4 Януари, 2018 09:37 2 784 6

В Porsche стачкуват за по-високи заплати

  • porsche-
  • заплати-
  • стачка
В Porsche стачкуват за по-високи заплати - 1
Снимка: Shutterstock.com

В Германия ще стачкуват автомобилостроителните заводи на Porsche. Около 1000 служители от централата в Щутгарт ще излязат на протест, съобщава ДПА.

До протестите се стигна, след като бяха пропуснати възможностите за сключване на споразумение - 31 декември.

Основният синдикат на металурзите IG Metall иска увеличаване на заплатите с 6 %. Освен това се настоява за намаляване на работното време от 35 на 28 часа седмично.

Профсъюзът планира стачка в завода в Щутгарт за следващия понеделник, за да засили натиска върху работодателите преди следващия кръг от преговори за заплати, който ще се състои на 11 януари.

Работодателите са отхвърлили искането за 6% скок на заплатите като прекомерно. От своя страна те са предложили увеличение на заплатите с 2%, както и еднократно изплащане на 200 евро през първото тримесечие.

В същото време анализите показват, че Porsche е на второ място по печалби в групата на Volkswagen (VW). Това се дължи на моделите 911 и Boxster.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фау ве

    23 5 Отговор
    Най ниската заплата в Мерцедес е 5000 евра на месец, а в Порше е сигурно доста повече, смятайте за какво иде реч, и хората пак стачкуват, защото имат синдикати, които са преценили, че при тази печалба фирмата може да вдигне и заплатите на работниците!
    На това се казва синдикати, не като нашите послушковци на властта и на ДС креатурите.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "фау ве":

    Аз съм работил в Даймлер и моята заплата беше 1750евро нето без извънредните работни часове, или към 2500евро бруто. За какви 5х.евро говориш? Може отговорен персонал с много години стаж и извънредни да стига подобна цифра като брутно възнаграждение, ала не е средна заплата за заводите.
  • 3 ПОРШЕ ЩТУТГАРД

    3 7 Отговор
    Швабите искат хем да бачкат по малко ,хем да взимат повече кинти !! Е как ще стане това - тея от порше да не са луди да се поддават на такова изудване ! Сега много бързо ше уволнят 1000 мързеливи шваби намирайки им много бързо цаката и на тяхно масто ще назначат нов персонал взимащ по малко от предишните .
  • 4 Ганьо Швабата

    16 2 Отговор
    Само на Ганьоте му стигат 260€ заплата и си е доволен и не стачкува.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ганьо Швабата":

    Разликата идва оттам, че германецът е защитен от профсъюза и дори фирма да си позволи да го уволни заради стачка, то той ще получава помощ от профсъюза до изясняване на случая и няма да остане гладен. У нас всеки работник, дръзнал да стачкува и да иска по-висока заплата, трябва да е наясно, че ще си изгуби работата и ще остане без пари. Когато имаш семейство и всички зависят от това дали ще вземеш заплата този месец, нямате спестявания, няма кой да ти помага, при кого да живеете, как се взима решение да си напуснеш доброволно мизерната работа и да останеш и без малкото, което ти дават? Кой те защитава? Има си общински служители, които по сигнал за неправомерност трябва да проверяват, но те са подкупни и всичко се покрива, вместо да се раздуха. Затова германецът стачкува, а българинът си трае.

    Коментиран от #6

  • 6 Кобрата

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    + 1 от мен! Много си прав! Евала за коментара!