18 Януари, 2018 14:55 1 771 9

Икономически София вече е равна на 50% от България

  • икономика-
  • дисбаланси-
  • продукция

Докога икономиката на България ще издържи тези дисбаланси?

През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%.

Така вероятно до края на 2018 година столицата ще има 46% дял в създавания в България брутен вътрешен продукт, пише Дир.бг.

В свой анализ, Институтът по пазарна икономика разглежда неравномерното икономическо развитие на страната през последните години и очертава икономическите центрове, където се "прави" БВП на страната.

Картата на тези икономически центрове показва няколко много сериозни проблема. първият-в страната има райони, при това като площ те не са никак незначителни, където икономическата дейност е символична.

Потвърждава се извода, че Северозападна България е такъв регион. Тук ресурсите от производство и работна сила се изчерпват бързо и обезлюдяването и миграцията са най-силните процеси. Лошото е, че това не се отнася само до Северозапада. подобно е положението и в Югозападна България, където само Благоевград е причислен към икономическите центрове с национално значение.

Същото е и положението с Родопите, макар че чисто географски общините там са близо до втория по значение и развитие икономически център около Пловдив. От изложените факти се вижда, че Южна България като цяло се развива по-добре икономически от Северна България.

Една от възможните причини е в развитието на инфраструктурата, но тя далеч не обяснява всичко. По-скоро главните причини за това дебалансирано икономическо развитие са три. Първата е свързана с централизирането на приходите в държавата и вторичното им разпределение от столицата.

Това "връзва" ръцете на общините да привлекат инвестиции и да осигурят работни места, за да останат хората по родните си места.

Втората е липсата на държавна политика при изграждането на икономически структури и съответната инфраструктура. Работи се на парче, запушват се дупки или се одобряват проекти по политически причини, а в същото време региони с потенциал да развиват силна местна икономика са оставени на доизживяване.

Третата причина е жестоката демографска криза, в която е страната. София, Пловдив, Варна и още 1-2 областни центъра на практика "изсмукват" не само икономиката, но и хората от регионите. И това не е от сега, то продължава вече 30 години. Няма как при това положение да имаме относително равномерно икономическо развитие и заетост в регионите извън големите центрове.

Докога икономиката на България ще издържи тези дисбаланси, никой не може да прогнозира. Но струпването на работа, хора и свързаните с населението дейности и услуги на едно или няколко места не е добър знак за бъдещето. Защото въпреки огромната си роля за икономиката на страната, София далеч не е България. И не се знае докога столицата ще издържи постоянно увеличаващото се население, с всички произтичащи от това проблеми-транспортни, екологични, комуникативни и социални.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Различен

    28 7 Отговор
    София не произвежда нищо и там няма никакъв БВП!
    София паразитира на гърба на България.
    Трябва всички фирми да са регистрирани на местата където са им обектите. Да плащат данъци там/а не в София/, да остава половината от ДДС-то за общината и половината от акцизите, данък печалба, корпоративния данък.
    Тогава ще се види реално, къде и какво се произвежда и търгува.
    И местните власти и общини ще имат възможност за независима регионална политика, да създават условия за бизнес, да привличат кадри с добро заплащане и да се развиват независимо от това, кой и кога е на власт в София.
    Другото не по-малко важно е, че е крайно време да се смени Столицата на България. За 130 години, тъпите шопи доказаха единствено, че не стават за управление, че са затънали в алчния си егоизъм, че :"Я не сакам на мен да ми е добре,я сакам на Вуте да му е зле"!

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Еднакъв

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "Различен":

    Хм, нищо не произвежда София? А, този уебсайт, дето така благородно ти позволява да си пишеш тъпите коментари, къде е "произведен"? Журналистите в него, къде пишат статиите си? А, Дир.бг, откъдето е цитирана новината, къде е направен и се пише? А, Институтът по пазарна икономика, къде е правил изследването? Или, селяните под "производство" разбирате само картофи и зарзават?

    Коментиран от #5

  • 4 РАМБО

    5 2 Отговор
    Изненада !
    Как този прософийски сайт пусна такава новина ?
    Браво Мария !
  • 5 Различен

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Еднакъв":

    Ох, ама и аз, какъв съм!
    Как не съобразих? Страхотно производство има София!
    Това депутатите, това министерствата, това президенството, разните фондации, всякакви правителствени и неправителствени служби, произвеждат от сутрин до вечер фекалии!
    Прави сте! Петдесет процента, от това производство, е на София!
  • 6 Бесен Язовец

    1 7 Отговор
    Добре че беше ББ да изгони комунистите,иначе и София нямаше да я има.
  • 7 георги

    7 0 Отговор
    Според написаното Североизтока и другите области на север са цъфнали икономически, поредна социологическа партенка.
  • 8 Morgoth

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Различен":

    Най-много ме кефят идиотите софиянци дето се имат за местни и твърдят, че София би била много по-добре, ако не са селяните които са дошли да им мърсят града. Но не по-малко прости и злобни са бедняците от провинцията, които пък смятат, че София е добре защото се изхранва от техните с пот на челото спечелени пари.
    Разберете го всички - в София са най-високо платените длъжности, които се запълват от най-добрите кадри от цялата страна. София си печели парите сама, пълни най-много хазната, а преразпределението е от София към провинцията, в която много градове ако бъдат оставени сами няма да могат да си платят и на общинските служители. Това с което София обира цяла България са единствено хората, защото идват тук за по-добро заплащане.
    Давайте сега минусите и се задушавайте в злобата си я към София, я към "селяните" идващи от провинцията да я замърсяват.

    Коментиран от #9

  • 9 Различен

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

    Я пак нещо за пълненето на хазната??
    Кока Кола регистриран в София. Има я в 20 000 магазина из България, в амнайси представители и дистрибутора, примерно и плаща данъците на място или в Софето?? Същото е с всички западни фирми. В София имат едни голи офиси с по 10-20 служителя и толкоз!
    Критерий за умните и знаещи софиянци са законите гласувани в НС. Закони променяни по 100 пъти за 20-тина години. Е такова извращение няма! Който и селянин да вземеш, от дълбоката провинция, ще създаде по читав закон, от тъпите и аморални софиянци, които създават и гласуват закони в свои интерес, за определена група хора или само за определена сделка!
    Та кво каза за умните и способни кадри??