9 Февруари, 2018 20:56 3 151 3

Европейски инвестиции в тайвански енергийни проекти

  • тайван-
  • зелена енерегия-
  • дания-
  • договор
Европейски инвестиции в тайвански енергийни проекти - 1
Снимка: Shutterstock

Датската компания „Орстед” подписа с властите на тайванския град Чжанхуа и местния Институт за изследване на промишлените технологии договор за пилотен проект по създаването на система за съхраняване на електроенергия. С цел подпомагането на икономиката на Тайван датската компания планира да достави необходимите компоненти за реализирането на проекта от местни (тайвански) доставчици.

Целта на проекта е да се създаде ноу хау за съхраняване на енергия, като по този начин се подкрепи изграждането на мрежа за възобновяеми енергийни източници.

Европейски инвестиции в тайвански енергийни проекти

Проектът е част от мащабната политика на тайванските власти за спиране на ядрената енергия и преминаване напълно към възобновяеми енергийни източници като вода, вятър и слънчева енергия. До момента техния дял е 4%, а към 2025 г. той трябва да се увеличи до 20% от общата мощност на острова. Според агенция Bloomberg след 7 години делът на „чистата” енергия ще е 9.5% (два пъти по-малко от заплануваното от Тайван). За целта властите се надяват да привлекат частен капитал в размер на 59 млрд. USD.

Плановете на Тайван са също така да елиминира напълно ядрената енергия, която е 14% от общата и да увеличи дела на производството на газ от 32% на 50%.

Интересно е да се отбележи, че поради ограничената площ на острова, държавата обмисля насърчаване на компаниите занимаващи се със слънчева енергия да поставят колектори на покривите на жилищните сгради, като наемат въпросното пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 4 Отговор
    Айде сега нашите "атомници", дето им бръмчат едни свободни електрони в главите още от Чернобил, да ни обяснят колко грешат в Тайван.
    Бъдещето е на ВЕИ-ци а не на радиацията...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Garrincha

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    По-скоро, бъдещето е на слънчевата енергия ... , но и ВЕЦ, вятърна енергия, геотермална енергия са добри решения !
  • 3 Атомник

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ти първо виж китайците, дето в момента строят 30 нови ядрени реактора, пък после коментирай.