13 Февруари, 2018 11:56 2 371 7

Белият дом прогнозира силен икономически растеж

  • сащ-
  • растеж-
  • белият дом-
  • прогноза-
  • безработица-
  • доналд тръмп-
  • икономика

Администрацията на Тръмп прогнозира спад на безработицата

Белият дом прогнозира силен икономически растеж - 1
Снимка: Shutterstock

Белият дом представи своите най-нови прогнози за представянето на американската икономика през тази и през следващите две години, като администрацията на президента Тръмп изглежда доста по-позитивна в оценките си спрямо Федералния резерв. В новия си бюджетен план Белият дом очаква реален растеж на БВП на САЩ от 3,0% през 2018 година при предходна оценка за доста по-скромно повишение с 2,4% и последна прогноза на централните банкери от Фед за икономическа експанзия от 2,5 на сто.

За 2019 година администрацията на Доналд Тръмп прогнозира икономически растеж от цели 3,2% преди слабо забавяне до 3,1% през 2020 година спрямо предходна оценка за нарастване на БВП през следващите две години съответно с 2,7% и с 2,9%. В същото време Федералният резерв е доста по-консервативен, разчитайки, че американската икономика ще нарасне с едва 2,1% през 2019 и с 2% през 2020 година.

По отношение на инфлацията, Белият дом очаква нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) през настоящата година с 2,1% (под предишна оценка за повишение с 2,3%), с 2,0% през 2019 и с 2,2% през 2020 година (при предходна прогноза за по-висока инфлация през следващите две години от 2,3%), съобщи БНР. Администрацията на Тръмп залага и на спад на нивото на безработицата през 2018 година до 3,9%, до 3,7% през 2019 и слабо повишение до 3,8% през 2020 година, като и тези нови прогнози се разминават съществено с предходните, за нива на безработицата съответно от 4,4%, от 4,6% и от 4,7%.

Белият дом също така очаква средна доходност на 10-годишните американски дългови книжа от 2,6% през 2018 година (под предходна оценка за доста по-висока доходност от 3,3%), като новата прогноза идва точно в момент, когато доходността на американските дългосрочни облигации удари нов 4-годишен връх от 2,902% (най-високо ниво от януари 2014 година), преди в края на търговията в понеделник да върне леко назад към 2,851%.

В представената вчера нова бюджетна рамка властите в САЩ залагат бюджетен дефицит от 873 млрд. долара през настоящата финансова година, който изглежда по-скромен от повечето прогнози за дефицит от около и над 1 трлн. долара. За финансовата 2019 година се очаква бюджетен дефицит в размер на 984 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    13 1 Отговор
    От РейГЪНА.....насам силно е само печатането на хартия / зелени-каква/
    Нашата пък е съвсем умрела.......даже НЕ можем и да си я печатаме сами ......можем само да се наведем да ни галят по главите ....разни папи :) Обаче имаме страхотен растеж......на емигранти и прираст в развъждането на гласоподаватели от римски произход ! :)
  • 2 Кюрдистан

    6 2 Отговор
    Като турската икономика нали .Те са на минус ама ако питаш Агата цъфтят и връзват !Та и тяхната икономика същата!
  • 3 Питам

    8 2 Отговор
    Какво произвеждат САЩ освен воини по света ?
  • 4 ГАТ КРАДЕ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ

    2 1 Отговор
    ТВА СИ Е ЧИСТА ПЕЧАЛБА НА ЧУЖД И НАШ ГРЪБ.
  • 5 некойси

    4 0 Отговор
    Значи ще пада пушилка от принтера.
  • 6 Варна

    3 2 Отговор
    Това е в стил Бойко Борисов!
    - СтроиМе магистрали, БориМе корупцията, ИмаМе ГоЛем излишък, пари ви даваМе, а вие гадове само недоволствате.

    - Така и с американската икономика! - Уж ръст пък индекса за 100 най- големи предприятия удари дъното... - А стига бе! - Що?
  • 7 Plovdiv

    3 0 Отговор
    Точно от такъв кух растеж започна кризата през 2009 г... Дано не се повтори сценарият, защото сега нещата няма да са драматични, както преди 9 години, а катастрофални.