Last news in Fakti

11 Декември, 2017 09:21 3 284 6

Турция започна строежа на атомна електроцентрала

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • русия

В турския град Мерсин беше направена „първа копка” на АЕЦ „Аккую”. На официалната церемония присъстваха генералният директор на Росатом Алексей Лихачов и турският заместник-министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Руската компания има правото да построи т.нар. „неатомни елементи” на АЕЦ „Аккую”. Предвижда се строителството на 4 енергоблока, чиято обща мощност ще бъде 4800 мегавата, да приключи през 2023 г. Първоначалните изчисления сочат, че инвестицията ще е на стойност 20 млрд. USD.

„Росатом” получи през октомври ограничено разрешение за изграждането на част от централата. Очаква се през март 2018 г. да бъде издаден и основния лиценз.

„Продължаваме интензивно да работим по изграждането на първия реактор на централата. Ще направим всичко възможно, за да ускорим сътрудничеството с руските ни колеги”, каза Дьонмез. Лихачов определи строителството на АЕЦ „Аккую” като „гарант за развитието на отношенията между Турция и Русия”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    22 1 Отговор
    хо хо хо, сега как ще име гадно, заробиха си нацията с този АЕЦ, сега ще имат скъп ток!
    а ние ще си ползваме евтиният!

    отивам за още хапчета, че тия помагат!
  • 3 Различен

    23 2 Отговор
    М_даа!
    Глупавите турци си строят АЕЦ, а ние умните българи ще си купуваме ток от тях! При наличие на готова площадка и изработено и платено оборудване. Е такова извращение няма!
    Всичките ни политици до стената!
  • 4 БУДАЛИ

    11 2 Отговор
    Теа турци са будали , не спряха да строят пфууууу. Можеха да клекнат като назе и да лапнат евро фондове . А те сами да пройзвеждат всичко , да ама не дават тъй .
  • 5 бббббб

    12 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Предвижда се строителството на 4 енергоблока, чиято обща мощност ще бъде 4800 мегавата, да приключи през 2023 г. Значи ще е построят за 5 год.А,нас ни гъбаркат вече 27год. и ни говорят за евентуално дострояване за 10год. Егати крадливото племе са нашите продажни политици.За цената да не говорим.Ама много НПО-та и обслужващи медии за настройване на общественото мнение в полза на някои кръгове.
  • 6 Джак

    6 2 Отговор
    Всичко е външната политика на САЩ. Нашите политици не са виновни (поне за това) със сигурност. Просто си спомнете позицията на Премиера преди посещението на Х.Клинтън и веднага след като тя си замина. Смяна на посоката имаше на обратно. Именно за това Белене няма да я бъде, използва се за предизборни кампании. И това е ...