18 Януари, 2018 18:12 21 255 33

Telenor преговаря за продажба на бизнеса си в България

  • мобилен оператор-
  • gsm-
  • telenor
Telenor преговаря за продажба на бизнеса си в България - 1
Снимка: Shutterstock

Норвежкият телеком Telenor преговаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора срещу цена от 2 млрд. EUR. Информацията е на специализираното издание Mergermarket, като се позовава на три неофициални източника. От групата в Осло са заявили за "Капитал", че не коментират пазарни слухове.

Само 3 години и половина след като закупи "Глобул" Telenor явно е променил стратегията си. От сделката, която беше за 717 млн. EUR, досега скандинавската група успя да усили пазарния дял и бързо да въведе 4G мрежа. Според резултатите за последното отчетено засега трето тримесечие телекомът има 3.23 милиона абонати в България, с 9% по-малко спрямо година по-рано. Свиването се дължи основно на намаляването в броя на клиентите на предплатени услуги. Средният приход от абонат (ARPU) обаче нараства – с 6% до 14 лв. на месец, показва отчетът на Telenor.

Кой е купувачът засега е неизвестно, но усилено се спряга името на американския фонд KKR. Той има сателитен тв оператор в Сърбия и инвестиции в региона, така че експанзията звучи логично. "Кандидат купувачът не е представен в региона," обаче посочи източник, близък до норвежката компания. Така хипотезата KKR далеч не е сигурна.

Събирането на оферти явно е ставало тихо и извън България, защото местни консултанти не знаеха за процеса. Според Mergermarket евентуалната сделка може да включва и унгарските активи на Telenor като допълнение към България, Сърбия и Черна гора. Така евентуалният купувач може да получи присъствие на четири пазара с общо почти 10 млн. клиенти (3.3 млн. в Сърбия и Черна гора, както и 3.1 млн. в Унгария). Общите приходи на трите подразделения за третото тримесечие достигнаха 323 млн. евро. Оборотът на "Теленор България" за периода достигна 172.7 млн. лв. При печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) от 66.4 млн. лв.

"Теленор България" е третият оператор по приходи в страната: за последната година (към края на октомври 2017) те са 667 млн. лв. Лидер е БТК с 875 млн. лв., следвана от "Мобилтел" с 806 млн. лв., но и двете компании предлагат доставка на телевизия и фиксиран интернет, доката "Теленор" има само мобилни услуги, където е втора по пазарен дял.

Компанията е с най-рядко сменящия се собственик до тук - основана е от гръцката OTE и досега само веднъж е препродадена, докато БТК и "Мобилтел" доста често са сменяли акционерите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост с име

    63 12 Отговор
    Не ми дреме дали ще я продадат, но ще си заслужава ако им променят тъпите реклами.

    Коментиран от #29

  • 2 Ups

    57 8 Отговор
    Welcome CIA ?
  • 3 Ivan

    131 9 Отговор
    Малък пазар, намаляващо население, рекет върху тях и резултата е.... бегай
  • 4 Пичагата

    107 8 Отговор
    Кво става .........всички бягат от България.....

    Коментиран от #10, #23

  • 5 Гошо

    41 20 Отговор
    Не че напускат, просто си продават бизнеса. В света постоянно стават продажби на бизнеси, някои от тях доста големи, така че няма нищо тревожно в това.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 непознат

    54 14 Отговор
    Хора, България е много малък пазар за огромните обороти който искат собствениците на телекоми.България е нищо като земя и население,7 000 000 млн.народ при това доста безпаричен,това е изхода БЯГАЙТЕ. ДАЛЕЧЕ.

    Коментиран от #11, #32

  • 8 ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ СИЧКО СИ

    29 5 Отговор
    СЕ ИЗКУПУВА ОТ ГОВЕДАРСКАТА ПЕЧАТАРСКА МАШИНА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ
  • 9 ТцТцТц

    18 31 Отговор
    Теленор - кои пък бяха тия!?
  • 10 hmhmhm

    27 8 Отговор

    До коментар #4 от "Пичагата":

    Дали. Ама на да ли! Никой ама никой не бяга от хубаво. Продават се бизнеси и фирми който общо взето не стават.
  • 11 onq s konq

    13 12 Отговор

    До коментар #7 от "непознат":

    Съветваш ги да бягат"далече",но не им казваш на изток или на запад.А те ще стоят и ще чакат докато уточниш и КОНКРЕТИЗИРАШ.И нещо повече- да посочиш в коя бяла държава ЖИВОТА Е ПО-ЕВТИН ОТКОЛКОТО В БГ!
  • 12 Патето Яки

    10 8 Отговор
    1.50 лв. разговор минута с Европа
  • 13 Гошо

    17 4 Отговор
    Чудно откъде се появиха толкова много бизнес анализатори в коментарите, които да правят генерални изводи за България от продажбата на един бизнес. Българинът знае 2 и 200, или поне така си мисли.
  • 14 СМЯТАЙ

    21 2 Отговор
    Няма да стане нищо друго освен да се смени името на оператора
  • 15 ВикиСупърб

    22 5 Отговор
    Папагали - четете ли че се продава целия източно-балкански пакет на Теленор??? Общо за трите мини държавички със супер бедно население - България/Сърбия и Черна гора - общо 10 милиона души.
  • 16 Хитрото

    29 2 Отговор
    Ментел Грабул И Свиваком
  • 17 JPower

    19 6 Отговор
    3 телекома и 30 банки,са много за България...дано ги купуват българи
  • 18 РАМБО

    34 0 Отговор
    Алоооу Теленор ли сте ?
    Не бе Мтел сме !
    Нищо и на вас ........... майката !
  • 19 Блумбергер

    18 2 Отговор
    Не бягат, продават на печалба. Нали затова са дошли, не за да дундуркат Ганьовци и друг превъзходен матриал. Да съ махът.
  • 20 Клъвтунь

    17 2 Отговор
    Продават-сигурно от хубаво.Статистиката обаче е перфектна.На 5-6 милиона души всеки оператор с по три и половина милиона абоната от къде са е странно.На фона на все по-обедняващия народ, не се забелязват много хора с по 3 телефона на веднъж в джоба,странно! А операторите са с по 4-5 милиона абоната!!! Става въпрос за трите.От къде това мнозинство е въпрос интересен,след като то същото вече е по чужбина и то много отдавна.

    Коментиран от #22, #30

  • 21 Велислав

    9 0 Отговор
    Не са лоши като оператор. Мтел си е сменял акционерите, но реално винаги е бил част от A1 (Telekom Austria Group) и скоро ще си смени и името на А1 (както и всичките им десетина оператори). Виваком (БТК) обаче винаги си се преордава по дефолт през 2 години. Чудя се тая година няма ли пак да го продадат.
    То не бяха франсета, руснати, български бизнесмени, офшорки в Люксембург..
  • 22 onq s konq

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Клъвтунь":

    Странното е че ти си струва "странна" статистиката.Аз например съм точно 3 абоната на "БОБ".Първо купих една карта,но много ми хареса тарифния план и веднага купих още 2...да има.Става дума за безплатни 100 мин към всички мобилни + 100 мин към вс. стационарни телефони,БЕЗ ДОГОВОР!А таксата е смешно ниска-2,90лв на месец.И не ходя с 3 тела в джоба,а само с основния,като другите стоят в къщи изключени ,като ги ползвам като ми свършат минутите в първия.Е колко трябва да съм беден според тебе,че да ме сбъркат някакви си 9лв месечно?

    Коментиран от #27

  • 23 Глупака

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пичагата":

    Като гледам ,и кучета няма да седят в тази престъпна корумпирана ( Диктаторска държава )
  • 24 ТРОЛ

    6 1 Отговор
    Кеф кефф... да ми се махат от главата..
  • 25 Баннат постоянно от комплексиран МОД

    14 6 Отговор
    Аз откак Теленор сложиха дРИШО за рекламно лице си смених оператора - не ми се иска да съм от онези 80% и тва сие. ПОради същата причина не си купувам и вода "Балдаран" (нито Девин, защото са от един източник)! Не може да издевателствате над коментаторите си като над говеда и да не си показваме рогата понякога. Аз цял клас ги накарах да ми дават телефона си, за да пиша коментари, след като ме баннахте - съпротивата продължава! Вашия сайт и без тва нкой в училище не го чете. та може да банвате на воля!!! Рутера ми е със сим-карта - сменям я утре и пак ще пиша, ха наздраве!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Клъвтунь

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Ами за 3 кинта толкоз... Има и хора които отговарят само на номера които са им познати.Сега , може ли всеки да се занимава с това да записва по 10 номера на някой при положение че и с един може да си свърши работа. И ако си собственик на 3 номера ,я си представи че те потърсят по ония дето са изключени у вас , предлагат се оферти за повече минути разговор и интернет за същите пари.Само си мислим че ги цакаме,ама друго си е все пак имаме Беенве :) Ние Фабията я взехме нова и я караме 11 годин.

    Коментиран от #28

  • 28 onq s konq

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Клъвтунь":

    Май влизаме в ненужен спор.На когото трябвам си ме търси на моя си номер,а от другите САМО АЗ ТЪРСЯ и дори не е необходимо да се представям,защото ме познават по гласа!А това дето ми го твърдиш че за 9 лв имало дори тарифи с повече минути/хиляди!/-вярно е,НО НЕ ВЪРШАТ РАБОТА защото са или към 1,2,3 или 5 номера/за приятели/ НО САМО КЪМ СЪЩИЯ ОПЕРАТОР,ДОКАТО ТУК Е КЪМ ВСИЧКИ НОМЕРА И ОПЕРАТОРИ.А и както казах-НЯМА ОБВЪРЗВАЩ ДОГОВОР С ГОДИНИ-спирам да плащам,стопират и картата-нищо повече.
  • 29 Алфа Ромео

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост с име":

    Страшно тъпи са им рекламите, а тоя глас дето ги озвучава звучи отвратително високомерно!
  • 30 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Клъвтунь":

    Ще ти кажа защо е така , не е никак странно някой да разполага с няколко телефона. Аз лично имам два телефона с по две карти. Причината е защото имам автоморга и ми излиза по евтино да ползвам 4 карти към операторите , отколкото да плащам допълнителни пакети в сайтове като olx и други подобни за допълнители обяви . Има ограничение в обявите на телефонен номер. На месец за четирите карти с такси и разговори ми излизат средно около 50лв Ако трябва да плащам за всяка допълнителна обява по 2.50лв на седмица ми излиза над 200лв в месеца.
  • 31 Един

    3 0 Отговор
    Май че им е омръзнало да плащат на рекетьори !
    Или пък постепенно им падат приходите заради нормализирането на тарифите за мобилните разговори.
    То като им свърши келепира - защо да са тук!
  • 32 Бегай на майната си

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "непознат":

    Къде да бегат бе, да не мислиш че в европа или щатите те чакат милиони само да си ги набереш! Колко приятели се върнаха от чужбина , бачкали по 14-16 часа и едвам свързвали двата края, изсъхнали като сумалийци с по 20-30 кг. надолу!! Много са ми странни тия коментари да се бяга от БГ, ама казвайте на къде да се бяга, щото навън живота не е по мед и масло, ама нали си седиш в БГ откъде да знаеш!!
  • 33 Иоуееееее

    5 1 Отговор
    В началото бяха добре, ама в момента са нема такъв ужас!
    Никой нищо не знае, питаш ги за нещо в офис пращат те да звъниш на 123, там някаква патка ти казва, че това не им е от компетенциите да си ходел в офис...

    Абонирват те за някакви смс-и дето се плащат по 2лв на седмица и после ти викат ние не можем да го спрем това ти си го пуснал.

    Боклуци и рекетьори пълни ще се окажат накрая...