Last news in Fakti

13 Декември, 2017 16:03 4 731 7

Край на прехвърлянето на фирми на „клошари”

  • кодекс на труда-
  • промяна-
  • фирма-
  • клошар
Край на прехвърлянето на фирми на „клошари” - 1
Снимка: Shutterstock

Недобросъвестни работодатели няма да имат вече право да прехвърлят фирмите си на трето лице, което не е в състояние да я развива. „За” тази промяна в Кодекса на труда на днешното заседание на Народното събрание гласуваха 111 депутати. С новия текст в Кодекса се създава ново условие за неплатежоспособност, когато компаниите не са в състояние да изплащат трудови възнаграждения към най-малко 30% от служителите. Това вече няма да е условие за обявяване на фирмата във фалит. Главната инспекция по труда също вече ще може да се обръща към съда с молба да се стартира процедура по несъстоятелност на дадена фирма.

С новите промени в Кодекса на труда „се поставя преграда пред недобронамерената техника на недобросъвестен работодател да прехвърли фирмата, която не е изплатила своите задължения на трето лице, което очевидно няма възможност да поеме тези задължения и да развива фирмата, т.нар. прехвърляне на клошар. Това няма да бъде възможно или поне няма да е толкова лесно”, каза депутатът от БСП Крум Зарков, цитиран от аг. „Фокус”. Резултатът е изключително положителен по мнението на депутатът Павел Шопов от „Обединени патриоти”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома Неверни

    11 0 Отговор
    За свръх богатия работодател ще е почти, а за нормалния ще е невъзможно - той Павел Шопов ясно го казва.
  • 2 законен

    16 0 Отговор
    Еми просто вече ще има специални фирми които ще се занимават с изкупуване на "закъсали" такива , даже е по-лесно , а офшорния "собственик" ходи го търси и доказвай на какво бил способен ! При положение , че фирмата няма активи и вземания да покрие плащанията си и сто закона да изкарат , не могат ги извади от гъза си . Който има намерение да фалира умишлено си има напълно законни начини и затова има понятие търговски риск , а утвърдените компании на запад просто не работят с несигурни контрагенти !!! То ако ставаше с популистки депутатски изцепки хората да са го направили отдавна .
  • 3 щзявжяргюргюргюргйргй

    7 6 Отговор
    КЪДЕ ГИ ВИДЯХТЕ ...ТЕЯ НЕЗАВИСИМИ ...РАБОТЕЩИ ...ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ ...БРЕ. ....ВСИЧКО ЧИТАВО НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ Е НА ОТРЕПКИ ...СУДЖУЦИ .....ПРИБЛИЖЕНИ. ...ДО ...ГЛАВНИЯ. ...БОСТАНДЖИЯ. ......ИЛИ ПЕРЪТ ПАРИ НА ЧИФУТИ И АМУДЖИ.......

    Коментиран от #4

  • 4 Различен

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "щзявжяргюргюргюргйргй":

    Не смятате ли, уважаеми, че тук-таме може да има и фирми на хора, не обвързани с никаква власт и независими от никой?
    Или всички са маскари???
    Ако мислите така, то дебилите в България са над 100%, а вие сте двоен такъв!
  • 5 гцямгюмгймтйчтйчтйчгътч

    2 5 Отговор
    НЯМА НАЧИН ДА СИ ФИРМА. ...А НЕ АТЕЛИЕ ЗА ПОПРАВКА НА ОБУВКИ. ....И ДА НЕ СЕ ВЪРТИШ ОКОЛО ГЕРБАДЖИИ И ПАТРИОТИ. ......
  • 6 Ядеитн

    10 1 Отговор
    Късно, късно бацета. Отдавна съм я надушил как става. Те мойте директно са си регистрирани на двама влашки циганина, кой ги знае вече у коя чужбина са. Пълномощното е голема работа - който го е измислил му пиша "6"!
  • 7 ДДД

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: изключително положителен
    а защо само 111 за от 240?