3 Януари, 2018 11:12 2 494 19

До 60% скача цената на тока за бизнеса

  • ток-
  • бизнес-
  • цена-
  • електроенергия

Работодателите заплашват, че имат готовност за протести

До 60% скача цената на тока за бизнеса - 1

Към момента бизнеса плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. От следващия месец обаче цената на електроенергията за бизнеса се увеличава с между 30% и 60%. Това означава, че работодателите ще бъдат изправени пред два варианта - да съкращават разходи или да качат цените на стоките и услугите.

Заради увеличението на цената на електроенергията, у нас може да се наблюдава скок в цената на основните стоки и услуги. Поради това фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени. Очаква се продуктите в потребителската кошница да поскъпнат средно с около 5%.

Относно това председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обясни пред Нова телевизия, че това се дължи на лоши управление. "Това се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Това се нарича лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление", отсече Васил Велев.

По думите му независимо от причините, резултатът е следният - "за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ 2 и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците".

Стана ясно и че бизнесът е неспокоен от повишаването на цените на тока. Работодателите заплашват, че имат готовност за протести. Според Велев е обявена готовност за съвместни протести между бизнеса и синдикатите.

Припомняме, на 20 декември 2017 година, синдикати и работодатели седнаха на една маса, за да обсъдят проблема със "спекулативното" повишаване на цената на тока. Те призоваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме конкретни мерки по въпроса.

Тогава председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви: "В залата се каза нещо важно, когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11111

    19 4 Отговор
    Не е лесно да въртиш бизнес и живееш в Чалганистан/най-бедната и изостанала страна в ЕС/.

    Коментиран от #13

  • 2 Гост

    3 16 Отговор
    Ето че Белене не е нужно. Няма потребление и занапред цената ще пада. Прави са господата от ГЕРБ.
  • 3 така е

    11 4 Отговор
    Наистина, нещо в Б-я не е наред. Но и повишаването е подбутнато от силни западни подводни течения. Четете за Уркайна, и нещо подобно ще да се случва и у нас. Или МВФ, или ЕС, все някой ни бута да си увеличаваме цената на тока. А би трябвало да е обратното! Цената на тока трябва да намалява, ако искаме да запазим въздуха чист, най-вече през зимата. А и къде е кошницата от ел. енергии. Там основна роля има АЕЦ, хуленият и плюван, най-вече от прозападни клакьори.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "така е":

    Ако страната ни опрости присъединяването на малки ВЕИ тогава консумацията в жилищните райони ще пада и оттам и нуждата от мощности и претоварване на мрежите. Всеки голям производител има покрив и може да си инсталира технологии за намаляване на консумираната енергия, ЕРП да изкупува при нужда остатъчната енергия и по този начин да се балансира крайната годишна консумация. Амортизациите на ВЕИ са за период над 20г, а чистата цена се изплаща след 8г., както и да се погледне това е начинът, но никой не помага да се опрости системата за присъединяване, защото тогава зависимостта от ЕРП ще намалее. И аз искам да плащам по 70лв на МВч, но плащам тройна цена.
  • 5 гостенин

    5 5 Отговор
    цената на ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ отдавна не се определя от никого. Това е пазарната цена в зоната за този период. Либерализиран пазар батка! Цената и количествто си ги договаряте сами, може да се регистрирате и на борсата ако желаете след като сте толкова големи производители. И на нас отдавна са ни скъпи вашите стоки ама не плачем.
  • 6 гневен

    7 0 Отговор
    Този пут*о може и да е прав, но вече не му вярвам и когато привежда разумни доводи.

    Негова беше простотията, която от бизнеса въртят цялата 2017, че тези 1-2 почивни дни в повече са довели от загуба от 1.6 млрд БВП и загуба за хазната от над 0.6 млрд. Смятат ни за малоумни и механично вкарват само сметките, без да съобразяват какво харчат почиващите през тези дни и че страната не е замряла автоматично през това време.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "гневен":

    Още по-интересно му беше твърдението,че всеки българин е загубил средно по 200 лева от тези два почивни дни.
    Как точно ги загубиха,само не разбрах,като заплатата им е една и съща.
  • 8 Нещо става

    9 1 Отговор
    Абе ние не бяхме ли единствената страна на балканите, която произвежда повече електроенергия отколкото потребява?
  • 9 Реалист

    6 0 Отговор
    Ами нали на Кадиев жена му е една от "играчките" и изкупува ел-а от АЕЦ за да го продаде с +60% после.
    Супер тъпо е да сме слънчева страна и да не опростят режима за присъединяване на фотоволтаици. Не искам преференциални цени - искам като имам излишък да го изкупят а после да ми го върнат когато имам нужда. Баланса да е 1 път в годината.
    В Германия и Холандия масово в момента забелязвам колектори по покривите. Да не би у нас да няма слънце?

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 10 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Да, но аз водих месеци кореспонденция с ЕРП и се оказа, че те не правят разлика дали имам 100кв мощност или 1кв, третират ме като крупен производител и не искат да ми монтират двупосочен електромер, за да не се налага да купувам отделно още батерия и зарядна електроника, която е 100% от цената на една малка мрежова ФВ инсталция. И дотам. От ЕРП отказват и това е становище на техен инженер, служителите по офисите нищо не знаят и никаква представа си нямат, а сме вече 2018г. Изостанали и запиляни, това сме ние тук в тази хубава страна.

    Коментиран от #11

  • 11 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Решил съм да опитам защото наистина там е бъдещето. Планирам около 3-4 киловата на къщата. Знам за проблемите и ме предупредиха но вече има пробиви т.е. - няма да съм прецедент. Между другото, Курумбашев (червените велможи, разбира се) има накичени и има договор.
    Съвета ми е, провери за района в който си и ако има вече поствавени, искай "еднакво отношение".
  • 12 Зорлем

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Хитрец си ти Андрешко, хитрец! Значи искаш ЕРП-то да ти купува енергията, когато на теб ти скимне да им я дадеш, а не когато на тях им трябва, а? Пък после обратното - да ти я продадат, когато на теб ти трябва, а не когато на тях им скимне? И после ЕРП-то били гадняри, нали?

    Ей го и "госта", панели-манели, обаче иска да мине тънко - без акумулатори. Ако може ЕРП мрежата да му "акумулира" слънчевата енергия през деня и да му я връща през нощта! И това за без пари предполагам, нали? Пък като се случи облачно ако може и да му произдведе "на кредит" ще е идеално. Само дето пустия му ток не е баш като пари или вода да ги преливаш насам-натам.

    Обаче иначе сме много отворени и "еко", ама га някой друг се грижи за т.нар. "незначителни подробности"...

    P.S. В тази връзка и така ляляните ел. автомобили не е лошо да се сетите за поговорката "думам ти дъще, сещай се снахо". Ако последните станат масови, феерията с цените на ел. енергията ще е голяма, независимо поради какви причини!

    Коментиран от #14

  • 13 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "11111":

    Като не ти харесва почвай да работиш като всички нас тарикатче.
  • 14 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Зорлем":

    Ей тикво през деня се употребява повече ел. енергия и ЕРП няма да има проблем с този свръх излишък, затова недей да се изказваш неподготвен.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 333

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    То така става! Слагаш фотоволтаик на покрива, имаш ток. Себестойността на тоя ток е около 300лв на мегаватчас. Доста повече от 70лв.
  • 16 333

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Пика на потреблението е между 18 и 20 часа. Точно в най-слънчевото време.
  • 17 Патриот

    1 0 Отговор
    Вместо за скача тока можеш просто да накарат тъмнозелените да си го плащат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 некойси

    1 0 Отговор
    Нещо не е наред ... някой иска умишлено да съсипе и малкото останала работеща икономика.