22 Февруари, 2018 09:45 2 191 14

София взима заем, за да гори отпадъци

  • отпадъци-
  • rdf гориво-
  • топлоенергия

Инсталацията в София трябва да бъде завършена през 2022 г.

Столичната община ще тегли заем, за да гори отпадъците на София. Нова площадка за производство на енергия от боклуци трябва да бъде изградена в квартал „Дружба”, съобщи Нова тв.

В инсталацията ще се изгарят отпадъците, които не подлежат на рециклиране. Тези отпадъци, наречени RDF гориво, ще захранват 40 000 домакинства на парно с топлоенергия. 30 000 семейства пък ще имат електроенергия от този вид гориво. Очаква се след време това да се отрази на крайния потребител във вид на по-ниски сметки.

Целият проект ще струва 157 милиона евро. Парите ще дойдат от Европейския съюз, от бюджета на общината и от заем от 67 милиона евро, който тепърва ще бъде обсъждан.

Стефан Димитров е един от авторите на платформата airbg.info за граждански контрол върху мръсния въздух. Според активистите за повече кислород съоръжението за горене на отпадъци е опасно за София.

„Изгарянето на боклуци при високи температура ще вкара във въздуха дълги и нестабилни молекули, 13 тона допълнителни фини прахови частици. Гравитацията ще го връща при нас да го дишаме”, коментира Димитров.

„Ако си мислите, че комисията ще допусне проект, който не е еко, това е невъзможно”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проектът за изграждане на площадка за горене на отпадъци е получил положителна екологична оценка още през 2015 г.

Сметките за парно трябва да спаднат, защото дружеството ще топли водата в домовете ни, без да плаща за газ или други горива. Заводът ще произвежда РДФ гориво още от 2015 г. Оказва се обаче, че вместо да печели от него, общината плаща, за да го гори в два циментови завода. За да се изгради системата, ще трябва да се тегли заем от 67 млн. евро.

„Взимането на заем и наливането му в едно губещо дружество като „Топлофикация” е един ход, който не трябва да допуснем да се случи, защото тези пари са гарантирани с нашите заеми”, коментира Стефан Димитров.

Инсталацията в София трябва да бъде завършена през 2022 г., като тя ще е една от над 300 такива, които вече работят в цяла Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    19 1 Отговор
    И заемът " усвоен " от " пожарната команда " ще ни го калкулират в сметките за парно :)
  • 2 ха сега

    12 1 Отговор
    Дружба идва малко в края на София. За мен горенето на отпадъци трябва да става в центъра на София. И защо само 130 милиона лева заем. Да го закръглим на 1 милиард, по-добре евра.
  • 3 Данчето в Белене

    8 1 Отговор
    Точно си го е казал Димитров - това са допълнителни източници на замърсяване в града, което е абсурд. Това са отпадък на отпадъка - кой знае точно какво има там? Всичко което не може да се рециклира се гори при много висока температура и резултата е огромно количество силно канцерогенни ФПЧ. А Данчето едва ли има още някой да и се връзва на глупостите и извиненията. Еко оценка минава всичко за което се натисне отгоре! Имам лични наблюдения как става това в МОСВ - там се работи по команда, не според законите. Но важното е да се направи проекта и да го вземе "нашия" изпълнител. По шуробадженащина тези задминаха комунистите.
  • 4 Дикембе Мутомбо

    4 0 Отговор
    София и България имат нужда да се отърват от човешките си отпадъци!

    После ще се натрупат повечко битови и ще има по-малко предадени "вторични" суровини, но дори и така ще стане несъизмеримо по-добре.
  • 5 20 Стотинкс

    9 0 Отговор
    Я чакай пак да питам!

    - Има фирми за оползотворяване на отпадъци, на които всеки вносител и производител плаща на тон всеки месец.

    Тогава защо общината се занимава с горенето им?

    - Ние плащаме на фирмата за отпадъци, а общината ги гори със пари на заем...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 страшно е

    2 0 Отговор
    Mnogo e опасно ..Една изгорена холограма може да порази над един милион кубически метра въздух..нагли престъпници на власт в София разпространяват милиони холограми седмично
  • 8 Чистач

    6 0 Отговор
    Знам едни боклуци за изгаряне - в НС....
  • 9 столица

    1 0 Отговор
    Данче колко са заемите на София.
  • 10 Коко

    1 0 Отговор
    Данчето, тиквта и цВ заедно да са първите изгорели, после останалите и така захранваме завода за неколко години. Затваряме завода, ако има още престъпници-отваряме и ги ръгаме там. Так ще се изгради култура на отношенията гражданин-политик.
  • 11 Боклукчия

    0 0 Отговор
    Браво на Данчето. Ако знаето какви отрови се бълват при горенето на отпадъци, веднага ще заобичате дизелът. Ако можеше само заводът да е някъде около орлов мост щеше да е супер.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.