Last news in Fakti

22 Януари, 2018 14:37 2 223 5

Над 80% от богатството в 1% от хората

  • богатство-
  • свят-
  • пари
Над 80% от богатството в 1% от хората - 1
Снимка: Shutterstock

Над 80% от богатството, което е произведено през 2017 г. е отишло в ръцете на 1% от хората. Проучването е дело на благотворителната организация „Оксфам” и е направено преди поредното издание на Световния икономически форум в Давос. Тази година темата му ще е: „Споделено бъдеще в един несигурен свят”.

От 2010 г. до края на 2017-а милиардерите по света са увеличили богатството си шест пъти по-бързо в сравнение с обикновените служители. Интересно е да се отбележи че в периода март 2016 г.-март 2017 г. на всеки два дни се е появявал по един милиардер.

Изводът е, че богатите стават все по-богати, а в същото време стотици милиони хора по света се борят да оцелеят. „Тенденцията, която се наблюдава, определено не може да бъде окачествена като признак за процъфтяване на световната икономика. По-скоро е признак за провалена икономическа система”, коментира Уини Биянима, изпълнителен директор на „Оксфам”.

Относно заплащането на мъже и жени, то неравенството продължава да е налице. Жените печелят по-малко от мъжете. От 10 милиардера 9 са представители на силния пол. Именно и с това е свързана една от препоръките направени от „Оксфам” – да няма разлика в заплащането при половете. Другите съвети е засилване борбата с укриването на данъци, ръст на разходите за здравеопазване и образование и правителствен натиск върху съвкупните доходи на акционерите и мениджърите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    8 2 Отговор
    Ами да, един справедлив световен ред. Много неща са сбъркани дори и да не го съзнаваме е така. Трябва промяна, ако промяната не настъпи спонтанно, ще настъпи принудително когато процентите станат 99.
  • 2 onq s konq

    2 10 Отговор
    И ас се фписвам в тоя процент щото съм умен и знам как се праат пари а па и карам беенве!Те тва е!
  • 3 Ник

    8 1 Отговор
    Историята е показала, че когато богатството се съсредоточи в малка група хора, резултата винаги е преврат, чрез кръв. Сетете се че няма промяна на обществен строй който да не е бил съпроводен с това!
    Понеже този стой на отговаря на обществените очаквания и превръщането на хората в работещи роби... - Ще има промяна по старият изпитан метод.
  • 4 Garrincha

    6 1 Отговор
    Така е било от както свят-светува ... така и ще бъде, докато хората не поискат за знаят !
  • 5 Патриот

    8 3 Отговор
    Това е идеята на капитализма - все повече блага във все по-малко хора.
    Вземете България за пример с нейнит дивашки капитализъм. 400 живеят много по-добре от доста заможни европейци и продължават да трупат богатство, а останалите... все по-зле и по-зле. За това и ние сме в Европа, не за да богатеем ние както се вижда и усеща.