19 Януари, 2018 20:40 4 728 15

„Газпром“ ще строи втората линия на „Турски поток“

  • русия-
  • турция-
  • турски поток-
  • разрешение-
  • газопровод-
  • алексей милер

„Газпром“ получи зелена светлина

Руският енергиен гигант „Газпром“ получи по дипломатически канали разрешение от турските власти за строителство на втората линия от морския участък на газопровода „Турски поток“ до турския бряг, предаде ТАСС.

Президентът на руския газов холдинг Алексей Милер каза, че реализацията на проекта „Турски поток“ върви „с пълен ход“. В съответствие с плана газопроводът се строи едновременно на три участъка - на брега в Русия и в Турция, както и в Черно море.

На морския участък вече са положени над 760 километра тръби по двете линии. Строителството на участъка за свързване с бреговата част в Русия е близо до завършване. В Турция са започнали работите по строителство на приемен терминал.

Днес е било получено разрешение за строителството на втората линия в изключителната икономическа зона и териториалните води на Турция, каза Милер. По този начин всички необходими разрешения от турското правителство за строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“ са получени.

Президентът на „Газпром“ изтъкна, че сега със сигурност двете линии на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация в срок - до 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    59 11 Отговор
    Искам някой да ме убеди, че отказа от Южен поток е икономически изгодно за България

    Коментиран от #3, #12

  • 2 СССРБарета

    46 6 Отговор
    Ще ти викна гиганта свтовната политика тайчо трайков, и президента на презисентите росен плевналиев да ти обяснят че газопровод няма, че газ няма за този газопровод, че Русия е фалирала и и всякакви други глупости! После щи викна бате бойко да ти обясни че газовия хъб "Балкан" е мега проект който който ни компенсирал ама незнайно как! И дано те убедят! А дано ама надали хахахаха!
  • 3 onq s konq

    16 26 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    "Южен поток" беше идеален като замисъл,но лакомите и безцеремонни руснаци наложиха на България възможно НАЙ-НЕИЗГОДНИТЕ УСЛОВИЯ.Те така жестоко оскъпиха тръбата на наша територия,че ежегодните транзитни такси полагащи се на страната ни да изплащат съоръжението 24ГОДИНИ,през което време дефакто няма да получаваме реално нито лев.А после-я камилата,я камилара!Освен това ни предлагаха НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЕВРОПА под предлог,че малките количества които закупуваме в сравнение с Европа е логично да се таксуват като "цени на дребно".След като видя че се дръпнахме защото Европа е зад гърба ни,Русия предложи на Турция споразумение за транзитиране,НО ПРИ СЪВСЕМ ДРУГИ УСЛОВИЯ и по-точно-докато на нас ни бе отредено място в договора като "ТРАНЗИТИРАЩА СТРАНА", то в даговора с Турция същата е вписана като "СЪДРУЖНИК" ,което е коренно различно.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 любопитен

    32 8 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Сега ако кажеш какви са финансовите параметри на Южен и Турски поток за да ги сравним ще ме удовлетвориш напълно. Съмнявам се обаче да можеш да го направиш, защото ако евентуално знаеш финансовите условия на Южен едва ли Ердоган ти ги е споделил за Турски поток. Така, че тези мантри си ги повтаряй пред огледалото. Аз помня ето това-"Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на дейностите по "Южен поток". След срещата си с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън той обяви, че проектът може да бъде подновен едва след като стане сигурно, че той напълно отговаря на европейските изисквания."
    А к'во ще кажеш? Американски сенатори и европейски изисквания! Иди сега да почешеш коня.

    Коментиран от #5

  • 5 Браточката

    11 27 Отговор

    До коментар #4 от "любопитен":

    Ето за цената на Южен поток. Политически проект за да прецакат Украйна. Както винаги корупципнните руски схеми водят до оскъпяване на цената и умишлено се опитваха да прехвърлят повече разходи на сметката на България, така че да оркраднат максимално и България да не печели от преноса. Сметките щяхме да ги плащаме с десетилетия.

    https://m.vesti.bg/pari/vedomosti-cenata-na-iuzhen-potok-se-uvelichava-s-45-6000435

    Коментиран от #6, #10

  • 6 любопитен

    27 4 Отговор

    До коментар #5 от "Браточката":

    А сега ще дадеш ли финансовите условия за Турски поток, за да направим сравнението? Няма, знам! А да ми обясниш как само на нас потоци, атомни централи са ни неизгодни? А комшии, немци и т.н. си строят и сигурно изплащат цял живот. И като стана въпрос за изплащане, да ми кажеш колко дължи държавата на американските ТЕЦ-ве и с колко е "евтин" тока им? Нещо по тези въпроси?
  • 7 политически идиоти

    23 5 Отговор
    Само от транзитните такси, България печели годишно над 800 милиона долара! Когато бъде построен "Турски поток" и спре газа през Украйна и България, ще трябва да си купуваме газ или от Турция, или от Гърция, по интерконектора, който още не е готов. А транзитни такси ще плащаме ние!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Варна

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Браточката":

    Посочената информация от теб е невярна!
    Дори и линка дето си го посочил също е с невярна информация!
    Проекта никога не е минавал 13-14 млрд и то в най- тежката му форма! Простият вариант за проверка на информацияюта е да влезеш в страниците на който и газопровод и да провериш пътната карта и финансовите параметри.
    Така стои и въпроса с Южен Газов Коридор, който свръзка на 3 тръбопровода. Източен Кръг, Севрен Поток 2 и т.н.
    Проекта бе спрян след дългото реване на Борисов във Вашингтон и съмненията за корупционни схеми между Валентин Златев, Пеевски, ТИМ и Цветан Василев, който държеше всички енергийни дружества през банката си. -Това бе и причината да срутят банката му, но това е друга тема!
    Оная кифла Бъчварова малко преди да стане министър на Вътрешните работи даде изявление което бе после спряно, къэдето заяви, че Борисов лично е спрял проектите след срещите си във Вашингтон за да върне доверието на Американците към България ... - Това може да се провери!

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    ти от къде знаеш колко ще струва проекта?жената ти даде руски данни ти на кви се позоваваш?парите дето ги обявяваш са само нашия участък,макар че и него руснаците удобно го бяха засекретили заедно с българските комунисти.интересно защо?иначе проект така не се спира убавец.отишъл боико в щатите и понже много плакал те го спрели!тва е същото като икономиката от фирми с един човек!!!смешно та жалко!та да те питам убавецо мамин дали борисов е имал сили да спре сам един транснационален проект или с други думи зависело ли е нещо от борисов?истината за проекта е че го спря путин.няма как русия да извади такива пари за нищо.колкото и руснаците да им се иска да обиколят украина все пак трябват и пари за това.всички останали участници бяха съгласни без русия.само че за да може да реват еи такива сепаратисти като теб трябваше да се намери мюре.и мюрето стана българия!!!лошата небалгодарна страна дето руснаците я освободиха ,а те спряха южен поток!смяхххх!!!!сега когато русия прави един руско-турски малък проект наречен турски поток изпълзя цялата група убавци да продължите ехото как сме си изпуснали късмета като сме спрели южен поток.нов смях!друг е въпроса дали в краина сметка ще има и турски поток.щото руско-турските отношения са много динамични и като гледам последните събития може бая политически проекти между двете царства да не се осъществят.
  • 12 Турски петък

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Според някои хора няма такава техника която да може да изпомпа газста по тръбата, изчакай да видим дали действително се строи този Турски Поток

    Коментиран от #13

  • 13 РЕАЛНО ми писна от спама тук

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турски петък":

    Абе гУлем спец си бре--я тогава кажи как се изпомпва газта от Северен Поток 1...????? Еййййй ма писна ми от тъпотии тук
  • 14 другар

    0 5 Отговор
    Нас - българите, какво ни интересува тази "новина"?!?

    Коментиран от #15

  • 15 Миле

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "другар":

    Следното: пускането на втора линия означава, че ще внасяме газ от Турция. Аз не съм експерт, но логичното при текущия пазар у нас е да се засилва нуждата от газ. Някои ще кажат, че зависимостта от Газпром ще продължи. Така е, но няма пълно щастие. Защо германците искат СП2? Защото знаят, че руснаците имат достатъчно газ.