търговия" - страната ни заема съответно 24-то и 21-во място.

Doing Busines всъщност разкрива големия проблем - в България просто липсват сериозни подобрения и улеснения в бизнес средата. И докато ние тъпчем на място и залагаме само на гръмки обещания от страна на управляващите, други правят реформи и ни изпреварват. През последната година правителствата в 119 страни са направили 264 реформи за подобряване на бизнес климата - с цел да привличат инвестиции, да улеснят създаването на работни места и т.н., сочи проучването. България обаче не е сред реформаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извън закона

    55 3 Отговор
    Реална оценка !!! Срам !!!
  • 2 кирил

    39 2 Отговор
    според пеевски,условията са отлични

    Коментиран от #3

  • 3 Извън закона

    43 0 Отговор

    До коментар #2 от "кирил":

    Хаха да и според управляващите сме супер )))

    Коментиран от #6

  • 4 Бесен Язовец

    41 4 Отговор
    Това е политиката на партия ГЕРБ, крадци пладнешки и нищо повече а раята си кротува и пак чака на накой др. Това е Финала наближава

    Коментиран от #16

  • 5 БИ БИ

    38 3 Отговор
    Това не е вярно моят бизнес в гроб върви успешно ,крадем и грабим България
  • 6 Скорпион29

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Извън закона":

    В БГ. няма оправляващи има само заграбващи
  • 7 Соломон Вагенщайн

    31 5 Отговор
    Как няма да се срине,като "бизнес" правят само милиционери с готови куфарчета,раздадени,къде от БКП къде от Москва или Израел.
  • 8 Георгиев

    14 17 Отговор
    Руснаците са под санкции, а се изкачват нагоре в чуждестранните инвестиции...??? Или статистиката я правят ''наши висшисти'' /ЗНАЕМЕ КАК ВЗИМАТ ДИПЛОМИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ВИСШИСТИ/, или не им е наред програмата за класиране...
  • 9 Gatz

    30 2 Отговор
    Тази проучване-класация ще затвърди тенденцията за изтеглянето на инвеститорите.
    Малък и среден бизнес няма какво ни остава?
  • 10 АЛЧЕН

    38 1 Отговор
    България е пълно с крадливи , престъпни, алчни , злобни политици ,,така ако върви, ще пропадне и от 50-то място на долу ,,
  • 11 гарантирано

    35 1 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ!

    Оглавяваме всички класации, отзад напред :D
  • 12 Ьььььь

    28 1 Отговор
    Все по-близко към дъното...ама няма страшно--днес е празника на Тиквата---весели се народе....Под негово ръководство,че отидем и след Сомалия..
  • 13 джи пи

    26 1 Отговор
    Да му е честито на Боико Не на маимуни на Папуасци ни направиха
  • 14 мартин

    23 0 Отговор
    коментар към статията от премиера моля.

    Коментиран от #15

  • 15 Да бе...да

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "мартин":

    Какъв коментар...Тиквите празнуват..
  • 16 Ганьо Говнарев Говньо

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Да не би БСП-Българските Социопат Популисто-Паразити да направиха нещо? Да крадяха повече и в корупциятя бяха

    Коментиран от #21

  • 17 Киро

    6 23 Отговор
    Щом Македония е на 11-то място, а Косово е пред нас, то тази класация ми е ясно колко е обективна.

    Само който не е ходил там, може да твърди колко "прекрасни места са за правене на бизнес!

    А иначе да, докато червените гниди са във властта, няма съдебна реформа, поддържат се разни крадци на държавно ниво, като Лукойл, няма либерализация на пазара с горива, не се премахне корупцията от всяка държавна поръчка, не се въведе администрация по западен модел, не се създаде полиция по западен модел - така ще е!

    Коментиран от #20

  • 18 ХАЙДУ BG

    16 0 Отговор
    Ха ха ха ха ха ууух цък цък цък , за това не идват бизнесмени у нас.
    Щот знят че ще бъдат обрани и фалирали . Тук монопола не търпи конкуренти и те бегат в румъния или другаде по света. Ние сме си айдуци ,помня как прецакахме ( ровър) във варна щвхме да произвежаме.
  • 19 Различен

    19 1 Отговор
    Нищо ново!
    Щеше да е новина, ако бяхме се преместили напред в класацията!
  • 20 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    Кире, класацията не е на база как изглеждат страните, а как се управляват.
    Колкото по-тъмни са сделките, толкова си по-назад. Колкото процесите в икономиката се поддават на логично обяснение според принципите на пазарната икономика, толкова си по-примамлив. Толкова инвестицията е оправдана и прогнозируема, с реално изпълними параметри. А не както е понастоящем в БГ - да си тотално зависим от политическата конюнктура. Затова не се учудвам, че Македония и Албания са пред нас. ИЗОБЩО не се учудвам!

    Съгласен съм с втората част от написаното от теб, но изпускаш малката подробност: състоянието на България последните 28 години е в пряка зависимост от плановете на Запада за нас. Просто приеми, че това ти са ти написали в плана за развитие нищо, че не отговаря на "демократичните ценности" на западните общества. Целта е държавността в България да се срине, а не да функционира нормално. Финансовата зависимост на населението да се приравни с тази по западният образец, а не както беше едно време - собствен имот и кола, без ипотека. АНАТЕМА!
    28 години изпълняваме стриктно плана и е нормално да вървим надолу във всякакви положителни класации. Погледни положително: все пак имаме ръст. Е, в отрицателните класации, но все пак ръст!
  • 21 Бесен Язовец

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ганьо Говнарев Говньо":

    Е колко скандала гръмнаха за корупция бе? Аз помня само за САПАРД а на тия от ГЕРБ почнаха да гърмят като пуканки през ден
  • 22 onq s konq

    9 1 Отговор
    Това не е верно!У фантастико крак не потгъвам по цел ден!Прибирам се като пребито куче!
  • 23 леле

    9 0 Отговор
    Таз година вдигнаха БВП с малко имотни далавери ама при тази класация догодина коня е у реката :)
  • 24 o&k

    0 15 Отговор
    Еееей кратуни руски,не се ли сещате че СТАНДАРТИТЕ НА НАШИЯ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС ,както и ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА ЗА ВДИГАНЕ СТАНДАРТА НА БЪЛГАРИНА отблъскват "чуждите инвеститори -кръвопийци от типа на "Дънди прешъс" и "Марица-1 и 3",особено след вдигането на основната заплата в БГ,както и по-високите ставки за пенсии и осигуровки?Ама преди грачехте що сме "бананова република",а сега-що по-малко инвестиции?ВЕЧНО ЩЕ СТЕ НЕДОВОЛНИ,ЗАЩОТО НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРЖЕМ ПОВЕЧЕ КЪМ РУСКАТА КОЛЕСНИЦА/а точно това ви интересува,защото почти до един драскате от Тундрата/,и разберете го накрая-хората по света са различни и щом сте изпаднали на дъното на живота,значи НЕ СТЕ ДРАГИ НА БОГ !..."клошари със самочувствие" такива:)
  • 25 Гого

    3 0 Отговор
    Много ясно с тези картели и корупция няма начин някой читав инвеститор да дойде!