Last news in Fakti

19 Декември, 2017 10:03 7 609 10

България може да срине цената на биткойн

  • биткойн-
  • българия-
  • валута-
  • цена
България може да срине цената на биткойн - 1
Снимка: Shutterstock

Появилата се преди дни информация, че България притежава над 210 000 биткойна, които са били конфискувани през месец май при спецоперация, може да се отрази негативно върху стойността на виртуалната валута. Към момента на конфискацията цената на биткойните е била 400 млн. EUR. Днес тя вече е 3.3 млрд. EUR. Това е сума, с която българската държава може да погаси близо 20% от държавния си дълг. За да го направи, обаче първо трябва да продаде биткойните. Според специалисти именно тук е проблемът. В случай, че държавата ни пусне наведнъж огромната сума, цената може да спадне драстично, предупреждава Business Insider.

Какво възнамерява да направи българската държава с биткойните все още остава загадка. Също така няма отговор и на въпроса дали тя притежава паролите, които са нужни, за да бъде продадена криптовалутата. Третото препятствие е юридическо. Дефакто докато не приключи разследването биткойните не са собственост на българската държава.

Случващото се с виртуалната валута у нас не е първия такъв случай. Подобен е имало и през 2013 г., припомня германското издание Die Welt. Тогава ФБР е конфискувало 170 000 биткойна. Те са били разпродадени, но тогава цената е била минимална. За периода 2014-2016 гг. ФБР продава 124 000 биткойна. Загубата, ако се изчислява към днешния курс, е 1.5 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биткон

    30 9 Отговор
    Евала на схемата , само изпечен измамник може да се възползва от валута без стойност , по време на балон пред пръскане . Мисля ,че всички вярващи в псевдо валута , в момента трябва да разберат колко лесно мечтата за перфектния начин на разплащане може да се срине

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Биткон":

    Рабира ви цивката от такива неща. Питам хора около мен, занимаващи се с финанси, с финансово образование - защо примерно 1 лев струва толкова или защо изобщо струва нещо и никой не може да ми отговори.

    Коментиран от #5

  • 5 смолата

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Бат ти Боко може да ти каже, Чък Норис също, но той по-малко. Предполагам отговорът би звучал така: "Като е лош матриала - толко струва, ако беше по-добър - повече. "(следва сбързяване на говора и лек нюанс на обида с повишаване на гласа) "Аз от години ви повтарям, че лева е и хляба и сиренето. Дойдох веднъж - стабилизирах го, дойдох втори път - стабилизирах го, трети път го правя сега, но и аз не знам дали ще имам силите още веднъж. Не му хареса на народа, ма ....(смяна на тона, лека усмивка, придобиване на облик на народен човек, който е ся ще каже нещо ведро, дълга пауза преди завършване на изречението).....трябва да се стягаме, нали така? (недвусмислен жест с ръце).....А БСП какво направиха през това време?....."

    Сега разбра ли, колега, защо лева струва толкова?
  • 6 отфорко

    7 0 Отговор
    Всяко нещо струва толкова, колкото другите са готови да платят! Дали е виртуално, или материялно няма значение. Според мен монетарната система е абсолютно първобитна, остаряла и несъвършенна, и появата на криптовалутите е някаква алтернатива на хората да се отърват от противните банки. Не може в 21 век, когато може да си говориш от единия краи на света с другия за без пари по интернет, да чакаш за превод от 2 до 5 дни по суифт. Не е адекватно просто! Банкерите и адвокатите ще изпищят скоро на умряло, но да видим колко ще е скоро!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "отфорко":

    И не само те , целия "forex" пазар , заедно с печелещите от него ! В тоя смисъл войната няма да е лесна , нито кратка !
  • 8 Битстамп

    2 0 Отговор
    Момчета,как ще изтеглите кредит да си закупите жилище в криптовалута? Отговорът е ,че не може. Как тогава ще замениш парите с нещо което постоянно поскъпва и не можеш да вземеш кредит в него? Как ще отидеш до магазина да си купиш хляб със сатошита? Транзакцията ти е 10 мин ? Няма как да стане.....Биткойна е просто една идея която ви кара да мечтаете. Докато лапетиите мечтаят, хората направиха милиарди а заблудената маса вкараха по някоя хилядарка и удвоиха и си мислят ,че са направили удар....Аз си разпродадох Литкойните на утрояването миналата седмица и вече гледам отстрани целия цирк.
  • 9 тттас

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Биткон":

    Балон -да
    Пред пръскане- не и скоро
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Какво стана с тия биткойни дето ги взеха
    Само някой да не каже нямали ключове и пароли.
    Да вземе от лихвар 50 000 пари и после да ми каже че не си е спомнил паролата за да ги върне БУАХАХААХХ