24 Декември, 2017 19:33 1 846 12

Българите в чужбина вляха 1.5 млрд. лв.

  • пари-
  • българи-
  • чужбина
Българите в чужбина вляха 1.5 млрд. лв. - 1
Снимка: Shutterstock

За периода януари-октомври българите, които живеят в чужбина, са изпратили на свои роднини в България 1.5 млрд. лв., сочат данните на Българската народна банка (БНБ). Това прави 750 млн. EUR, което е с 10 млн. EUR по-малко в сравнение със същия период на 2016 г. Най-много пари сънародниците ни са ни превели през октомври 71 млн. EUR, а най-малко през август – 66.2 млн. EUR. Разглеждайки данните по държави, то най-много пари са дошли от българите, които живеят в САЩ, Испания и Гърция.

Важно е да се отбележи, че става дума за пари, които са били преведени през банки или други дружества. Сумата е по-голяма, тъй като част от нея влиза под формата на пари в брой и стоки купени зад граница.

Парите, които българите в чужбина са „влели” в българската икономика е почти толкова, колкото и преките чуждестранни инвестиции. Допреди няколко години тя надвишаване в пъти тази на предприемачите, но се наблюдава тенденция на обръщане, отчитат икономисти. За разглеждания период (от януари до октомври) преките чуждестранни инвестиции са 855.5 млн. EUR, сочат данните на БНБ. Това е със 6.2% по-малко в сравнение със същия период на 2016 г., когато те са възлизали на 912.8 млн. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    26 4 Отговор
    Ако не бяха страните от ЕС дет бачкат там нашенци, поне половината народ, от глад щяхме да изпукаме тук !

    Коментиран от #5

  • 2 Батката

    16 1 Отговор
    А сега да сметнем, че 1.5 милиона се върнат в България каква ще е безработицата.
  • 3 шовинист

    1 5 Отговор
    Как и за какво изпращат пари, като тук явно се живее съвсем прилично....меко казано....

    https://m.fakti.bg/bulgaria/277134-balgarite-izhvarlat-700-000-tona-hrana-godishno

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "шовинист":

    А знаеш ли,че само от град Виена столицата на Австрия изхвърлят на ден 200,000 кг.!
  • 5 Антон 1

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Бесен , съгласен съм с теб !
    Радко , но раждаш по нещо умно !:)
  • 6 Различен

    6 3 Отговор
    Нещо не съм съгласен с това величаене!
    А тука, КОЙ изкарва пенсиите, детските, "безплатното" здравеопазване, образУвание, и т.н.н.?
    На чий гръб е всичко това?
    От всичко това, какво влиза за моите деца и внуци, при условие, че аз и такива глупаци, като мен, всеки месец внасяме пари в бюджета на държавата, с които се плащат всички разходи на държавата, а за нашите деца няма нищо!
    Къде е справедливостта? С какво подпомагат икономиката тези пари?
    Иначе евала, че близките си поддържат родата, ама до там! Стига сте ги величали. Ако са искали да се борят за бъдещето и просперитета на държавата, да са останали тук, а не да бягат на г.за на географията и малко да потичаш!

    Коментиран от #7

  • 7 някой си

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Различен":

    Такива,като тебе и мене изкарваме парите за всичко,а
    парите от чужбина служат за отчитане икономически
    ръст от властта за да не падне ,е родата тука,като
    похарчи пратените пари някой и друг процент влизат в
    бюджета но основната част я лапат тлъстите котараци
    който лапат и другите пари.
  • 8 ПЕНСИОНЕРА

    13 1 Отговор
    Ако се върнат в българия ....... Канибализмът е неизбежен .
    Да са живи и здрави нашите деца които не разчитат на нашите крадливи и некадърни псевдо управници . Не само ще се видят в пари и благденствие но ще си изучат и децата си на положителна и градивна ценностна система. И ако един ден се върнат пак ще бъдат поне 20 пъти по добра пенсия . Желая им успех във всичко и здраве , щастие в семействата им.
  • 9 лол

    3 7 Отговор
    При БВП от 45-50милярда евро тези 880милиона евро са нищо (1.5 милиона Българи " работещи в БГ" изкарват в пъти повече от 1.5+ милиона в чужбина...) . Както тука сте нищо, така и на вън сте същите. 100-200 фирми от България докарват десетки пъти повече пари от чужбина от тези роби.
  • 10 onq s konq

    3 4 Отговор
    От загнилите Америка и Европа ясно колко пари влизат-1,5 милиарда лева.ОТ БРАТСКА РУСИЯ е пропуснато да се уточни какво влиза в БГ,а тя е като площ доста внушителна и респективно съпоставима с Европа примерно.Защото ОБИДНО Е все пак да се предоставят данни от една Гърция и Испания,а ОГРОМНА МАТУШКА РУС-...ничево:)И да уточня-лично мен това инфо за размера на входящия паричен поток от Русия в БГ не ме интересува,но най-вероятно осветяването му би бил повод за гордост на ТВЪРДО ПРЕОБЛАДАВАЩИТЕ ТУК РУСОФИЛИ,почти всички живеещи постоянно или частично в Русия!

    Коментиран от #12

  • 11 Мариес

    3 0 Отговор
    Брейййй,добре,че европейската ни икономика работи.нали нашите тъпигьози с това се хвалят.нали европа затова си купи български политици.ние заместваме тяхната безработица и консумираме тяхното производство.
  • 12 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    влизат доста повече.влизато още поне 2 млрд.като външно финансиране,поне 1,5 млрд.като инвестиции и няколко млрд.като български износ.русия основно прибира към себе си,продаваики ни скъпи суровини за 3-4 млрд. а ние имаме износ заедно с туризма за под млрд натам и така е поне от 20 години!