5 Март, 2018 16:16 4 032 11

Украйна има начин да си вземе парите от „Газпром”

  • газпром-
  • нафтогаз-
  • русия-
  • украйна-
  • договор

Украйна разполага с юридическа възможност да принуди „Газпром” да изпълни решението на Стокхолмския арбитражен съд и да компенсира „Нафтогаз” с 2.56 млрд. USD. „По правото на арбитража „Газпром” трябва да изплатят компенсационната сума веднага. Те вече нарушиха правилата на арбитража като дадоха заявка за разтрогване на договорите с „Нафтогаз”, доколкото това не е възможно от юридическа гледна точка”, каза министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин. „Ще ги натиснем. Не забравяйте, че имаме нюйоркска конвенция по изпълнение решенията на арбитража. Ако Русия не я изпълни, ще отидем на съд – в Ню Йорк, в Лондон, във всички държави. Вече съм наредим на посланиците ни в различните държави да проучат активите на „Газпром” във всяка от тях”, допълни Климкин, като подчерта, че Русия няма да успее „да се отърве” от решенията на арбитражния съд.

На 28 февруари Стокхолмският арбитраж задължи „Газпром” да плати 2.56 млрд. USD по транзакционния договор с „Нефтогаз”. Руският газов гигант не се съгласи с решението и заяви, че „ще защити правата с всички достъпни законови начини”.

На 1 март стана ясно, че „Газпром” няма да доставя повече газ съобразно подписания договор и върна получената предплата. На 2 март компанията заяви, че е подала иск в Стокхолмския арбитраж за разтрогване на договора с украинската компания. От „Газпром” заявиха, че отношенията с „Нафтогаз” по никакъв начин няма да се отразят на доставките на синьото гориво за държавите членки на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сенко

    38 14 Отговор
    Ще им източите нещо друго. Искахте с американците пасмина долна. Точете сега
  • 2 ПЕЮ

    27 9 Отговор
    ВТРИ КОРАБ С РУСКИ ГАЗ ПРИСТИГНА В АМЕРИКА!?
  • 3 Румяна Костова

    15 6 Отговор
    Нафтогаз с акцията си ,,Завърти кранчето на парното,,е успяла да принуди много граждани да са толерантни към трудностите,които изпитва компанията в момента.Дали ще останат такива когато от първи април сметките им се увеличат с 60 '/, ?А през ноември спрягат ново увеличение.В същия момент Нафтогаз планира увеличение на заплатите си с 1,5 пъти .Честито на украинците!А ще си вземе парите от Газпром на куково лято.Украйна не е в положение да диктува условия на Русия.
  • 4 Иван

    13 12 Отговор
    Доста елементарно расзъждавате и затова България е Гинкина. Заради такива като вас. Има договори, които трябва да се спазват. Съдебни решения също. Като не си получите заплатат нали ще викате на умряло и ще идете в съда. Оттам като ви признаят взимането отивате на изпълнение със запор . Същото и тук само че в международен мащаб и това че се кефите на руснаците, които не искат да спазват никакви международни договори и съглашение е същото като да ви дойдодат няколко мутри и да се кефите, че са ви пребили щото сте им поискали да ви дадат дължимото. Ай кефете се и дано ви се случи подобно, но надали ще ви дойде акъла в кухите кратуни.
  • 5 До 4

    10 12 Отговор
    Русия като има да взима, си го търси до дупка, а като трябва да дава, разтрогва договори и конвенции. Но тук има международни независими съдилища, в които не само Русия ще изплати с активите си в чужбина, но ще и бъде наложена наказателна лихва. Ние как бяхме осъдени да им изплатим боклуците които сега стоят в Белене!?
  • 6 Антисоросоид

    13 12 Отговор
    Украйна дължи много повече на газпром но съдът е от соросоиди и са присъдили делото на укрофашистите. Русия завърта крана и си е..те майката.
  • 7 Търговец

    10 10 Отговор
    Никаква газ на украйна. Ние ще взимаме от турски поток и от хъбчето на Боко.
  • 8 Bonzayyyyy

    12 12 Отговор
    Съд, санкции и международна изолация до дупка, докато се научат да спазват международноправните норми и суверенитета на останалите държави или се самоизядат и обесят джуджето на червения площад.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Kcaniba

    8 9 Отговор
    Империя на злото фащ е на колене!!
    Usраина е на командно дишане и управление.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.