Last news in Fakti

27 Ноември, 2017 13:38 1 203 2

Пет партии искат огласяване на доклада за АЕЦ Белене

  • аец белене-
  • доклад-
  • партии

Когато докладите в енергетиката са тайни, гражданите винаги плащат многомилионна сметка

Пет извънпарламентарни партии поискаха публично оповестяване на доклада на БАН за възможностите за реализация на проекта АЕЦ "Белене", изготвен по поръчка на Министерството на енергетиката.

В отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова ДСБ, "Да, България", БЗНС, "Зелените" и ДЕОС изразяват притеснение от твърдението, че проектът е жизнеспособен. По време на представяне на междинни резултати от доклада преди седмица проф. Александър Тасев от БАН, обяви, че е възможно "Белене" да бъде реализиран, но при изпълнение на финансовите показатели, заложени от БАН.

Ето и позицията на партиите:

До Министъра на енергетиката – г-жа Теменужка Петкова

От ПП „Движение Да България“, ДСБ/Нова Република, ПП Зелените, ПП БЗНС и ПП ДЕОС

Уважаема г-жо Петкова,

На 30.01.2017 г., по Ваше искане, БЕХ сключва договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва да бъде АЕЦ „Белене”. От наше питане към Министерски съвет става ясно, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г. Междувременно заедно с БАН организирахте публично обявяване на резултатите от анализа и бяха използвани думите „жизнеспособен проект”. В тази връзка искаме ди Ви обърнем внимание на следното:

1/ Вие правихте ревизия на разходите по АЕЦ „Белене” като директор на АДФИ и открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит за обществото.

2/ Ние, гражданите плащаме за доклада на БАН през нашите данъци, но не можем да се запознаем с неговото съдържание.

3/ За да се организира представяне на резултати, каквото вие направихте с БАН, следва анализът да е готов. Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии без да си изготвил аналитичните материали. След като имате готовност да правите публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи.

4/ Между предоставените няколко страници писмено резюме и устните обяснения по време на общото ви събитие с БАН, правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени. Това е допълнителна причина да изискваме докладите.

5/ Искаме да Ви припомним, че по много поводи обещавахте публичност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори и създаде така наречения „голям шлем”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество.

Обръщаме се към Вас с настояване за публичност на изготвените материали от БАН и всички междинни резултати. След като сте готови да обявите на публично събитие резултати от изследванията, значи те са вече налични. Обръщаме Ви внимание, че в отговор, който получихме от БЕХ на 18.10.2017 г. се казва, че вече са им предадени междинните резултати. В противен случай всички Ваши обещания за открито управление ще се окажат просто прах в очите на хората!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    1 0 Отговор
    А за КТБ?
  • 2 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    ето едно нагледно доказателство защо трябва да се закрие бан.изкукали пенсионери правещи се на експерти.аец белене бил жизнеспособен.жизнеспособен е колкото тия дето са писали щуротиите!