Last news in Fakti

12 Декември, 2017 18:04 14 883 22

Минималната заплата вече е 510 лв.

  • минимална заплата-
  • възнаграждение-
  • бизнес-
  • синдикати
Минималната заплата вече е 510 лв. - 1
Снимка: Shutterstock

Работодателите се обявиха против административното увеличаване на минималната работна заплата, но самото им участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) я узаконява. Предложението е от 2018 г. тя да се повиши от 460 лв. на 510 лв., но това вече е факт. Синдикатите са „За” това предложение, но бизнесът е „против”.

До момента бизнесът не вземаше участие в тристранната среща, ако не искаше дадени предложения да бъдат одобрени. Практиката показва, че след това решенията бяха атакувани в съда, като неразглеждани от НСТС. Предложението за минималната заплата обаче вече е надлежно разгледано и ще е факт от 1 януари.

Увеличението на минималната работна заплата ще е 10.9%. Нетният доход на човек, който получава минимално възнаграждение, ще бъде 397 лв. Размерът превишава линията на бедност от 321 лв.

С влизането на сила на новата минимална заплата редица лечебни заведения ще престанат да функционират, предупреди председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

В половин Европа няма минимална месечна работна заплата. Там минималното месечно възнаграждение е със 60% по-високо от държавите, в които има установена минимална работна заплата, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

При добавяне към минималната заплата и на клас прослужено време съотношението минимална/средна работна заплата ще е 51% при средно за страните от Европейския съюз 42%.

Към момента в България над 400 000 служители се осигуряват на минимална работна заплата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    82 7 Отговор
    Оценяването на труда с минимална работна заплата води до максимална мизерия.
    Нормалните хора работят с часови ставки.
  • 2 Ядеитн

    35 30 Отговор
    Демек, ша са подписват на фиш за 510 лв. Колко ша земат е друга работа. У Софията мой и илядо лева, ама у нашио край мой и 350 лв. да не земваш. Лошото е че ша са ръсим някой лев повеке за осигуровки, ама ша гледам да си ги избия от заплатите на мишоците. С тия вдигания на заплати ми иде да зарежа всичко, да разпродам и да си живея рахат старините. И да пратя девет - десет полунеграмотни измикяре на борсата, че държавата да им бере гайлето.

    Коментиран от #9

  • 3 Реалност

    56 9 Отговор
    Минималната нараства, но заедно с мизерията. Никой не се чувства по-добре от всичко това
  • 4 шики мики

    35 2 Отговор
    Може би тази минимална заплата е за държавните служители и по точно чистачките,иначе е невъзможно другите служители да са на такава мизерна заплата.Частният сектор не плаща такива големи заплати!!!Всичко е да ни замажат очите!
  • 5 SubaruVarna

    52 2 Отговор
    Защо е смотолявено чак в дъното че минимална заплата става 510 лева - НОчисто ще се взема 397 лева и това само ако работиш минимум 8 часа на ден и по 22 дни месечно??!!!! - Уау какъв напредък 2018 година в ЕС държава да вземаш 200 евро МЕСЕЧНО при минимален 8 часов работен ден! УАУ! В Гърция минималната заплата е 697 евро - 1400 лева! - Кога във Варна минималната ще стане 690 евро - 1300 лв.???
  • 6 1234

    39 3 Отговор
    На минимална заплата са чистачките,огнярите,работниците по чистотата,работниците във люпилните,работниците по поддръжката в предприятията,и още доста работници и с по голяма квалификация,които работят плътно по 8 часа и то тежък физически труд.Но какво да правят хората,като сития на гладния не вярва.Ако тия които все претендират,че са много 510 лв,ги оставим да живеят една година с такава заплата ,друга песен ще запеят.
  • 7 мхм

    20 3 Отговор
    щом като ви наемат на работа и подпишете договора, а там е упомената сумата 510лв, това означава, че не могат по закон да ви платят по-малко от сумата 510лв
    може да ги съдите! инак се договаряте за повече пари, но се явява порочната бонус система, която бизнеса преди години изгради, лобирайки в парламента... синдикатите хипер трудно постигнаха това, вярвайте! бореха се от времето, когато мин. заплата стана 460лв та досега! виждате колко е трудно да се пробие, понеже съществуват 3-4 бизнес сдружения, които всячески гледат да си остава статуквото и ние да мизерстваме, а те да си богатеят...
    лошото е, че ще се увеличат с няколко стотинки някои такси...
    това увеличение на мин. раб. заплата и увеличението на пенсиите е чисто и просто борене на голямата инфлация! по-добре на работният ви договор да пише 510лв вместо сегашните 460лв !!!
    лошото е, че винаги могат да не ви дадат обещаното над тия минимални пари :) а ако няма минимален праг, то може и нито лв да не получите, а да сте бачкали месец/и :)
  • 8 Факт

    21 2 Отговор
    20- 25 % увеличени цени на всичко през лятото сега намалени с 5-7% става 17 - 20 % увеличение на всичко и получаваме бонус почти 11 % Етнос да си е по добре
  • 9 сойкаПрисмехулка

    38 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ядеитн":

    Еми по-добре разпродавай и затваряй фирмата, защото щом си неспособен да смогваш на увеличението на минималната заплата, то това означава, че твоя бизнес е толкова бизнес. Такива пишман бизнесмени като тебе, дето наемат няколко души да им работят на минимална заплата по-добре наистина да затварят. Единственият начин да повишиш своите служители е, ако някой друг ти го наложи. Ама ти си прибираш печалбата и не ти е гайле тия хора как изкарват месеца с тая минимална заплата.

    Коментиран от #12

  • 10 Пешо

    24 3 Отговор
    "В половин Европа няма минимална месечна работна заплата. Там минималното месечно възнаграждение е със 60% по-високо от държавите, в които има установена минимална работна заплата, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев."

    Не виждам какво му пречи минималната заплата и сега да плаща на работниците си колкото в Германия.....
  • 11 Гост

    23 1 Отговор
    Цените на хранителните продукти скочиха твърде много, но това не се отчита. Няма по мизерен народ от българина. Уж сме в Европа, а такава мизерия като в Б-я няма. Нека наште политици, милиардери и богаташи да върнат откраднатото.
  • 12 Ядеитн

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "сойкаПрисмехулка":

    Мойте са мишки, не са мъже. Колкото им подхвърля - толкова. Овци на копаня. Сам са чудя как не са ме утепали още.
  • 13 МММ

    23 7 Отговор
    В момента е 460 =270 $ ще стане 300 $ от 2018 евентуално
    ето сравнение в долари:
    Бангладеш 228
    Танзания 240
    Гамбия 317
    Гвинея Бисау372
    Малави 412
    Яко гоним изостаналите страни в Африка. Благодаря. Само за Вас ще ГЛАСУВАМ!

    Коментиран от #14

  • 14 Стига лъжи

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "МММ":

    https://tradingeconomics.com/ Влез и разгледай. Тези цифри които си написал са ПЪЛНА ЛЪЖА. Аз бях в Бангладеш края на 2016,минималната е 4600 бангладешки така или 47 евро !!!!!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ХАН КРУМ

    13 5 Отговор
    Според мен 510 лева минимална заплата са много. Аз да не съм луд да си продавам мерцедесите, за да вдигна заплатите на тия! Тия бачкат по 8 часа и само пищят, че са им малко парите, ама работят. Няма как да стане да давам 510 лева за работник - МНОГО СА ЗА ТЯХ!
  • 17 червения милионер

    9 2 Отговор
    Ей, то бива, бива, ама келпедени, като нашите червени бизнесмени никъде няма, обраха на хората парите, разделиха си предприятията за без пари, разграбиха, разпродадоха всичко, включително и спестяванията на хората, пенсионите фондове и какво ли още не и нямат насита, лакомията им е пословична!
    Къде няма МИН. възнаграждение бе другарю Велев?
    В Англия ли няма? Или в Германия?
    Да не е месечно, а е почасово, същата работа.
    Комунистите са, като черни дупки, поглъжат всичко, където и когато сварят.
  • 18 МММ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стига лъжи":

    Нямам такива наклонности, справката е от www.economic.bg от 31.01.2017
  • 19 Гого

    4 0 Отговор
    С тази минимална заплата сме изостанала Африканска държава!
  • 20 НЕразбирач

    6 0 Отговор
    Плюя на това мизерно увеличение! Пу! Боклуциии! Плюя и на пенсийките мизерни, дето получават хора с достатъчен стаж и възраст и които са ПО-МАЛКИ от прага на бедност!
    Не разбрахте ли, че тези неща затриват тая държава?! Затова и демографията е срината, затова и малцината млади бягат надалече!
    Да се варите в казана за вечни времена, данооооо!
  • 21 цун кай уй

    2 1 Отговор
    какъв лукс ми че то сега като вземат да се върнат нашите братя и сестри от чужбина как ще се отсрамим боже опази нас.
  • 22 Скания

    0 0 Отговор
    Не 510 а 1510 трябва да стане за да може бедния човек да живее в човешки условия...не може само тия работодате ли или бизнеса както го наричате да живеят добре...искам един ден само работодате ли и политици да останат да живеят в Бъргария....че тогава да ги питам кой ще им бачка за 510лв....чушкопеци.510 лв ХА-ХА