Last news in Fakti

3 Ноември, 2017 14:39 963 7

Износът през 2016 г. е на стойност 47,186 млдр. лева

  • износ-
  • икономика-
  • растеж

Данните показват положителните тенденции

По данни на НСИ през 2016 г. предприятията в България са изнесли стоки на стойност 47.186 млдр. лв, като за периода януари-август 2017 г. експортът се е увеличил с 12.9% на годишна база. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на петите годишни награди „Експортьор на годината“, които преминаха под патронажа на Министерството на икономиката.

По думите му данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, подчертавайки важната роля на експортния сектор, на чиято база през последните години стъпва икономическия растеж на България.

Зам.-министър Борисов допълни, че Министерство на икономиката ще продължи ускорената си политика в подкрепа на експорта. Той поясни, че това може да стане чрез Българска банка за развитие (ББР), плана Юнкер, където 300 млн. лв. финансов ресурс ще бъде мобилизиран в банките, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която стартира нов застрахователен продукт за насърчаване износа на новосъздадените фирми и малките и средните предприятия с експортна насоченост.

По време на официалната церемония заместник-министър Борисов връчи трите големи награди в категориите: за най-големи приходи от експорт през 2016 г., за най-динамично развиваща се компания и за завоюване на нови пазари. Отличена с приза за най-големи приходи от експорт през 2016 г. бе фирма „Куминяно Фурт“ ООД – гр. Пловдив. За най-динамично развиваща се експортна компания бе избрана „АТС Стоун ООД“, а фирмата, завоювала най-много нови пазари бе „Айгер Инженеринг“ ООД.

Всички фирми благодариха на Министерството на икономиката за своевременната подкрепа и оказаното съдействие в процеса на тяхната работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 3 Отговор
    Така написано аз го чета 47 трилиона а не милиарда ..... ама вие сте по учени сигурно сте прави.

    Коментиран от #3

  • 2 Ниолай

    1 4 Отговор
    А за колко е ВНОСЪТ И ТОГАВА ОПРЕДЕЛЯМЕ търговското ни изгода !!
  • 3 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    По скоро съкращението е нескопосано-МЛДР, трябва да е млрд.
  • 4 Шукарийе

    3 2 Отговор
    Ного амфет,ного нешта са изнесли...брава на хубусниците!
  • 5 Патриот

    1 4 Отговор
    Пак ни омайват със сладки приказки докато страната зи икономически затъва, дълговете ни се увеличават.
  • 6 Antimediator

    1 0 Отговор
    Всички Матросовци на амбазурата !
    Давайте да плюем по България , нали такава е заръката от Москва !
  • 7 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тази година икономиката ни отново ще бележи сериозен ръст.тва ще се отрази върху възнагражденията и заетостта сериозно.адаптацията на българите като работници на западните пазари също е в прогрес,което води до по-високи възнаграждения на нашите граждани в ес.очаква се заплатите в българия да вървят рязко нагоре както е в последните години и да има недостиг на работници .