31 Май, 2018 23:00 1 127 2

До 500 хил. лв. финансиране за технологични проекти

  • финансиране-
  • технологични проекти-
  • национален иновационен фонд

По Националния иновационен фонд са инвестирани над 48 млн. лв. в повече от 450 технологични проекти за последните години. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на представянето на правилата за кандидатстване за Деветата сесия на фонда, която ще стартира следващия месец.

В събитието участие взеха и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Габриела Козарева, нейният заместник Александър Минев, представители на бизнеса, научните среди, и др.

„Основен приоритет за нашия екип бе да направим пълен преглед на правилата, по които се провежда НИФ и да направим всичко по силите си да ги подобрим“, каза Александър Манолев. По думите му Деветата конкурсна сесия ще се проведе по нова, детайлизирана методология, която е била предварително обсъдена с бизнеса и научните среди.

„По новата процедура бизнеса и науката ще могат да се възползват от близо 5 млн. лв. финансиране, като максималната безвъзмездна помощ за един проект ще бъде до 500 хил. лв.“, уточни икономическият заместник-министър. Той акцентира, че основната цел е процедурата да обхване максимално широк кръг от заинтересовани и представи някои от основните изменения в правилата за кандидатстване.

В приетите правила за управление на средствата по НИФ се оптимизират сроковете и начина на последваща оценка. Предвижда се и намаляване на разходите за дълготрайни материални активи по проектите от 60% на 50%. Целта е да се насърчи интелектуалния труд, а не инвестициите в готово оборудване.

В същата логика са направени и промени, които предвиждат до 10% от средствата да се ползват за външни услуги (до сега този процент е бил 25). Така ще се таргетират по-добре и потенциалните кандидати, за да отговорят на стратегическите цели на Националния иновационен фонд.

С цел повишаване на качеството на проектите, които се финансират се увеличават нужният брой точки за класирането им – от 60 на 70. Разписват се и подробни правила за действия при хипотеза, двама кандидати да са получили равни оценки. Ще се създаде и списък с резервни проекти, които са получили между 60 и 70 точки като те ще бъдат финансирани, ако остане наличен финансов ресурс или някой от спечелилите кандидати се откаже.

„Мотивирани сме да проведем по най-добрия начин конкурсната сесия и да не повтаряме допуснати грешки през миналите години“, посочи изпълнителният директор на ИАНМСП Габриела Козарева. По думите ѝ агенцията се е опитала да се съобрази с всички получени коментари и призова бизнеса и представителите на научните среди от сега да изпращат предложения, които да бъдат взети предвид при следващата процедура, която ще се проведе догодина. Тя пожела и успех на всички кандидати.

От днес стартира информационната кампания за Деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, която ще обхване редица градове в България. Проектните предложения ще бъдат набирани от 25 юни до 25 юли. Основната цел на фонда е повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез стимулиране и насърчаване на научноизследователската и развойна дейност на предприятията и стимулиране на сътрудничеството наука-бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    2 0 Отговор
    За технологични проекти 500 хил. лимит са като да отделиш 2000 лева за кола - да няма да ходиш пеша, но няма и да караш кой знае какво.
  • 2 Бай хой

    2 1 Отговор
    Подигравка.
    500 милиона трябва да е финансирането само на еьин технологичен проект.
    Тия са както здравната каса и пенсионните фондове. За лекари и пациенти няма пари, пенсиите по 200 лева а хранилките в касата и фондовете със заплати от стотици хиляди лева.