3 Юни, 2018 18:26 2 173 4

Меркел: Няма да има Съюз на дълговете в ЕС

  • еврозона-
  • меркел-
  • макрон-
  • евро

Германия и Франция с планове за реформа за еврозоната

Няма да има Съюз на дълговете в ЕС. За целта се предвижда създаването на Европейски валутен фонд, който ще подпомага страните в затруднено положение в замяна обаче на строги условия и строг надзор на подкрепените по този начин държави.

Така германският канцлер Ангела Меркел за първи път представи отговора си на предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната.

Тя представи идеите си в интервю за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според Меркел, Европейският валутен фонд ще поеме част от прерогативите на Европейския стабилизационен механизъм, който сега подпомага финансирането на дълга на страни в криза като Гърция, като им отпуска дългосрочни заеми.

Но Европейският валутен фонд ще стига по-далеч. Той ще може да отпуска и краткосрочни кредитни линии, например за пет години, казва Меркел. Тези заеми ще бъдат предназначени да подкрепят страните, срещнали трудности, чиито причини са външни. В замяна тези страни ще трябва да приемат, че Европейският валутен фонд има правото на поглед и на намеса в техните национални политики.

Канцлерът спомена като сума за бюджета цифра, "сведена до две цифри в милиарди евро", тоест няколко десетки милиарда евро. Това е доста далеч от очакванията на Макрон, който е в основата на плана за бюджет на еврозоната. Макрон иска бюджет, възлизащ на няколкостотин милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    21 0 Отговор
    Ей ама макарончо верно си аресва бабичките!
  • 2 гост

    7 0 Отговор
    Даааа, фърлил и е око.
  • 3 Българина

    10 1 Отговор
    Германците станаха нагли защото сегашното положение ги устройва, а то е дълговите проблеми на ез държат еврото ниско за грандиозния износ на германия. Като в същото време задлъжнелите са в полубудна кома неспособни да се конкурират с германия. Като няма да има съюз на дълговете разпад бе!?!!?!? Нека еврото се печата в атина не във франкфурт, да видим какво ще стане. Ецб 5 г изкупува дълг НА НЕМСКИ ЧАСТНИ ФИРМИ, НЕ НА ГРЪЦКИ И ИТАЛЯНСКИ!
  • 4 гларус кръстоносец

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Европейският валутен фонд има правото на поглед и на намеса в техните национални политики"
    Ето това си е жив немско -френски НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ И ТО УЗАКОНЕН. Какви идиоти трябва да сме в България ,че да се стремим към това!?