Last news in Fakti

19 Януари, 2018 08:33 2 125 2

Радев: Администрацията трябва да подобри работа

  • българия-
  • германия-
  • икономика-
  • инвестиции-
  • радев
Радев: Администрацията трябва да подобри работа - 1
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев обсъди с представители на водещи германски компании, развиващи бизнес у нас, перспективите и трудностите пред чуждестранните инвеститори в България. В срещата участваха фирми, членуващи в Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Германия е стратегически партньор за България и страната ни високо цени усилията на институциите и бизнеса за разширяване на двустранните икономически отношения. „Българската държавна администрация трябва да подобри работата за привличане и задържане на инвеститори у нас. Това ще допринесе не само за развитието на икономиката, но ще създаде положителни модели в обществен и институционален план”, каза президентът Румен Радев.

Сред възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страната ни е адекватна политика при въвеждането на електронно управление и услуги. Президентът и представителите на бизнеса обсъдиха предприемането на мерки за връщането у нас на млади българи, дипломирали се в чужбина, както и за задържането на квалифицираната работна ръка на пазара на труда в България.

От ГБИТК очакват пореден рекорд в търговския стокообмен между двете страни за 2017 г. като за изминалата година българският износ се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия. Германските компании призоваха за устойчивост в законодателната рамка и откроиха недостига на работна ръка, квалифицирана според нуждите на бизнеса, както и липсата на дългосрочна стратегическа визия в икономически и политически план, като основни трудности пред инвеститорите за разрастването им на българския пазар. Много от представителите на малкия и среден бизнес срещат редица административни препятствия, повишаващи риска от корупция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И да бъде намалена

    2 0 Отговор
    И да бъде намалена на половина. За всяка дейност, за която в Чехия (например) работи един чиновник, в БЪлгария работят трима. Много неефективно, пълно е с некомпетентни калинки.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.