Last news in Fakti

31 Януари, 2018 09:48 2 042 12

Губим 4 млрд. лева годишно от емигрантите

  • емигранти-
  • компании-
  • загуби-
  • работна ръка

38% от компаниите у нас не намират работници, което спира развитието им

Пропуснатата полза за българската икономика от напусналите страната сънародници се изчислява на над 4 милиарда лева годишно, което означава 4 процента по-нисък брутен вътрешен продукт. 700 000 са българите, работещи в страните от Европейския съюз, в същото време 38% от компаниите у нас не намират работници, което спира развитието им. Това сочи проучване за трудовия пазар у нас, което отчита също и по-висока заетост на жените и ръст в броя на работещите.

Докладът, представен на срещата на бизнеса с правителството, препоръчва част от заетите в администрацията да преминат към частния сектор след електронизацията на услугите, съобщи БНР.

Това вицепремиерът Томислав Дончев смята отчасти за постижимо. „Сто процента този процес предполага намаляване на нуждите от персонал. Хората, които са във фронт офисите в перспектива година-две-три напред се свиват с една трета, ако не и повече. Няма как да закрием гишетата, защото за съжаление в България все още има хора, които са аналогови или са напълно офлайн", коментира вицепремиерът.

По думите на Дончев заплатата не е определяща къде да живее и работи човек. Той посочи като много голям резерв възможността общините да осигуряват жилища, когато привличат инвеститори и български специалисти от чужбина.

„Звучи дори примитивно, но аз съм абсолютно убеден, че това може да бъде един от стимулите, когато някой реши да приеме работа обратно в България или друго населено място. Решението къде да живееш, къде да работиш зависи от детска градина, училище, тротоар, път, опасността да ти откраднат автомобила", допълни Томислав Дончев.

Според него в голяма част от страната има огромен потенциал от неизползвани жилища, от който някои работодатели могат да използват. Социалният министър Бисер Петков посочи, че на кариерната борса преди дни във Виена се явили 150 българи и част от тях вероятно ще дойдат да работят в австрийски компании у нас. Тази година кариерни форуми държавата ще организира в Лондон и в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    34 3 Отговор
    По-добре да ги загубим отколкото да влязат във вашия джоб..............
  • 2 гост

    56 1 Отговор
    Ама вие искате специалисти, които да работят за една филия с мас. А те се свършиха.
  • 3 Гост

    40 1 Отговор
    Кой ще се върне ? Хората са се устройли на вънка, и искате те да се върнат да работят за 1000- 1500 лв. Предприятията нямали хора, намат кадри, ами да започнат да плащат както трябва. Хора има, будали вече няма.

    Коментиран от #10

  • 4 Иванчо

    36 1 Отговор
    Не че фирмите не намират кадри. Не намират такива, които да работя без пари. Защото у нас всеки полуграмотен или грамотен, който е решил, че трябва да се прави на шеф, иска подчинени, които да работят ангария. Не става.
  • 5 Serj

    21 1 Отговор
    На тоя мутрата му се изкриви от зоровете да открадне повече от шефа си.
  • 6 Гост

    27 2 Отговор
    не можеш да губиш от нещо което го нямаш.
    Все едно да кажем че губим милиарди от самолетостроенето , защото нямаме такова.

    тези хора са избягали точно заради идиоте които си мислят че за 400лв нормален човек ще им работи.
  • 7 пижо

    19 0 Отговор
    ами фирмите, които не намират работници за 400 лева да обиколят махалите, може пък някой циганин да се съгласи, ама нада ли и те са по европата...
  • 8 gost

    10 0 Отговор
    Този постоянно лъже ида го махат.Кой нормален човек ще се върне тук да им работи за без пари.
  • 9 Ядеитн

    1 4 Отговор
    Ми да направят данок "емигрант". Ша са плаща от роднините на предателите. Така всекой ша си опича трижди акъля, преди да избега.
  • 10 Ядеитн

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Кви 1000 - 1500 лв бре! Ей го - скоро ша мине и законот за работници от чужбина. Индийци, виетнамци и други негри дал Господ. Ша бачкат за по 400 - 500 лв. и ръка ша цалуват! Ей кво стана со хотелите - наште мишоци кат нещат - молдованците бачкат и не са ослушват. Аман от хленчещи лентяи и мърди!
  • 11 цоле

    1 1 Отговор
    ОБРАЗЕЦ НА ФАЛШИВА НОВИНА
  • 12 ИЗВЪН

    0 0 Отговор
    А колко би изгубила наистина държавата, ако хората се върнат ?
    Средствата, които всяка година се изпращат в България са много повече от цитираната сума.
    Но дори и да се върнат тези хора, какво ще им предложи държавата или в частност бизнеса ?
    И малка перспектива да имаше, хората биха се възползвали, аз също. Но за подобно заплащане и отношение... няма и будилника да си навия за сутринта :))