6 Юни, 2018 18:00 2 203 4

Инвестиция за 36 млн. лв. в индустриална зона Божурище

  • божурище-
  • ханс йозеф пширер-
  • бавария

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с държавния министър на икономиката, енергетиката и технологиите на провинция Бавария Ханс Йозеф Пширер, и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев откриха нова инвестиция за над 36 млн. лв. в индустриална зона „Божурище“. Производственото предприятие, което днес официално отваря врати е на компанията "Мултивак България Продакшън" ЕООД, която е дъщерно дружество на световния лидер в опаковъчните решения – германската „Multivac“.

През 2017 г. бруто капиталообразуването в страната ни се увеличава с над 2 млрд. лв. и достига 20.6 млрд. лв. В тази статистика се включват всички инвестиции – чужди и вътрешни и ясно показва, че няма отлив на капитали от икономиката ни, каза зам.-министър Манолев по време на събитието. Той допълни, че преди само 6 месеца е имал среща с икономическия министър на Бавария Пширер, на която са се договорили заедно да присъстват на откриването на предприятието в България, когато то е факт. „Радвам се, че спазихме този ангажимент и заедно даваме официален старт на тази знакова германска инвестиция“, посочи заместник-министърът.

Александър Манолев подчерта, че германският бизнес се чувства добре в България, като цитира данни на Германо-българската търговска палата, според които 90% от немските компании развиващи дейност тук, биха инвестирали отново в страната ни. „Важно е да посочим, че тези компании са инвестирали над 3 млрд. лв. в българската икономика през последните години“, каза още той.

Все по-добри резултати постига и индустриална зона Божурище, стана ясно от неговото изказване. „От създаването ѝ досега в нея са привлечени 22 инвеститори, като само през първите четири месеца на 2018 година са подписани три окончателни и един предварителен договори с нови инвеститори. На територията ѝ работят компании от България, Германия, Дания и Гърция от секторите автомобилна промишленост, високи технологии, логистика и др. Днес към тях се присъединява и „Мултивак“, акцентира зам.-министър Манолев и пожела успех на новото предприятие.

„Multivac“ е един от най-големите световни доставчици на опаковъчни решения: компанията е световен лидер на пазара на термоформовъчни опаковъчни машини и произвежда широка гама от трейсийлъри, камерни вакуум машини, камерни конвейерни машини, етикетиращи устройства, системи за контрол, решения за автоматизация и готови производствени линии. В групата на компанията работят над 4700 служители в цял свят. Компанията има мрежа от над 75 дъщерни дружества и присъства в над 140 държави, но това е първият завод, който откриват на изток от Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 4 Отговор
    Тиквоча се радва за 36 млн., а Mercedes прави втори завод в Унгария за €1 милиард
  • 2 Ааааа опаааа

    5 0 Отговор
    Пак се уредиха софиянците, а провинцията ?
  • 3 Гого

    0 0 Отговор
    Голяма инвестиция няма що даже Албания има повече инвестиции.
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Браво да са живи издрави немците, че съвсем ще го окъсаме.