Last news in Fakti

11 Юни, 2018 13:52 1 415 15

Красимир Вълчев: От 3-и клас ще се учи програмиране

  • програмиране-
  • ученици-
  • образование

През следващите 10 години ще са нужни технически кадри

Министерството на образованието и науката предвижда първи стъпки в програмирането да се преподават още в 3-ти клас.

Това разкри министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” в столичния хотел “Маринела”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в. „24 часа“, списание "Икономика" и "Кмета.бг".

„Целенасочено ще стимулираме развитието на науката, технологиите, инженерство и математика в гимназиите“, каза още Вълчев. Той е категоричен, че трябва да се инвестира в образованието, защото ефектите са с дългосрочен план. Припомни, че с механизма и усилията на държавата са върнати над 20 000 деца в клас.

Бъдещето неравенство ще е между дигитални ползватели и дигитални създатели, каза още Вълчев. А образованието трябва да подготви такива кадри. Хуманитарните професии според него ще останат, защото роботите не могат да заменят човека в грижите.

Рецептата е да свържем дигиталното с креативното и човешкото, дори и аналоговото, каза още Вълчев. Той обясни, че дори след 20 г. няма да има излишък на технически кадри и компютърни специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веганомангал

    9 0 Отговор
    И тъмнозеленокраките ли ще се пробват в програмирането? Те сигурно ще ползват картинки, че не могат да четат.
  • 2 Математик

    5 0 Отговор
    Новата БГ-мантра: "Тангенс по котангенс е равно на единица"... i++
  • 3 смях

    8 0 Отговор
    Искат всички програмисти да направят, защото това са хората които, за момента поне, не бягат от тук въпреки условията и плащат на депутатите заплатите и на циганите помощите. Само че забравят, че хората с добро образование и добри доходи не подкрепят сегашната управленско-мутренска клика и за тях Винету не е титан на мисълта а обикновен простак с много власт, зависим от олигархията. Техните избиратели са ниско образованите които биват облъчвани от медиите на Пеевски и биват грабени от монополите. Сега крадат като за последно, защото краят идва! Ще рестартират АЕЦ Белене, някой друг голям газов проект, ще покрият каквото могат от КТБ (Бойко каза, как ще събере 3,5 милиарда от активите на банката, но не каза на кой ще ги даде), санирането, БДЖ, Летище София - това ако не е голям шлем - здраве му кажи.
  • 4 Янков

    7 0 Отговор
    И този човек, е министър на образованието?
    Вече ми стана ясно, защо сме на това дередже!
    Този бастун не прави разлика между компютър и компот. Според него, програмиста може да кара трактор, да пилотира самолет, да работи на струг ,да преподава история или география.
    Кажи му гербераст, и нямя нужда да го обиждаш!
    Жалко за хубавата ни родина!!!
  • 5 Анти Берач

    4 0 Отговор
    "...дори след 20 г. няма да има излишък на технически кадри и компютърни специалисти" ... А кой ще бере ягодите, питам? Комбайнерската интелигенция сигурно
  • 6 Интеграционна игра

    3 0 Отговор
    Малко зелено човече тичка пъргаво по екрана, прикляка, крие се и задига наличните портфейли и чанти на другите участници в играта. Победител е този, който си направи най-много златни зъби от "придобитото". Това е новата интеграционна игра - без надписи, само с картинки. Интернешънъл, с една дума. Срещу 25 долара/мин. в играта може да се появи един лош чичко, който преследва доброто зелено човече.

    Коментиран от #7

  • 7 Финансисте

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Интеграционна игра":

    Това го финансира др. Сорос...
  • 8 haidukin

    1 1 Отговор
    Много добре .Трети клас мисля ,че е късно.Още в първи трябва да се.изучава програмен език заедно с изучаване на азбуката българска.
  • 9 Девизът на прогреса

    2 1 Отговор
    Всеки общ работник на строеж - програмист!
  • 10 Гост

    1 1 Отговор
    Ако ги научите, както ги учите на чужд език.... А кадри откъде? Като знам учителката на моите деца по ИКТ колко беше компетентна, направо в 5 клас ще могат да кандидатстват за Senior developer.
  • 11 Робинзон Крузо

    5 0 Отговор
    А от първи клас - тригонометрия :) важното е, че Ботев не е важен
  • 12 Нека

    5 0 Отговор
    Вече ще имаме сервитьорки с 3 езика, програмиране и вишо по публична администрация
  • 13 дедо Шишарко

    2 0 Отговор
    Това го е измислил вожда от банкя!Ще можем да превземем Европа и останалия Свят с програмисти ,които ще работят в полза роду!
  • 14 Стефан

    1 1 Отговор
    И астрофизика от 4ти клас, а до 8 трябва да им дадем докторат на децата. Алоуууууу ние още нямаме таблети в училищата програмиране щели да учат.
  • 15 Един

    1 0 Отговор
    Късно е... !
    Първо трябва да научите майките, а после още докато се ражда да му "наливате" ...

    (То няма да се научи: но някой ще се бие в гърдите за заслуги)
    (А пък колко пари ще се потрошат ... кой ги брои - нали ги даваме (пардон , ... ни ги вземат )!