7 Януари, 2018 09:47 4 769 15

Икономическото чудо на Ердоган: на глинени крака

  • икономика-
  • турция-
  • ердоган
Икономическото чудо на Ердоган: на глинени крака - 1
Снимка: Shutterstock

Турското правителство се хвали със стопански ръст от над 11 процента. И то въпреки обтегнатите отношения с Европа и САЩ. Недоволството сред хората обаче расте. Юлия Хан информира от Истанбул, пише Deutsche Welle. Мурат Актепе се движи предпазвиво с подноса, гледа да не разлее чашите с чай. От четири месеца насам той работи като сервитьор в едно кафене в истанбулския квартал Галата. Никога не е преполагал, че ще трябва да обслужва други клиенти. До лятото Актепе е бил собственик на малък хотел. Но кризата го удря много лошо. Той е принуден да обяви фалит и да продаде хотела. „Много е тежко да пропаднеш по този начин. Струва ми се, че между предишния и сегашния ми живот има цели светове“, споделя Актепе. Казва че е загубил самочувствието и гордостта си. „В моя хотел идваха гости предимно от Европа. От две години насам обаче не беше идвал почти нито един европеец. И по едно време започнах да отчитам само загуби“, разказва Актепе.

Несигурността вреди на икономиката

Подобно е положението и на много други турски бизнесмени. Междувременно човек може да види как и по главната търговска улица на Истанбул животът замира. Все повече магазини затварят. По витрините са залепени плакати: „ Дава се под наем!“. Само големите търговски вериги и модни къщи все още оцеляват. Един от основните проблеми е ширещата се несигурност, казва икономистът Атила Йезиладъ. „На хората им дойде до гуша от извънредното положение. Те отлагат все повече намеренията си за инвестиции“, казва той. Турция въведе извънредно положение през юли 2016 година след неуспешния опит за преврат, за който турското правителство обвинява живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

Мурат Актепе е бил собственик на малък хотел, но фалирал и сега работи като сервитьор

Оттогава насам отношенията на Турция със САЩ и Европа се обтегнаха. Инвеститорите избягват Турция. Допълнително напрежение внася и един голям съдебен процес за нелегални сделки между Турция и Иран. По делото в Ню Йорк беше осъден турски банкер. Много турски банки са застрашени от огромни парични глоби. „Партията на справедливостта и развитието (ПСР) навремето беше партия на надеждите за много хора. Тя им предлагаше визия и за икономическото бъдеще на страната. Сега стана партия на страха. Страхът от Запада, страхът ог движението Гюлен и от Кюрдската работническа партия (ПКК) обединява нейните избиратели. А това не вещае нищо добро за напредъка на страната“, казва Атила Йезиладъ.

Магазините по главната търговска улица на Истанбул един след друг загиват

Лирата пада, недоволството расте

Инфлацията в Турция достигна най-високото си ниво от 14 години насам. Турската лира губи от стойността си, въпреки че турската Централна банка наскоро вдигна лихвите. Междувременно едно евро се разменя за 4,60 турски лири. Само преди една година обменният курс беше 1 към 3,70. Икономическата ситуация предизвиква и все по-голямо недоволство сред много турци. "Преди известно време можехме да си купим хляб за половин лира, а сега плащаме две лири отгоре“, оплаква се един минувач. „С всеки изминал ден имаме все по-малко пари в джоба, защото политиците години наред правеха грешки. И накрая обикновените хора ще плащат сметката“, казва друг. „Аз съм пенсионер, но въпреки това се налага да продължавам да работя, за да свържа двата края“, казва един възрастен мъж. А млада майка допълва: „По-рано често ходехме на ресторант. Сега обаче не можем да си позволим този лукс“.

Внушителни цифри без покритие

Според официалните данни, турската икономика са развива много добре. Недоволството сред народа обаче расте. Във финансовия център на Истанбул се строят небостъргачи с държавни инвестиции. Поради девалвацията на турската лира се е увеличил и износът. Стопанският ръст е нараснал до 11,1 процента през третото тримесечие на 2017 година в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи наскоро турската статистическа служба. Президентът Ердоган говори за икономически ръст от седем процента за цялата година. Почти нито една страна в ЕС не може да се похвали с такива показатели. „Силната икономика има нужда от силна държава. Нашата икономика расте въпреки всички проблеми и целта ни е Турция да се нареди сред десетте най-големи световни икономики“, заяви турският президент през ноември пред търговската камара в Анкара.

Икономистът Атила Йезиладъ: Един от основните проблеми е несигурността

Атила Йезиладъ се отнася твърде скептично към такива бомбастични изявления. „Турската икономика се развива по-добре, отколкото през 2016 година. Но далеч не така добре, както се опитват да ни внушат статиките“, казва той. Според него турското икономическо чудо е на глинени крака. „Да, ние отбелязваме бум в строителството. Сами виждате колко много небостъргачи се строят. Но това са мъртви инвестиции. Те не повишават производителността и не са дългосрочни“, казва икономистът.

Мъртви инвестиции и планина от дългове

Според него, държавата трябва спешно да ограничи икономическия ръст и вместо това да овладее инфлацията и външните дългове. През есента министерството на финансите съобщи, че външният дълг на Турция съставлява повече от половината от БВП на страната. А това е най-високото му ниво от 2003 година насам. „Навремето имах голямо доверие в турската икономика. В страната цареше оптимизъм. Сега обаче много хора не смеят да започнат бизнес. Те се страхуват, че ще загубят парите си. И докато хората се страхуват, икономиката няма да са възстанови“, казва бившият хотелиер Мурат Актепе. Той споделя, че след смяната си в кафенето често минава покрай хотела, който доскоро е бил негов. Мурат Актепе обаче се е разделил с надеждата, че скоро ще може да го откупи обратно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    10 45 Отговор
    Днешната порция антитурски новини ..то напоследък все положителни новини имаше...
  • 2 Хасан

    17 40 Отговор
    Англосаксонците винаги така правят когато не могат да правят печалби за сметка на турскуя народ...Хвалят България защото в България не остана нито един български супермаркет ..вдичко е немско ,с немски стоки..
  • 3 Гого

    27 14 Отговор
    И у нас е същото положение стрият се само бетонни сгради големи инвеститори няма благодарение на селянина от Банкя едвам държавата докрета до 3% икономически растеж докато в Румъния е 7%
  • 4 начинаещ икономист

    29 12 Отговор
    Всеки може да напише критична статия за която и да е страна. Защо не направим сравнение на фактите и икономическите показатели в България - 10-годишен член на ЕС, и Турция? Тогава ще се види коя страна как се развива. Дори и с Македония, която също не е член на ЕС. Десет години България получава милиарди евро по различни програми от ЕС. Защо все още сме най-бедната страна в Европа? Къде са "потънали" милиардите от ЕС? Защо и външния ни дълг е станал по-голям?
  • 5 Гено

    25 23 Отговор
    Всеки който се е хванал с Русия рано или късно фалира. Пример Венецуела.
  • 6 Анонимен

    25 5 Отговор
    Не става въпрос България как се развива. Един беше казал, че сме по-добре от Гърция. Всички знаем как стоят тук нещата. Става въпрос за Турция, за която тук един смешник "ха-ха-хаа" твърдеше, че била велика, със страхотно производство, щастливи хора и тн. Явно не било така. Трябва да се гледат реално нещата, а не да изпълняваме номера, котка не пада на гърба си ,винаги. Гледам и Хасан, коментарите му едни постни...Хората не пасат трева, комшии, и не носят розови очила.
  • 7 осман

    31 6 Отговор
    Това е ясно на всеки български търговец и обикновен гражданин. Достатъчно е да се вгледате в поведението на нашите изселници. Сега когато дойдат да видят роднини, за разлика от преди, никак не са весели, не пазаруват както по-рао, примъкват пари колкото могат тук, тези, които нямат жилища, гледат ако могат да купят някой апартамент за всеки случай, ако ще и да е с ниско качество. И в очите им се чете страх. Не смеят да коментират дори и пред българи. Въобще се вижда че са притиснати.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Хасан

    7 23 Отговор

    До коментар #7 от "осман":

    Не си прав ...Турция е велика страна и голяма икономика...Прави няколко мега проекта ..проекти които ще сменят светивния товарокопоток...Въпреки натиска от страна на Западната олигархия не се огъва и както казва Фройд змия която не убива прави ме по силна....
  • 9 Хасан

    5 22 Отговор

    До коментар #7 от "осман":

    От Турция се връщат пенсионерите ...Разбира се за тях евтиния живот в България на село е по изгоден от Истанбул или Бурса...а и носталгията,евтината ракия,евтиното месо ....и да видят Марийка от младините си
  • 10 Родопчанин

    28 1 Отговор
    Аз работя във чужбина но се прибирам във България от време на време.имам познати които сме учели заедно те се изселиха във Турция .Сега почти всяко лято и те се връщат от Турция говорим си за всичко .За живота във Турция и моето мнение е че от година на година тия мои приятели мислят да се връщат тука във България..Живота казват те във България е по спокоен ,въздуха е по чист водата,храната абе всичко тука е по хубаво.само работа да има и ще се върнат много хора казват те

    Коментиран от #12

  • 11 gost

    8 15 Отговор
    както винаги се говори само половината неща,защо не се споменава за заплатите ,средно се взима 2500 лири ,на 50 години с пенсионер,всички карат нови коли,нека падне лирата Турция има фабрики колкото във цяла европа ,един пиян боклук фалирал защото няма финансиране от терористите е нормално,много много ще фалират още ,тази война със долара ще мине Ердоган е има зад себе си най богатите хора зад гърба си,той ги съсдаде за такива случаи,всичко е предвидено спокойно българи ...
  • 12 Хасан

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Родопчанин":

    Човека може да се върне от промишления град Бурса или мегаполиса Истанбул в китно родопско градче ....нормално си е...животът е забързан,алкохола скъп ,мадами няма ,месото скъпо ....и в България има пиячка,алкохол,жени,развлечения
  • 13 Киро

    3 1 Отговор
    ХАХА, ръст от 11% с инфлация от 20%!

    ХОХО!

    Жалка картинка!
    Това и петокласник го разбира!
  • 14 меденрудник

    2 0 Отговор
    чакайте да пуснат тръбата от Русия с газ, която нашти тиквеници отказаха, защото виждаш ли било неприемливо и не изгодно като проект, чакай и да построят и още една атомна станция за износ на ток, пък ти брой тук пред компютера. Седнал ганьо да брои чуждите пари...в същност това е нормално в българия, да гледаме в чужда паница. За тези, които не разбират от девалвация, на което и посветена тази статия, напишете в гугъл и вижте плюсове и минуси за експорт на стока, запазването на работни места и т.н. Говорим не за българия, която изнася мизерни количества стоки, а за турция, която в пъти напред с експорта на най-различни стоки.
  • 15 ГОРАЗД

    1 0 Отговор
    Хасан ми прилича на пенсионерите комунисти преди 89та година,каквото и да се каже негативно за Турция,скача като Матросов на амбразурата,и отрича до откат!Истината е,че навсякъде по тоя свят има и хубаво и лошо,и който не го вижда,е фанатик!