Last news in Fakti

25 Май, 2018 17:37 3 342 30

Колко ще плати всеки българин за АЕЦ „Белене”

  • белене-
  • аец-
  • цена-
  • българин

„Темата за АЕЦ „Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лв.", Това каза енергийният експерт Васил Начев пред телевизия „Блумбърг”.

Според него е АЕЦ „Белене” няма да донесе на страната енергийна независимост и сигурност. Причината е, че към момента на пускане в експлоатация на централата, което не се знае точно кога ще бъде, не е ясно какъв ще е енергийният пазар. „Динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания”, казва Начев.

„Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари - около 10 млрд. EUR. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. EUR да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    27 18 Отговор
    Поредната ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА.

    Белене е ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ работни места, СТОТИЦИ МИЛИОНИ заплати, ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ данъци.

    Над 400 предприятия участват в изграждането.

    И работи 30+15 години.

    СТИГА ЛЪЖИ!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Ало Ало

    24 12 Отговор
    Що лъжете бе! КОй бяга от евтина ел енергия? Само продажните СДС съсипаха НРБ ...продадоха всичко що го имаше и единствения по рода си немски кран за строеж ма АЕЦ дебелия Божков продаде на безценица ! Без енергия няма промишленост ,,няма инвестиции! Ама щото го няма оня .едал царя с неговата оферта за канадска АЕЦ...олигофен Продажни мишки в Ад-а да се пържитеЧ
  • 3 Не точно всеки

    19 4 Отговор
    Определено не всеки българин ,а само плащащите данъци към дадения момент ! Разните тарикати и цели етноси дето смучат системата няма да платят и стотинка следователно останалите ще ги набутат с много повече от горецитираната сума. А и ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ съм сигурен че не са включени в горната калкулация и точно тук е държавата набутана дето нямало да участва !!!
  • 4 ник

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Съгласен съм. Голяма част от тези пари ще се изхарчат и получат от фирми, които ще извършат много от дейностите за завършване на АЕЦ-а. Те или ще са български или ще превъзложат дейностите на БГ подизпълнители. Е, и ще се пооткраднат доста, но това е го считам в рамките на нормалното. Навсякъде при подобни проекти се уреждат определени хора, а и срока за експлоатация от 50-тина години разпределя откраднатите пари за един по-дълъг срок.
  • 5 Грую

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Съгласен съм, но има една приказка "Всяко нещо с времето си" . Белене трябваше да се построи, когато Русия ни подари реактори, които вече 20 -тина години работят безпроблемно в Калининград, но тогава поради шумът от Чернобил България ги върна на Русия и от тогава АЕЦ Белене стана един скъп горещ картоф, които политиците мандат след мандат си подхвърлят, докато не изгоряхме на арбитража 2 милиарда за оборудването от Росатом, а според мен от тук нататък картофът ще изгори още пари на държавата, вероятно ще струва оставки на политици и власт имащи докато изстине и се превърне в скрап и го претопят. Тогава сагата ще тръгне към своя епилог.

    Коментиран от #9

  • 6 Мразя рублороби, но обичам майките им

    12 21 Отговор
    Ако тези нещастници ни загробят с този ненужен проект, заслужават да ги обесим пред народното събрание.
  • 7 Бесен Язовец

    23 7 Отговор
    Я някой да сметне Бойко за 10 г.колко пари е заборчил на калпак от населението със сигурност доста повече от 600 лв! Аз всяка година давам по 1300 лв.за ток щото плащам на US мариците и за фото волтаиците на ГЕРБ

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Иванчо

    12 12 Отговор
    Абсолютно вярно - масрафът накрая ще го плащаме всички ние. Затова, че от тоя ненужен и неизгоден проект една шепа хора ще се облагодетелстват лично
  • 9 aaaaaaaa

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "Грую":

    Докато комунистите пак вземат властта и поръчат нови реактори със същите заробващи условия, да не можем да се откажем. И сагата ще започне отначало. Точно Русия и подлогите от БСП най-малко искат да се построи АЕЦ Белене, защото няма да има откъде да крадат. Или ще се окаже, че изведнъж много ни трябва трети АЕЦ в Дупница и ще започнат сагата отначало.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бесен Язовец

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "ааааааааааа":

    Тая 4ка чий го дири на др.ред?
  • 12 аааааааааааа

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    И американските централи ги докара СерГей, не Бойко. А синчето на КурНелия, защо не е в Москва, а е в САЩ?

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Не само колко а и на кого

    9 4 Отговор
    По мой сметки разпределението на тез 4600 лева по броя на населението ще донесе: 5 милиарда на руснаците, 3 милиарда на Бойко, един на БСП, един на ДПС. Между ГЕРБ и ДПС може да има преразпределение, т.к. Бойко е страхлив, но за хората няма да има нищо
  • 14 Гинка

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "ааааааааааа":

    Не ме свързвайте с Първанов. Аз съм верна на Бойко и моята приятелка Петкова
  • 15 Бесен Язовец

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "аааааааааааа":

    Нали живеем в демокрация вс може да ходи кадето ще

    Коментиран от #17

  • 16 Бесен Язовец

    17 5 Отговор
    Лъжа! Росатом ще построи АЕЦ Белене и ние ше си плащаме на тях на цени не по високи от АЕЦ Козлодуй!!! Което е 00,6стотинки кв.ч! сега плащаме по 1 лв.за волтаиците и ВЕЦ на ГЕРБ ! И 60 ст.на Мариците 1-3 + Брикел! Като изтече срока на годност на Козлодуй тогава ше ви питам как ще плащате 3 кв.на кв.ч!

    Коментиран от #25

  • 17 Мразя рублороби, но обичам майките им

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Ами що не ходят да живеят в Орколандия?? Все към злият Запад бягат гнусните рублороби бе!
  • 18 гост

    7 3 Отговор
    За облепяне със ЕПС на мизерни панелки може да дадат няколко милиарда, а за централа, която ще храни Северна България, защото АЕЦ Козлодуй храни Северозапада. Не съм за, но спекулата и някакви цифри подхвълени във нищото проект не правят. Нашите политици са далеч от далновидност и грижа за обществото. Една нормална страна щеше да ги продала тези реактори преди години и сега площадките и инфраструктурата да се използват за газова електроцентрала, газ от неосъществената връзка с Русия, и всяка площ покрита с фотоволтаици и балансираща батерия за тока, има изградени такива от тесла в няколко страни. Нашето е само възможности за корупция, а не реални проекти с актуални технологии и с бъдещ потенциал. Знаете ли колко хора ще искат да посетят подобно място като мека на зелените технологии?
  • 19 Манолов

    9 4 Отговор
    А колко плащаме от близо 20 години за американските инвеститори в "Марица 1и3"? И ще плащаме още много години! Според Делян Добрев, плащаме по над 800 милиона годишно. И те излизат директно от джоба на всеки от нас. Затова спрете тези платени лобистки публикации! И вземете че вкарайте в затвора хората, които подписха тези договори!
  • 20 патриотъ

    7 3 Отговор
    Поредната яростна пропаганда в защита на американските интереси!Това,което се пише,няма нищо общо с истината и е в ущърб на целия български народ!Проекта е жизнено важен за България и за нейната енергийна независимост,като подсигури хиляди работни места и постъпления в бюджета на страната във вид на данъци!Такава пропаганда могат да водят само врагове на България и хора,лобиращи чужди интереси!
  • 21 Иван

    2 3 Отговор
    Абе кауни каква пропаганда какви пет лева бе. Къде ще отива тоя ток като до 2040та има в БГ над 50% излишен капацитет за производство на енергия и света се движи към енергоспестващи технологии.
    Това да не е електричска печка да го спираш и пускаш, когато си искаш.... не 80, а 90% са дебилните в БГ вече и ей затова ще седите на 500 лв минимална раб. заплата

    Коментиран от #23

  • 22 ред

    4 2 Отговор
    КАКВО ЩЕ ПЛАЩАТЕ БЕ ПЛАЩАЧИ,БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА С ПЛОЩАДКА И ОБОРУДВАНЕ,ИНВЕСТИТОРА Я ДОВЪРШВА ЗАПАЗВАМЕ ДЯЛ И ТОЛКОЗ!!!

    АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН !!!!
  • 23 Фан Хуй

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Къде е този излишък на ток, бе г-н тиква , та да го
    ползваме и да падне цената му.Ти и подобните ти
    зелени глави да не слагате в излишъка и тока от ТЕЦ-
    Мариците на, който мръсотията стига чак до София.
    Аман от прости глави!Ами ако се вдигне цената на газта
    къде отиваме?Искаме да караме коли на ток да се топлим
    на ток и да произвеждаме с ток, не искаме с дърва въгли-
    ща и горене на гуми.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да да

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    От къде ги извади тия цифри,дрОгарю! 00,6 стотинки! 1 лев за киловат от ВЕИ! 60 ст.от американските ТЕЦ! Само такива идиоти подкрепяте БСП,ДПС,Русия и турция! Осми клас е висше за вас! Не се ли сещал,че ако тока скочи малки повече и ще си монтирам едни слънчеви панели,комплект с батерии и всичко необхидимо и ще ползвам съвсем малко от мрежата! Това е при 30 ст.на киловат! А при по-висока цена,вероятно ще продавам от фотоволтаичния си парк на съседите! Даже може да ползвам ДВГ с генератор за тази цел и пак ще е по-евтино! Да не говорим че при цена над 30 ст./кв/ч ще си направят парно за зимата,което ще произвежда и ток! И ще продавам на такива като теб!
  • 26 Българофил

    1 1 Отговор
    само 10 млрд. EUR иска Путин от нас, ми айде де русофили, кво чакате, платете и за нас
  • 27 Бай хой

    1 0 Отговор
    Наврвмето стеуваше 4.5 милиарда сега десет.
    А не казват колко струва на всеки Българин интеграционния фонд. За който всяка година се плаща от бюджета по пет милиарда, и няма възвращаемост. Напротив използва се за сегрегация и мултиплициране на проблема..
    И пропускат че аец ще се изплаща трийсет години и то самоизплащане.
  • 28 Работа и далавера

    1 0 Отговор
    Тази атомна от крадене и далавери във времето и пространството ще ни излезе над двадесет милиарда евро.При готови площадки,платени реактори, комисионните които са вече вкарани в офшорки ,ще бъде два пъти по супа от тази на Йордания при които се строи от кота нула за десет милиарда и въпреки всичко арабите са казали че е много скъпа и се отказват,а ние на къде като сме вече вътре на загуба десет милиарда??
  • 29 Пешо

    0 0 Отговор
    само за миналата година правителството изтегли 18 милярда и никой не разбра къде отидоха а всеки българин задлъжня с 3600лв без да има централа.
  • 30 Стоян Димитров

    1 0 Отговор
    И ако бръкне в джоба си всеки българин да плати по 4600 лева, пари, които ги няма с колко ще му поевтинее токът който ще продава сам на себе си?
    Искам ей това да ми обяснят тия дето много знаят .