28 Май, 2018 13:51 2 814 29

Руските туристи ни заобикалят?!

  • руснаци-
  • туризъм-
  • черноморие

Държим много на тях, но още чакат за визи

Руските туристи ни заобикалят?! - 1

В началото на новия летен туристически сезон се появи прогноза за спад на руските туристи у нас. Това обаче бе опровергано след посещението на министър Николина Ангелкова в Русия.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов обясни, че към този момент има 15% заявени по-малко полети, но те могат да бъдат възстановени по някакъв начин и допълни, че трябва да се изчака, за да се види дали наистина ще има спад на туристи от Русия по българското Черноморие.

"Проблемът с визата продължава да стои", припомни Драганов в студиото на "България сутрин".

Той дори разказа, че някои български хотелиери поемат по 50 евро разходи на руснаците, за да могат туристите да си изкарат виза.

Поли Карастоянова, която е изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, определи Русия като специфичен пазар, който се влияе много от нагласата на управляващите към дадена страна.

"Туризмът е поле на икономическа дипломация. Най-малките нюанси на отношенията между страните имат своята проекция по отношение на туризма", обясни Карастоянова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ именно агресивното говорене срещу Русия на български политици е причина за очакване на задържане на броя на туристите от тази страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    16 58 Отговор
    Отлично - помияри не ни трябват. А и в България няма бояришник.

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Без име

    43 3 Отговор
    Турция, си върна руските туристи, с пълна сила. Не само руски, но и по турските телевизий, казват, че всяка година около 250 хиляди китайски туристи посещават Турция, тази година Турция направи всичко възможно да пристигнат поне полвин милион китайски туристи в Турция!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Риановости

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Риановости":

    Към Реалист се отнася 3-тш коментар

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Риановости":

    ТИ НА КАКЪВ ЕЗИК ГО НАПИСА ТОВА БЕ ДЖАНЪМ?
  • 6 СссереМ

    4 22 Отговор
    Клошари не ни трябват!!!

    Коментиран от #7, #16, #22

  • 7 Natovec

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Като теб пък хич.

    Коментиран от #25

  • 8 sotir

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Реалист ,знаеш ли ,че най много пари на човек остават руснаците,знаеш ли какво означава този спад за българския бюджет ,не знаеш иначе не би писал такива глупости.Между другото най голямите пияндета по курортите ни се оказаха културните англета.И още нещо Турция е решила да не иска визи на туристите.
  • 9 Кики

    4 10 Отговор
    Кинти нема кинти,нагли и арогантни варвари.
  • 10 Владо Вр

    25 2 Отговор
    Както винаги, на нас - българите - акъла ще ни дойде после(отподире). Но, каруцата, вече се е обърнала. Всички гледат да опростяват формалностите за туристите, само ние ги усложняваме. Защо трябва да е лесно, просто и удобно, когато може да е сложно, трудно и тъпо? Е, така е в България!
  • 11 nmz

    15 2 Отговор
    Аз пък си мислех,че вече няма места по хотелите ни.... Нали така казват по телевизията :Д
  • 12 А БЕ

    4 26 Отговор
    Да хващат за Турция, тук не ги искаме !!!
  • 13 weiss

    18 1 Отговор
    Абе то си е казано: прост народ-слаба държава. Като чета коментарите на скъсаните, дето им трябват само пианисти и структурни лингвисти по курортите, ми става ясно защо пряката демокрация ще е бич за България/
  • 14 onq s konq

    8 12 Отговор
    На европейския турист никой не може да оказва давление къде и за колко време ще отиде С ПАРИТЕ СИ.В Русия обаче нещата са коренно различни и политическите отношения между Русия и останалите държави е с доста важна тежест относно туризма.И да уточним:Не руският турист бойкотира определени "недоброжелателни спрямо Русия " държави от "патриотична гледна точка",А РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОНТРОЛИРА ТУРИСТОПОТОКА ИНДИРЕКТНО КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ ДЕСТИНАЦИИ ЧРЕЗ ИЗКУСТВЕНИ ФОРМАЛНИ ПРЕЧКИ ОТ ВИЗОВ,ВАЛУТИН И ВСЯКАКЪВ ДРУГ ХАРАКТЕР.

    Коментиран от #17

  • 15 Всяка година

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Нека секнат лесните рускини и да се увеличат пияните англичани и надрусаните шведи. Явно това се харесва на евроджендърите - як мариз и ... отзад.
    Пък а отново ще си почивам на нормална дестинация - извън БГ.
  • 16 Правилно

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    ... и за да не се заблуждаваш, да ти кажа, че нито един човек от средна или висока класа от европа не идва у нас. И си прав, и от русия също.
  • 17 Дали?!

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Само от части си прав. Ще те коригирам - за всички туристи от всички страни е важна сигурността (която е директна функция от гласната политика) и никой не им диктува къде да си харчат парите. А това което ще добавя е, че русите обичат страната си и се съобразяват със нейните (всъщност своите) интереси (защото те съвпадат). И им е пределно ясно, че парите, които харчат в другите държави са силно икономическо средство за влияние. А ти още си завирай главата в пясъка.
  • 18 Реалист

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Риановости":

    Ами за начало - полуграмотните като тебе ще ги изпратим да работят за да са полезни с нещо на България.

    А за туристите - явно си много далеч от туристическия бизнес щом говориш глупости. Пак се посъветвай с РИА Новости колко харчат мурзилките в чужбина - купуват си саламче и лютеница и живеят в апартаментите на други ушанки за да не плащат за хотел. За това е прав В.Симеонов да иска налагане на данък върху наемите за "летни" апартаменти.

    Туризма за миналата година е основно с европейци а рашките са били само 0.5 мил. Тъй че не са същественна част. СОЦИАЛИЗЪМА УМРЕ БАЙНО! Свърши се "авантата" за мурзилките. Сиренето е с пари. Ще си плащат и визите и услугите и данъка за имотите. Като не им отърва да отиват в Египет ( където им свалят самолетите) или в Турция (където ги поят с фалшиф алкохол). Парите не миришат ама мурзилките усмърдяват района където отсядат. Абе татаро-монголи, какво да ги правиш...
  • 19 Кирчо

    14 1 Отговор
    Прецакахме ги всички туристи миналата година,а тази нещат и да чуят за БЕЛГЕРИЕ. Кто ги дереш и рекетираш хората, тази година аз също смених посоката . Само на юг към топлите морета и вежливи хора .
    Ми това не беше никаква почивка и отдих на черно море миналата година , но вече не искам да видя сийгания .
  • 20 Уес

    12 0 Отговор
    Пример: Кипър като част от ЕС също изисква визи на Руски граждани НО визите са безплатни и ги дават на летището при кацане без никаква бюрокрация!Защото тези хора каквито и да са те наливат пари в националната икономика.На България може би не и трябват пари?????

    Коментиран от #21

  • 21 Суйо

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Уес":

    Чакаме негри от Алабама с Гергана Паси за забавления на задните кълкии Мони да носи куфарите.
  • 22 От морето

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Клошари са останалите.
  • 23 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    руските туристи обедняха ,тва е причината да намаляват.те не намаляват само у нас ,а навсякъде където ходят традиционно.няма ги в турция в черна гора и гърция или по-скоро значително намаляха и са много по-бедни от преди.при нас е добре че ще бъдат заменени с други и сектора въпреки тяхното намаление ще бележи ръст.

    Коментиран от #26

  • 24 един от всички

    4 0 Отговор
    Ами с тъпи политици сме за никъде. Тези същите какво ли не изпуснаха -руски туристи,газопроводи,АЕЦ-ове и т.н. Затова пък всичко това го взе Турция и цъфти,има и най-висок икономически растеж на европейския континент. Да,турците отдавна отмениха визите за руски граждани,когато ние (Ив. Костов) им ги въведохме! Да ни се неначуди човек. Впоследствие турците отмениха и изискването си за наличие на задграничен паспорт за руснаци,освен това преки полети вече има от поне стотина руски града до турските курорти.От поне 20 години спряхме да изнасяме плод зеленчук и консерви за традиционния ни руски пазар,и след това Турция започна да о прави,изнася селскостопанска продукция за Русия за около 40 млрд долара! да им е честито -а нашите поля запустяха,всичко се унищожи,а хората бягат да берат ягоди в Англия! Да ни е честито! Между другото,българската виза е най-скъпата виза в Русия -над 100 евро - а щатската и шенгенска там са много по-евтини,знам го от руснаци. И не става въпрос само за цена,ами за врътките при ваденето на виза.неслучайно Гърция и Кипър им вадят визите направо на кацане на летищата.Визите за руски граждани в тези страни са един печат за секунда и готово. Египет,Катар,ОАЕ и другите,също се борят за руски туристи и правят всяка година какви ли не отстъпки и реверанси за тях. В Турция например сега има закон,според който никой няма право да откаже руски рубли...!
  • 25 Ушанков

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Natovec":

    Типична руска подлога! За да защити руснака напада сънародника!
  • 26 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Димитрова кви ги плештиш ма. Пак си пила наливна водка. Или трябва да те четем и разбираме в негативен смисъл. Ела за малко до морето и се убеди сама. Всички слагат реклами и цени на руски. Защото хората имат пари и купуват. Такива руски надписи не е имало при социализма.

    Коментиран от #29

  • 27 ssсс

    0 0 Отговор
    Към тъпите платени русофили вървете на морето и вижте великия руски турист как и сувенир не си купува само водка и то от магазин че в заведенията им е скъпа да вървят по далеч от тук че да станем по добре като страните в които неходят руски сополи
  • 28 Цар Вул

    0 0 Отговор
    Чакаме с нетърпение Ангелайнова да ни открехне по какъв начин ще увеличи руските туристи и полети в Бълхария!!Най добре ще е да се снима по бански и да покаже"нещо по",а също покани ѝ"Тиквата"за един стриптиз белким някоя рускиня се хване на въдицата и сбърка посоката
    Бълхария вместо Турция!!Аман от простотии!!!И то министерски!!!!!!!!!!
  • 29 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бай хой":

    надписите на руски полов не са само към гражданите на русия ,а и към тези на белорус украина,молдова ...и как разбра за тях като сезона още не е открит?или не трябва да ти задавам въпроси свързани с подробности за да си лъжеш на воля?