Last news in Fakti

26 Януари, 2018 09:50 4 299 3

Защо китайски милиардер разпродава империята си?

  • милиардер-
  • китай-
  • империя-
  • уан дзиенлин-
  • богат-
  • китаец-
  • wanda group

Натиск от страна на китайските власти срещу бизнеса

Защо китайски милиардер разпродава империята си? - 1
Снимка: Shutterstock

Китайският милиардер Уан Дзиенлин някога се хвалеше с огромната си глобална бизнес империя. Сега бившият най-богат китаец се освобождава от международните си активи и набляга на местните инвестиции.

Изненадващият обратен завой е в резултат на натиска от страна на китайските власти и необходимостта от изплащане на задълженията, натрупани през години на международна експанзия, пише CNN Money. Поредният ход бе през тази седмица, когато подразделение на имотния конгломерат на Уан - Dalian Wanda Group, обяви, че е постигнало споразумение за продажбата на част от проектите си в Австралия.

Уан се опитва да набере средства, като разпродава активи по света. От Wanda обявиха през миналата седмица, че продават дела си в луксозния лондонски хотелски проект One Nine Elms за 36 млн. паунда (50 млн. долара), съобщи Profit. Компанията вече се оттегли през миналата година от Nine Elms Square - по-големия проект, където се намира хотелът.

Търговията с акциите на Wanda Hotel Development Company - подразделението, което продаде проекти в Австралия и хотела в Лондон, бе спряна на борсата в Хонконг през миналата седмица преди изявлението. Търговията все още не е възобновена, като се очакват още подробности около сделката.

Поредицата от продажби идва на фона на предприетите от китайското правителство мерки спрямо финансирани със задължения агресивни инвестиции в чужбина от страна на големи компании, като Wanda. През август властите обявиха, че ограничават инвестициите в чужбина от страна на китайски компании, като под прицел бяха поставени сектори, в които Wanda има сериозни интереси – недвижими имоти, хотели, развлекателната индустрия и спорта.

Според някои експерти, китайското правителство се е опитало да разсее част от опасенията, че изтичането на средства от страната може да дестабилизира финансовата й система. Властите също така искаха да ограничат риска от това китайски компании да предприемат необмислени или рисковани инвестиции в чужбина.

Освен в популярни имотни проекти в градове, като Лос Анджелис, Чикаго и Истанбул, Уан бе налял средства и в редица начинания от развлекателната и спортната индустрия ,като футболния отбор Атлетико Мадрид и холивудското филмово студио Legendary Entertainment.

През миналата година Wanda се опита да придобие за 1 млрд. долара Dick Clark Productions, която продуцира наградите Златен глобус, но сделката се провали, което бе признак, че международните амбиции на Уан започват да се разминават с намеренията на Комунистическата партия. Уан - бивш войник, който започва да се занимава с бизнес през 80-те години, в момента свива световната си империя и полага сериозни усилия, за да набляга на местните си бизнес начинания.

В реч по време на годишното събиране на служителите на Wanda в събота Уан подчерта, че 93% от активите на компанията са в Китай - цифра, на която в предишни години не бе обръщал подобно внимание. Той също така сподели, че компанията ще излезе от още международни проекти.

"През последните години Wanda инвестира в няколко международни проекта. Сега решихме да ги продадем, за да погасим задълженията си в чужбина," каза Уан.

Колко различни могат да станат нещата само за година

По време на миналогодишната среща Уан тръбеше, че Wanda е осъществила "най-голям брой международни придобивания в историята си" през 2016 г, и планира да продължава. В последвалите месеци обаче сделката на компанията за Dick Clark се провали, а след това й се наложи да се откаже от проекта Nine Elms Square в Лондон. Не само международните бизнес начинания на Уан пострадаха. През юли Wandа продаде няколко тематични увеселителни парка и десетки хотели в Китай за около 9 млрд. долара, малко повече от година, след като Уан се бе похвалил, че планира да надвие Disney в Китай.

Сега милиардерът, който твърди, че това, че се опитва да угоди на Комунистическата партия, е помогнало за успеха на бизнеса му, дава индикации, че предстоят още продажби. Той спомена стратегията на Wanda за по-малко активи над 10 пъти по време на речта си и обеща да "продължи да намалява корпоративните задължения."

Той конкретно посочи проблемите в Wanda Commercial Properties - сърцето на неговия имотен бизнес, която бе делистната от борсата в Хонконг в края на 2016 г. Компанията планира "да намали корпоративните си задължения до абсолютно безопасно ниво в рамките на 2-3 години," заяви Уан. "Отговорно заявявам, тук пред вас, че Wanda Group никога няма да изпадне в просрочие по някое свое задължение никъде по света!". Големите рейтингови агенции обаче имат своите съмнения. В последните месеци Moody's, S&P и Fitch понижиха кредитния рейтинг на Wanda Commercial Properties до джънк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време му Е

    18 0 Отговор
    Осъзнал е че истината е в Греяната рекия и Пакостните Невести
  • 2 Патриот

    8 1 Отговор
    Ваниг съм се чудил за какво са му на човек толкова много пари?
    Да имаш 2-3 имота по света, огромна яхта 5-6 автомобила, защото е наистина богат и го е постигнал чрез труд, а не през герберастки обществени поръчки и пари за 3 живота.
    Това не мога да го разбера, но и едва ли някога ще го разбера.
    В Бългаия обикновения гражданин никога няма да стъпи и 0,5% от състоянието му каквото и да прави в родината си. НЕ пиша за чужбина.

    Със сигурност този живот няма да може да ги похарчи

    Коментиран от #3

  • 3 Serj

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    Същото е и с нашия Боко, дето унищожава пенсионерите, като им строи магистрали, вместо да им оправи жизнения стандарт(пенсиите).