15 Февруари, 2018 09:25 2 648 8

Икономист: Моторите на растежа не са запалени

  • димитър иванов-
  • икономика-
  • растеж

Ръстът на БВП у нас е в най-добрия случай в топ 10 на ЕС и е два пъти по-малък от този на Румъния

Икономист: Моторите на растежа не са запалени - 1

Въпреки оптимизма на управляващите и твърденията, че икономиката на България се развива добре, статистиката показва свиване на индустриалния износ, почти пълно изчезване на чуждестранните инвестиции и ръст на БВП на глава от населението, който е недостатъчен, за да се целим в нивата на държави от еврозоната. Това стана ясно от думите на икономиста проф. Димитър Иванов в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

„Премиерът има правото да показва увереност пред нацията, да показва увереност пред Европа и неговият изказ беше убедителен. Изказ убедителен, но детайлите не бяха прецизни, особено икономическите детайли”, посочи той във връзка с интервюто на премиера Бойко Борисов пред bTV вчера.

Професорът посочи, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000: „Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме”.

„Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, заяви икономистът и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство: „Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление”.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

На фона на информации за това, че централноевропейски фирми обмислят навлизане на нашия пазар, той запита къде са нашите компании, които правят експанзия в чужбина. И си отговори: „Няма такива, не ги създадохме за 28 години преход”.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hzogzogzogslgzlhzlgxlyx

    17 1 Отговор
    ЗАПАЛЕНИ СА .....Я КАК СВИНЯТА С 2 ВЕСТНИКА СИ КУПИ АПАРТАМЕНТ В ДУБАЙ ЗА 10 МИЛИОНА ДОЛАРА, ТИКВАТА ОТКРАДНА БИТКОЙНИ ЗА 4 МИЛИАРДА ДОЛАРА , ЦЕЦО ЦИОНИСТА СИ КУПИ 6 АПАРТАМЕНТА, МОМАТА КМЕТ ОТ КРАЙМОРСКИ ГРАД СТАНА МОРМОН И ПОЧНА ДА ЖЕНИ ПО ПЛОЩАДИТЕ КАТО ИСТИНСКИ МОРМОН СЛЕД ЗАКУСКА ПРИ ТРЪМП
  • 2 един там

    18 1 Отговор
    Кви мотори, кви 5 лв?
    Нашата каруца е с камшично запалване и ДВГ нямаме. Затънали сме в калта в която ни набутаха правителствата след 89-та и няма измъкване. Банкянският цървул обаче най-мощно копае в калта. Копае и рине върху всички нас...

    Коментиран от #3

  • 3 един мармот

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "един там":

    Защото пък преди 89та бяхме цъфнали и вързали. Айде моля моля. По време на 'светлия' комунизъм фалираме 3 пъти, а след него още веднъж, пак благодарение на същите. След 89та в Полша, Чехия и Унгария западните фирми изкупиха печелившите производства и ги модернизираха. У нас под 'приватизация' беше маскирано ликвидирането на всички губещи предприятия, защото печелившите бяха вече раздадени. Кой инвеститор не би купил печелившо предприятие за да го ръководи, вместо да го остави да бъде нарязано на скрап? Престанете с митовете за българската индустрия по времето на комунизма. Всичко което се правеше не издържа конкуренцията на запада въпреки ниските цени и беше закрито и ликвидирано. Качеството беше плачевно и само Съветския блок и страни като Куба и Виетнам бяха готови да платят и в нередки случаи просто да приемат като подарък родното ни производство.

    Коментиран от #5

  • 4 Anonimen

    9 0 Отговор
    ха ха ..какъв двигател
    Я вижте цените на жилищата ..
    Само за две години светата троица банки,имотните агенции и строителните фирми успяха да надуят НОВ КОЛОСАЛЕН ИМОТЕН БАЛОН !!
    Банките нарочно държат лихвите почти до нула ,имотните агенции публикуват обяви на завишени цени ,а строителите продават на 300 % надценка ...
  • 5 Различен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "един мармот":

    И сте прав и не сте господине!
    Преди 89 поне се правеше и строеше нещо!
    А сега само се реже и руши! И вече 30 години, чакалите глозгат трупа на социализма, и все не успяват, да го доизядат!
    Що са добре бившите ос соц. лагера? Резонен въпрос!
    Защото не се обърнаха веднага срещу Русия и не я обявиха за враг номер едно, за тях, както направиха нашите цървули!
    Какво пречеше да се запазят някакви прилични взаимоотношения с Русия??? Имахме безкраен пазар там. Стоките и нашето производство бяха познати и приемани добре! Трябваше просто предприятията да продължат да изнасят, да внасяме насреща, каквото можем и постепенно да се преориентира икономиката към чуждите пазари, след като е толкова омразна Русия!
    Ми вижте фактите! Всички плюят Русия от запада. Но всички работят с нея! И най-дейна от всички е Германия! На приказки тя е една, но на практика запазва бизнес отношенията си и се интересува само от своята икономика, а тя е безкрайно зависима от Русия, руските суровини и руският пазар!
    На мястото на нашите стоки се настаниха всякакви чужди фирми и основно американски такива, както и такива от бившата Западна Европа, каквато бе и целта на занятието, да съсипят българската икономика! Нарязахме си заводите, доунищожихме селското стопанство, изгонихме младите и кадърните, сменихме етоноса, и вместо да стъпим на постигнатото до тогава, и да продължим нагоре и да се развиваме, то унищожихме всичко и продължаваме да копаем дъното!
  • 6 123457

    2 1 Отговор
    Иванов повдига сериозни теми, но не и най-важните ни проблеми. Именно чуждопоклонническите ни политическа класа в България и народ. Ние не сме решила какви са най-важните 2-3 цели пред старната ни. И не ги преследваме целенасочено. На няколко години се смена посоката, заради смяната на властимащите. Един-два управленски мандата (от 1997 г. до 2005 г.) СДС и НДСВ дърпаха на Запад. После един мандат (от 2005 до 2009 г.) БСП+НДСВ+ДПС на Изток. После дойде ГЕРБ вече 2 мандата дърпа ( от 2009 г. до сега) отново дърпа на Запад с малка пауза между тях – Правителството „Орешарски“, което пък дърпаше на Изток.
    А няма кой да дърпа към народа, ненавиждам БСП защото за мен служат на Москва и лъжат, че са социалисти, докато в действителност са едри капиталисти. Те въведоха псевдоплоския ни данък. Също така не направиха нищо поне да се намали ДДС за основни храни като хляб, брашно, боб, картофи, ориз, млако и млечни продукти и за лекарствата.
    И БСП и ГЕРБ имат едиомислие по едно нещо а именно, дрането на обикновенния човек. Негласно са се договорили тежеста на данъците у нас да пада именно върху най-бедните слоеве. Няма дори елементарен необлагаем минимум за най-ниските доходи. Докато за най-богатите има безброй данъчни вратички, приспадане на ДДС, осигурителен праг, дори всякакви субсидии за големите фотоволтаици и зърнопроизводители. Докато дребните зеленчукопроизводители изнемогват.
  • 7 123457

    1 4 Отговор
    Най-голамата катастрофа на България последните 50 години беше 1996 г., при управлението на БСП. Пълен срутване на държавата и колапс на икономиката и финасовата система, съпроводени с хиперинфлация. 1997 г. държавата тръгна почти от нулата. Не е вярно, че нищо не се е посторило. Постори се Иван Костов изгради основите на държава/структорат и институциите/ от руинита останали след управлението на Виденов. Лошото беше, че за материал използва бивши комунисти като Нинова, но пък и друха възможност нямаше. Само комунистите тогава у нас бяха образовани и имаха някъв управленски капацитет.

    А пък Б.Б. направи магистрали, метрото, околовръстното и бизнеспарка в София. друг е въпроса какво е качеството им и каква корупция ги съпътстваше.
  • 8 Варна

    2 1 Отговор
    А! - Що така този наш професор нещо не е съгласен с глупостите на Борисов и правителството?